Ablakkezelő hibernálásból visszatérés hibájának javítása

Miskolczi Alex első cikkét küldte be nekünk a Linux Mint magyar oldalára. Fogadjátok szeretettel az első hibaelhárítós leírását:

Üdv minden lelkes Linux Mint felhasználónak.

Gondoltam most egy cikk formájában megosztom veletek eddigi tapasztalataimat és gyötrelmes problémáim néha elég kacifántos megoldásait.

Ha nem bánjátok elsősorban is bemutatkoznék pár mondatban:
A nevemet a cikk mellett látjátok így ezt nem írom le, ezen kívül már 2 éve gyarapítom a lelkes Linux felhasználók táborát, ezen belül is a Linux Mint nevű disztribúció tagjai közé sorolom magam.
Sok más disztribúciót is kipróbáltam már de erre most nem térnék ki mert soha nem lenne vége a még szinte el sem kezdődő cikkemnek. A Linux ezen verzióját laptopon sanyargatom, s velem együtt szerintem sok más gyakorlatozó kedvű felhasználó is, sajnos eddigi tapasztalataim alapján nem túl sokan választják a Linux megtestesülésének ezt a formáját, ebből adódóan sok problémára igen nehéz megtalálni a megoldást még a Google segítségével is. Emiatt sajnos én is elszenvedtem jó pár átalvatlan éjszakát, azon filózva hogyan is tudnám megoldani az adott problémát. Ettől a sanyarú sorstól szeretném megkímélni e cikk olvasóit.

Akkor jöjjenek a problémák és az általam talált megoldásaik.

Az első ilyen jelenség amiről írni fogok az amivel akkor lehet találkozni mikor feléled a gépünk a hibernálásból, ez az elég idegesítő betegség oly módon produkálja a tüneteit hogy a ‘tálca’ és az ablakok fejléce szép szivárvány színben tündöklik, ettől persze nem látni se az ikonokat a tálcán se a fejlécen a vezérlő gombokat. Valljuk be az nem túl bizalom gerjesztő látvány, pláne nem akkor mikor fontos munka menet közepette hibernáltunk le a gépet és nagyon nem akarjuk a munkánk eldobásával újra indítani. Szerencsére nem is kell, a megoldás a következő:
első lépésben meg kell tudnunk az ablakkezelőnk nevét, ezt a következő parancs kiadásával tehetjük meg:

grep “^Exec” /usr/share/xsessions/*

itt nekünk az utolsó sor utolsó szava kell, nekem ez így néz ki:

/usr/share/xsessions/cairo-dock.desktop:Exec=gnome-session –session=cairo-dock
/usr/share/xsessions/cinnamon2d.desktop:Exec=cinnamon-session-cinnamon2d
/usr/share/xsessions/cinnamon.desktop:Exec=cinnamon-session-cinnamon

azaz nekem a ‘cinnamon’ szó kell, ezt a szót kell behelyettesítenünk egy parancsba valahogy így:

cinnamon –replace

és ütni egy nagy entert, ezzel elvileg meg is javult a hiba, ebből persze érdemes egy scriptet csinálni a könnyebb használatért és ezt kirakni az asztalra, a script így kellene hogy kinézzen:

#!/bin/sh
(ablakkezelő neve) –replace

és innentől kezdve csak ráklikkelünk az asztalon a scriptre és már megy is minden szépen tovább.