Wine leírás DirectX támogatással komolyabb játékokhoz (Frissítve WineSetup 3.4-el! 2012. 12. 14.)

Ahhoz, hogy játszhass is a wine-al, először is telepítsd fel a zárt meghajtót a kártyádhoz. Ezt megteheted kézzel, vagy akár a beépített zárt meghajtó telepítési eszközzel (Rendszer menüben található).

==TELEPÍTÉS==

Ezek után töröld a jelenlegi wine telepítésedet. (Synaptic-ban wine-ra keress rá, és a wine és wine-gecko csomagok teljes eltávolítását válaszd, majd a fájlkezelőben kapcsold be a rejtett file-ok megjelenítését, és a .wine (pont is fontos!) könyvtárat töröld ki!

Most add hozzá (ha még nincs hozzáadva) a telepítési forrásokhoz a wine PPA-ját:

Terminálba:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
sudo apt-get update

Ezzel a wine repót felvettük. Most telepítsük is fel. A következő csomagok kellenek:

Ha ezzel kész vagyunk, akkor le kell tölteni az én kis wine telepítő csomagomat, ami mindent tartalmaz, amire ezek után szükség lesz. Innen tölthető: (A link már az újabb winesetup 3-as verzióra mutat, de a csomag neve továbbra is winesetup.tar.gz!!!)

WineSetup 3.4

Ezt a file-t csomagold ki a saját home könyvtáradba. (Létre fog hozni egy saját mappát winesetup néven.) Most a filekezelőben lépj be a winesetup mappába, és adj futtatás jogot a winesetup.sh file-nak. (Jobb katt a file-on, tulajdonságok, utána jogosultságok fülön Fájl futtatásának engedélyezése, vagy ilyesmi.)

Most terminálban:

cd winesetup
sh ./winesetup.sh

Ez lefuttatja a scriptet, ami feltelepíti és beállítja a DirectX 9-et. (Közben a függvénykönyvtár felülbírálásokat is, pl. d3d8=builtin, stb., ismerős lehet azoknak, akik már csináltak hasonlót. Azon kívül a registry-ben is megcsinálja a megfelelő beállításokat.)

Ha lefutott, zárd be a terminált.

==ELLENŐRZÉS==

Nyomj ALT-F2-t, és írd be a kis ablakba:

regedit

Majd ENTER. Kis idő múlva olyasmit kell látnod, mint a winesetup könyvtárban levő wine.png fájl. (Nézd meg azt is.)

Most ellenőrizni kell, hogy jók lettek-e a beállítások. (Sosem árt az óvatosság)

Ahhoz, hogy tényleg az én képemhez hasonlót láss, a kis ablakban navigálj el a

HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Direct3D

részhez. Itt mindennek ugyan annak kell lennie, mint az én képemen, kivéve az utolsó két értéket, ami a

VideoPciDeviceID

VideoPciVendorID

Ezeknek illeszkedni kell a te rendszeredhez, ellenőrizzük is le.

Terminál elő és:

lspci

Parancsot add ki. A kimenetben ki kell keresned a videókártyádat. Nekem ilyen:

Az aláhúzott sor a lényeges. Szóval itt ki kell keresned a videókártyád sorát, ami nálad valószínűleg más, talán nem is nVidia, hanem ATI (AMD), vagy Intel, vagy akármi. A sor eleje a lényeg, ami nálam 02:00.0. Ezt a számot jegyezd meg, ami a te kártyádnál más is lehet. Most terminálban ezt add ki:

lspci -n

Valami ilyet kapsz:

A lényeg az a sor, ami az előzően megjegyzett számmal kezdődik (piros aláhúzás.) A fontos az lesz, amit sárgával húztam alá. Ez a videókártyád eszközazonosítója, ezekkel kell összehasonlítani a regeditben levő értékeket. Szóval vissza a regedithez. A

VideoPciDeviceID

utáni értéknek meg kell egyeznie a sárga aláhúzásnál levő kettőspont utáni értékkel! (a példában a 086f).

