Linux Mint17.1

 Sziasztok!

 

Bajban vagyok.Sérült,és vírusos a Mint17.1-em.Mentésem nincs róla.Hogy tudnám a 17.2-re lecserélni,úgy hogy az adataim nem sérülnek,és mentésem is legyen róla?Nagyon egyszerűen,ha tudtok segíteni,mert nagyon kezdő vagyok.Köszi!  Attila

Hozzászólások

balazs képe

Szia

Szia

Ki telepítette a gépedre? Linuxra nincs vírus, akkor nevezzük sérültnek, lementheted pendrájva, külső hdd-re vagy bármire ami van, akár egy másik partícióra is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Szia!

Linuxon is igaz lehetne vírus de ennek valószínűsége nagyon-nagyon pici.
(Pár vírus létezik linux rendszerre, de mivel nem elterjedt, így nem ez a célplatform)
Ami valószínűbb, hogy valamely programba telepítettél figyelmetlenségből olyan kiegészítőtt bővítméynt ami kártékony.
Ilyen lehet pl FireFox, Chrome böngészők kiegészítője is.
Igen zavaró tud lenni, de könnyen eltávolítható, mert ezek is csak egy kiegészők a böngészőbe.
Legvégső esetben törlöd, áthelyezed a profil mappát, így újat létrehozva.
Illetve még egy ponton szedhetsz össze vírust, és ez valójában windows -os vírus.
Ha Wine -n belül futtatsz olyan programot ami kártékony.
Szerencsére ezek is szépen a saját Wine környezetett gányolják.
Igaz elveszted az abba telepített programokat, de a home könyvtárban a .wine mappát átnevezve, törölve
hamar kihúzod a kártékony progi alol a talajt. :-)

igaz nem írtad, de valószínűbb hogy valami más hibába futtottál bele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

linux halott

 Nem boldogulok  a mint 17.1- továbbra sem.Sok minden sérült benne,nem indul.Letölteni se enged dolgokat,konkrét hibajelzés nélkül kiakad.

Ezenkivül a dvd-t is hazavágta.Érezni érzi ,mert hallani a keresést,de nem látni semmit róla a képernyőn.Már IT-s szakember is próbált segíteni,ő is arra jutott,hogy újra kell telepíteni.Igen ám ,de hiába teszem be az iso lemezt,azt se érzi.Nem tudom mi a teendő?Van esetleg jó ötlet?Köszi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:linux halott

#3

Én bekapcsoláskor belépnék a BIOS-ba (Az én gépemen az F2-t kell hamar megnyomni), és megnézném, a boot sorrendben elöl van-e a DVD.

Ha nem, akkor előre kell tenni.

Ha ezután bekapcsoláskor benne van a meghajtóban egy live-dvd, akkor a merevlemezen levő rendszer el se indul, tehát nem tud akadályozni semmiben sem.

Ha van olyan pendrive-od, amin bootolható live linux van, ami Mint 17.2 is lehet, de más verzió is, akkor szintén a BIOS-ban kell beállítani, hogy USB-ről bootolhasson a gép, és az legyen az első a boot-sorrendben.

Előfordul olyan beállítás, hogy bekapcsoláskor a BIOS képernyője nem jelenik meg. Ez nem hiba, de hogy ilyenkor melyik gombot kell hamar-hamar megnyomni, azt nem tudom. Én az F10 - F2 gombokkal próbálkoznék, de lehet, hogy nálad más a helyzet.

A lényeg tehát: nem megvárni, míg a feltelepített rendszer (ami azt mondod, rossz) elindul, hanem rögtön bekapcsoláskor egy másikat kell elindítani.

Mielőtt újratelepítesz, biztos ami biztos, az adataidat mentsd le egy pendrive-ra. Számítógép-> filerendszer-> /home mappa.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:linux halott

#3.1 Ahogy a fórumtárs írja, meg kell próbálni USB kulcsról (pendrive) bebootolni és egy Live rendszert indítani. Esetleg külső DVD-ről próbálkozni, ha erre van lehetőség, kölcsönbe például. Netán a BIOS-t reset-elni (itt a korábbi változtatásokat - ha voltak ilyenek) fel kell jegyezni! A BIOS alapra állítása is elég lehet, de a reset ami segíthet.

Továbbá, a Live rendszerként futtatott Linux Mintre telepíteni kéne egy ClamAV-ot (Clam Anti Virus alkalmazás), majd a vírus adatbázisát frissíteni és végül egy keresést futtatni minden partíción. Lehet más vírusvédelmi alkalmazás használni, ilyen lehet a már említett és elég jó Comodo is. A ClamAV is megfelel.
... gondolom, megoldódott már a problémád valahogy (a többi fórumozó miatt írom a tanácsokat), de elárulod, hogy mi segített rendbe tenni a rendszereidet?
A linux-ra telepített Wine-os (Windows-zos) alkalmazások feltételezett fertőzésénél (sebezhetőek) általában elég a saját könyvtáradban található és rejtett (a fájlkezelődben a 'Ctrl+H' a megjelenítésük) '.wine' könyvtár átnevezése (törölni nem igazán kell). Átnevezéskor minden oda telepített alkalmazás elvész - pontosabban megmaradnak az átnevezett könyvtárban - és újra kell telepítened ezeket.

Itt van a könyvtár - a '$USER' a könyvtárfában a te felhasználóneved

/home/$USER/.wine

Átnevezése (parancssorból)

mv /home/$USER/.wine /home/$USER/.wine.ORIG

A DVD ROM-ok egyébként idővel sajnos elromlanak. Nekem is elromlott már néhány, bár olvas, de nem ír jól (már nem olvassa vissza saját maga által lemezt - csak a régebben megírtakat). A hardvereket - DVD író - talán a szerelő elfelejtette tesztelni, ilyen előfordulhat.  Külön kell választani a problémákat, így jobban rálátsz az összesre ... .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Halott? Talán nem.

Gyanítom, hogy Windows mellé tetted fel a 17.1-et. Lehet hogy éppen Windowson szedhettél be korábban vírust, és ez kissé hazavághatta a hardvereidet. Linuxon nincs vírus, vagy ha netán van is, az kevésbé elterjedt.

Próbálj meg szerezni másik HDD-t, dvd rom-ot stb, és cseréld ki ezeket. Előtte mentsd ami menthető, külső adattárolóra. A Közösség oldaláról történő LM letöltéseknél nincs tudomásom eleve sérült vagy hibás rendszerek előfordulásáról. Innem tölts le mindig olyant amre szükséged van, ne idegen (más) helyről.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

való igaz hogy nem jellemzö

való igaz hogy nem jellemzö hogy virus lenne,,én a biztonság kedvééért comodot használok..inkább valami istallácios hiba lehetséges 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve