Midori, azaz a böngészők harca

Fórum: 

 Egy könnyűsúlyú böngésző. http://www.midori-browser.org/ Használja valaki napi szinten?

RE: Midori

@#0 Korábban feltelepítettem ppa tárolóból, de többször összeomlott, úgyhogy hanyagoltam.

Szerk: Próbálkoztam még az IceCat-tel: www.gnu.org/software/gnuzilla/. Most fox van seamonkeyval és chromium az e-bank miatt (csak ezt "szereti") meg próbálgatom a vivaldit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Midori

#1 Ez az Icecat hasonló, mint a Debianéknál az Iceweasel, a Firefox forkja, de annak bejegyzett védjegye nélkül, más néven, nem?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Midori

#3 Szia ! Ha érdekel, kipróbálhatod az ÍceCat-ot telepítés nélkül is. Letöltöd a rendszerednek megfelelő tar.bz2 fájt, letöltöd, kibontod, megnyitod, és az icecat ikonra kattintva indítod. (lehet, néhány másodpercet várni kell míg megnyílik.)
https://ftp.gnu.org/gnu/icecat/31.8.0/

http://i.imgur.com/CBhRz3D.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Midori

 Egy kis módosítással, de amúgy igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:IceCat telepítés nélkül.

 Így próbáltam csak én a kibontott könyvtárat bemásolom mindig a /opt-ba, és jogosultság beállítása után létrehozok egy linket a /usr/local/bin-be, majd a menübe létrehozom neki az ikont. Kicsit körülményesebb így, de nem szeretem, ha a dolgok szerteszét hevernek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Midori

#4 Köszi. Ezek szerint kvázi portable módon is lehet használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Visszatérve a Midorira. Mit

 Visszatérve a Midorira. Mit gondoltok, hogy lesz-e alternatíva azután, miután a Fiorefox áttér a Crome kompatibilis kiegészítők kötelező alkalmazására?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Midori

@#0 Sziasztok,

Volt időszak, amikor sokat használtam a Midori-t, szerintem mindenkinek érdemes kipróbálni elég sok böngészőt - úgy, mint disztribúciót is - amíg megállapodik egynél, netán kettőnél, háromnál. A Midori-hoz pár Add-On is használható, az Adblock azt hiszem biztosan.

Mostanában kacsintgatok az Emacs-szerű kezelésű böngészők felé, úgymint Lynx, Links.

Még Winsows-zos koromban is sokat használtam a Seamonkey-t, ezt a NetScape motorral rendelkező böngészőt. Mert persze a Firefox (Mozilla) Gecko motort használ jó ideje. A régi Opera fejlesztése pedig Chrome belsővel megy tovább manapság ..., talán Vivaldi néven próbálják a régi utat, motort. Használtam ezt is, de nem szabad szoftver, igaz, nagyon a határán áll és jók votltak egyes fejlesztéseik is (a régi motorral).

Egy időben használtam Qt programnyelven írt böngészőket is, a QtWeb Browser-t (fejlesztése leállt) és a QupZilla-t, utóbbi nem volt szimpatikus akkoriban. Nem tudom pontosan, de valami olyasmit olvastam, hoyg a Qt programnyelv erőteljes fejlődését (mellesleg egyre jobban előretör a programok fejlesztésében ez a nyelv) a fejlesztők nem kívánták vagy nem tudták követni a QtWeb Browser esetében. Sajnos.

Ice ...
- GNU IceCat; a GNU saját Mozilla verziója. A GIMP "és" a GTK+ szoftverkörnyezet fejlesztői ők, pontosabban a GNUZilla Team követte el az IceCat fejlesztést. Néhányszor belefutottam megjelenítési hibába egyes oldalaknál, úgy kb. évente egyszer. Egy fórumon egy "régi" közösségi tag talán túl komolyan meg is jegyezte, minek ez a sok Ice*, mikor van a Firefox. Zavarták a kérdések, amiket feltettünk. :)
Nem igazán változtattak az eredeti Firefox-szon, annyit mindössze, hogy elmondásuk szerint az IceCat teljesen szabad (free) komponensekből épül ...,
http://www.gnu.org/software/gnuzilla/
mert persze akkoriban a Gpl licenc-nek egy korai verziója létezett még. De ..., a Firefox is szabad komponensekből állónak tekinthető, mindössze a zárt forráskódú böngészőkkel (pl. IE) szemben védték meg magukat a saját licenc-szel, teljesen jogos védekezésként. Open Source, tehát nyílt forráskódú/szabadon fejleszthető a Firefox természetesen (de van egy védekezés).
A békesség kedvéért más a neve és nem Firefox. Használtam sokat.