A VideoPciVendorID-nek pedig a kettőspont előtt levő értékkel! (a példában a 10de, bár ha nVidia kártyád van, akkor az nálad is ennyi lesz, ez az nVidia azonosítója)

Mi van, ha valamelyik nem jó? Nos, akkor rámész az egérrel a módosítani kívánt értékre, jobb egérgomb, Modify, majd beírod a megfelelő értéket. (hexadecimálisan, pl 10de)

Ugyan így, ha a videókártyádnak 256 MB-nál több memóriája van, akkor azt kézzel kell megadnod. (Ugyanis a script nem képes többet detektálni) Ez úgy teheted meg, hogy a

VideoMemorySize

értékét módosítod. Pl. 512MB RAM-nál írd be értéknek az 512-t a 256 helyett. (Az ne zavarjon, hogy ez egyébként egy szöveges -string- változó, így kell csinálni.)

Ha minden kész, akkor a regeditben a Regisztrációs Adatbázis menüpont Kilépés parancsával bezárod a regeditet.

==UTÓMUNKÁK==

Még annyi, hogy utána ALT-F2 és írd be:

winecfg

Itt el kell menned a Meghajtók lapra, és az Autofelism… gombot megnyomni. Majd a Grafika fülön állítsd be az Ablakbeállítások résznél, amit szeretnél, de hagyhatod úgy is, ahogy van. Végül nyomd meg alul az Alkalmaz és utána az Ok gombot, majd töröld a winesetup könyvtárat is!

Most már telepítheted is a kívánt játékokat. Ha image fájlokat akarsz használni, ajánlom feltelepítésre az AcetoneIso2 nevű programot. (Getdeb.net Apps repójából telepíthető).

Ezzel a módszerrel nekem kitűnően fut a Painkiller és a FlatOut2 is.

Jó tanács még, hogy a wine appdb oldalán (http://appdb.winehq.org/) keress rá a telepítendő játékra, és az adatlap alján levő részt is olvasd el. Itt szoktak hozzászólások szerepelni, amik sokszor kellenek, hogy mégis elinduljon a játék, vagy bizonyos problémák megoldása is itt szokott lenni.

Egyéb dolgok telepítéséhez pedig ezt az oldalt ajánlom:

http://howto.landure.fr/gnu-linux/install-directx-9-0c-on-linux-using-wine

Itt egészen az Active Movie installation részig mindent elvégeztünk már, azokat ne csináld meg még egyszer. (Kivéve a DOS memory space access-t, ami régebbi játékokhoz kellett, ahogy nézem, még Ubuntu 8.04-en. Nagyon ritkán, nagyon régi játékoknál lehet hasznos, ezért nem került bele a scriptbe.)

FONTOS!

A winesetup.tar.gz file-t ne töröld le. Ha mindennel kész vagy, a könyvtárat (winesetup) töröld ki, ugyanis a kellekek-ben levő egyik file-on visszavonhatatlan módosítást hajt végre a script. Így nem is futtatható másodjára sikeresen. Tehát ha újra használnod kell, akkor csomagold ki megint a winesetup.tar.gz-t, de előtte töröld a winesetup könyvtárat.

A linuxmint.hu oldalra fel fogok tölteni egy leírást az xorg beállításával kapcsolatban is. Érdemes azt is átolvasni, mivel ide kell a 3D teljesítmény, amiben az a leírásom sokat segíthet. Végül azért indítsd újra a gépet, majd…

…a sikert ellenőrizheted, ha ALT+F2-t nyomsz, majd beírod a kis ablakba:

wine dxdiag

Erre elő kell jönnie a DirectX tesztelő programnak, Windowsból ismerős lehet!

Végül jó játékot, sok sikert kívánok minden vállalkozó kedvűnek!

Ja és akik KDE-t használnak, egy nagyon hasznos dolog: A Rendszerbeállítások->Asztali Effektek->Speciális oldalon tegyél egy pipát az “Asztali effektek felfüggesztése teljes képernyős ablakoknál” részbe! Nagyon sokat tud dobni a teljesítményen teljes képernyős játékoknál!

CsatolmányMéret
Kép ikon terminal_lspci1.png122.23 KB
Kép ikon terminal_lspci2.png16.26 KB