- Iceweasel; a Debian disztribúció Firefox verziója, a Debian alapvetően military-free, de azt telepítesz hozzá persze, amit szeretnél, ez nem tilos. A filozófiájukkal nem fér össze bármilyen megkötés, ezért más a név, tehát "szerintük ez nem ugyanaz ;)". De. Csak Debian-ra kicsit optimalizálva (nincs igazán "átjárás" Ubuntu/LinuxMint és Debian csomagok között, igazából nem telepíthetőek egymásra a függőségek miatt, így értem). Most is használom, hiszen többnyire Debian-t használok.

- IceApe Suite; a Seamonkey Debian verziója, az átnevezésbeli okok hasonlóak. Használtam sokat. Most azt hiszem, SeaMonkey van. És egy ideje nem indítottam.

- IceDove; a ThunderBird Debian verziója, de ez már ugye levelező kliens, nem böngésző. Éppúgy, mint a ThunderBird, nagyon meggyőző teljesítményű levelező kliens.

.. tehát ezek mind rebrand-delt Firefox, újramárkázott (Mozilla) verziók, mert van a 'Firefox' TradeMark (TM), vagyis a "Védjegy', ami a nevet és a logót jelenti. Ezek el lettek távolítva a 'más' verziókből. És ennyi az egész. Mert ugye például a cipőn vagy más ruhán is van egy brand/márka, azaz jelzés ..., ezt én gyártottam. Ám ezeket az átnevezéseket egyik fél sem vette komolyan, mármint van vicc bőven az egész történetben.
Például ez egy mendemonda (fordítsd le, ha nem tudsz angolul ;) ) - és egész jó, nem?
The term "ice weasel" appeared earlier in a line which Matt Groening fictionally attributed to Friedrich Nietzsche: "Love is a snowmobile racing across the tundra and then suddenly it flips over, pinning you underneath. At night, the ice weasels come."

Azért írtam kicsit bővebben az egészről, mert az "Ice*" témakör engem egészen közelről érint ... .
https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_IceCat

Visszatérve a Firefox licenc-re, ennyi mindössze:
Mozilla is the custodian of the Mozilla Public License ("MPL"), an open source/free software license.
https://www.mozilla.org/MPL/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Midori

#9 Ehhez annyit tennék hozzá, hogy úgy tudom, nem csak a Debian projekt határolta el magát a Firefox név használatától,.hanem ezt a Mozilla is megtiltotta neki. Egyébént ezt könnyen ki lehet kerülni, mert egy adott gépen lehet párhuzamosan egymás mellett telepített Iceweasel és Firefox is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: Midori

#10 Persze, hogy nem újdonság. Korábban, amikor még nem volt annyira divat egy adott disztoban bármelyik böngészőt "becsomagolni", csak így tar file-ból kicsomagolva lehetett telepíteni őket, erre a legjobb példa a zárt forrású Presto alapú Opera volt, amit tudomásom szerint egy platformon se lehetett package-ból installálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Visszatérve a Midorira. Mit

#8 Tudomásom szerint nem kötelezően fogják alkalmazni - megfogalmazás kérdése, de mégsem az - hanem kompatibilisek lesznek az Opera, Chrome kiegészítők a Firefox-ot használva. Azt telepítesz, amit akarsz, ez a te döntésed marad.

Továbbá, mivel amúgy is a HTML5 felé mozdul el minden fejlesztés - lassan, de biztosan - ez a terv ebbe mindenképpen beleillik. A pluginok fejlesztői előtt megnyíilik egy másik út, magát a böngészőt fejleszthetik. Persze, az egész most nekem is kicsit "vadnak" tűnik, eltér a megszokottól például. Mert "azontúl" a Mozilla Firefox nem mondhatja azt egy-egy plugin telepítésénél/választásánál, hogy "semmilyen felelősséget nem vállalok" - mert persze vállal valamit, hanem felelősséget KELL vállalnia. Mindez persze hozhatja a pluginok számának drasztikus csökkenését, de én sosme nézek ennyire a jövőbe. A Mozilla fejlesztői sem bolondok (remélem), szeretnék továbbvinni a projektet, egyrészt van mögötte teljesítés, amit nem lehet eldobni, azaz meg kell felelni annak az elvárásnak, hogy a világnak szüksége van a Firefox-ra, nem szűnhet meg (lásd az Opera megszűnését) éppen ezért sem. Az open source közösség is sokat veszítene ezzel ... . Egy sablonra épülő böngészőkre nem igazán van szükség. Találgatni lehet persze, mi fogja betölteni a FF helyét, a Seamonkey nem, mert a pluginok arra nem jók többnyire. Nem tudhatjuk. Jelenleg nincs alternativa szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Midori

#11 Ezt hol olvastad, persze igaz lehet. Én ne olvastam (talán ennyire nem lényeges dolog .. a számomra). Te is tudod, a világban fontosak a márkanevek, legalábis az üzletben, mégha az nem is annyira üzlet (free software). Tehát, ha "félek" hogy a MS ellopja (sic) a szabadalmaimat, ezért létrehozom az MPL licenc-t, akkor mondhatom a Debian-nak, hogy ne használd így a nevemmel. Mondanom kell, hogy megmutassam, nincs kivétel, az üzleti világban is "jelzések" vannak, néha kell, legyenek, mert ez kemény világ, a szabadalmak, és nem a Debian felé lőtték ki a nyilat :). De a böngészőben belül ugyanaz van. Nem vették ezt a lelkükre, egyik sem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Midori

#12 Nem tudom, mi volt az Opera-val akkoriban. Igaz lehet. Viszont zárt forráskódú böngészőként, igaz a free verzióban kezdetben reklámokkal tűzdelve, elég nyíltak voltak felfogásilag. vagy annak tűntek. Nem igazán támadtak kifelé, járták a saját utukat .., és ez jó ideig ment is nekik a Presto motorral. Fórumuk is volt, ahol elég jókat társalogtak a felhasználók és a fejlesztőbb kedvűek is. Mi kel még egy normális gyártó kívánalmaihoz, semmi más.Ugyanez a Skype-ra pl. nem mondható el; feltettem a fórumukon egy kérdést egy éve legalább és a "hiba" jelentkezése után azonnal. Én jöttem rá a megoldásra (rákereséssel), egy adminisztrátor sem válaszolt, semmi reakció. A Crunchbang Linux fórumon nagyon sok válasz érkezett, igaz, mivel hamar rájöttem - a nagyon könnyű, ám sehol nem igazán leírt - válaszra, én válaszoltam meg ott is a saját kérdésemet. Örültek is ennek, meg nem is, mert "az van", nem megoldható. :)
- nem tudja szerintem senki, hogy mi lesz, például hogy mikor "vezetik ki" a Flash-t (és a JAVA-t?), és hogyan. Csak sejtik. És egyeztetnek nyilván. Ha így, akkor úgy .. és a felhasználónak is jó legyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: Midori

#14 Itt van az erről szóló hivatalos levelezés. https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=354622

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Ezek szerint kvázi portable módon is lehet használni.

 Igen, de nálam elég lassú volt indításkor, alapesetben blokkolja a non-free JavaScript-et, és a magyar langpack.xpi-t külön kellett letölteni.
Olyan szigorúan veszi a privacy védelmet, hogy ettől lassú. Mondjuk így ráébred az ember, hogy mennyi weboldal szeretne kémkedni utána. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: Midori

#15 Az Opera ugye 2013-ban váltott Blinkre,https://en.wikipedia.org/wiki/Blink_(layout_engine) miután úgy gondolták, hogy a Presto , ami a maga idejében úttörő volt, már elavult. Aztán most két év eltelte arról szólnak a hírek, hogy esetleg eladják a böngészőfejlesztéssel foglalkozó részleget másnak. http://www.reuters.com/article/2015/08/08/opera-software-ma-idUSL5N10J09...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Midori

#16 Ezt majd végigolvasom. Lényeg, hogy a logo nem free - ami érthető is bizonyos szempontből - de így meg nem tehető bele a Debian-ba. De majd elolvasom az egészet, és van kifelé vezető hivatkozás is. Párat olvastam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve