Indító lemez készítő

Fórum: 

Sziasztok!

Virtuálon nézegetem Debian 9.11, de nem találok indító lemez készítőt.

Most én vagyok ilyen béna vagy tényleg nincs?

Köszönöm.

kimarite képe

LMDE / Linux Mint Debian

LMDE / Linux Mint Debian Edition (és a LInux Mint) terjesztésnél találsz Indító lemez készítő alkalmazást.
Debian alatt nincs ilyen.

Tulajdonképpen mire gondolsz a kérdéseddel, az USB telepítő készítő alkalmazásokra?
Használd az Etchert: https://linuxmint.hu/comment/26483#comment-26483

Lemezre (CD, DVD) íráshoz jó például az Xfburn.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

LMDE / Linux Mint Debian

#1 Köszönöm!

Sikerült.

Szerinted melyik a jobb Debian

9.11 vagy a 10.1?

Köszönöm.

Üdv:

Laci

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Indító lemez készítőt " úgy

"Indító lemez készítőt " úgy tudsz készíteni ha letöltöd az ISO-t és kiírod DVD-re, majd restart és F12 ( nálam asztali PC-n) és a DVD-ről indítod a telepítést. Innen https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/bt-hybrid/ töltöttem le a Debian Cinnamon torrentet, utána leellenőriztem és most ezt nyúzom kíváncsiságból. Ha USB-ről akarod feltenni akkor ahogy kimarite fentebb írta Etchert kell használnod. Debian 10.1.0-t próbálgatom de  Mintet sokkal gyorsabban be tudom lakni, ez az utolsó verzió és nagyon stabil. Programot ezen csak Synaptic csomagkezelővel lehet kirakni, az meg nagyon macerás nem szeretem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Indító lemez készítő

Debian 10.1.0-on nem lehet pld. szöveget bemásolni a Treminálba Ctrl-Shift-v használatával és jobb klikk a terminálban sincs beillesztés. Elég körülményes így szoftvereket frissíteni vagy telepíteni esetleg eltávolítani. Először innen https://www.debian.org/distrib/ töltöttem a 64-bites PC torrentek (DVD)- ISO-t telepítettem de még terminal sincs rajta ezért a Cinnamont húztam le ezen már van két terminál is de nem lehet bemásolni hosszabb szöveget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Indító lemez készítő

Igen így van Minten ilyen hibák nincsenek, vissza is fogok állni rá.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Indító lemez készítő

#5 Debian 10.1.0-on nem lehet pld. szöveget bemásolni

De ... . Én is ezt a terjesztést használom. :-)
Az Xfce asztali környezetet és az xfce4-terminal alkalmazást.

Te melyik alkalmazást és melyik asztali környezetet használod?

Pont nem ezt a telepítőt érdemes használni,
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/bt-dvd/
mert három részből áll. :-)

Az igazi Debianer a netinstall képfájlt használja:
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/debian-10.1.0-...
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/i386/iso-cd/debian-10.1.0-i...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LMDE / Linux Mint Debian

#2 A Debian 10 szerintem nagyon jó. A 9-es verzió is nagyon jó volt. Ugyanaz, de az egyikben frissebb csomagok vannak
Most vannak változások, úgy általában. A Qt4 kivezetésre kerül, és (állítólag) minden Qt alkalmazás a Qt5-re épül majd. Ez kis időbe telik. Amúgy nem figyeltem, melyik jobb, szerintem mindkettő, és a 11-es még jobb lesz ;-). Ami hiányzott, megoldottam itt is, amott is. Az SQL helyett MariaDB lett ... . A Debian jó rendszer, vannak előnyei.
Majd megpróbálom átgondolni a részleteket (hátha tudok különbözőségeket), csak ma is és holnap is rengeteg dolgom van és lesz. Útközben a telefon akku is eléggé lemerült, úgyhogy tartalék beállításra tettem az utolsó 3 ürában, és így éppen hazaértem úgy, hogy nem kapcsolt ki. Használatban, élményben mindkét kiadás ugyanazt a jóságot nyújtja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Indító lemez készítő

@#14 Nem próbálom ki most a DVD1-et. Igazából nem tudom, mi okozhatja, hogy a Ctrl+Shift+V vagy a jobb gombos beillesztés miért nem működik a terminál(ok)ban. Kicsit már elfáradtam, de most olvasom újra a hozzászólást, és látom, hogy a Cinnamon asztali környezet lett tesztelve. Nem vettem észre.

A helyzet az, hogy nem utólag, netán több nap múlva kell (érdemes) jelezni az észlelt jelenségeket, hanem lehetőleg azonnal. Ekkor javaslatokat tudunk adni a javításra, és tesztelni is tudjuk, ha akármilyen hiba van. Amikor már nincs telepítve a panaszolt Linux terjesztés, mindez már a pusztába kiáltott szó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Indító lemez készítő

@#17 A Debian telepítő azért más. Mármint a 3 DVD. Tudni kell, mi van egy, egy lemezen, azaz tudni kell használni, és azt is, mi várható el (ebbe a témába most nem mélyednék bele ;-) ). Ezért javaslom mindig a Debian netinstallt, az mindig beválik. És a legfrissebb csomagokat húzza le. Persze, érdemes a telepítés után is egy „jó nagyot” frissíteni, az alap csomagok miatt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Indító lemez készítő

#18 Hogy őszinte legyek, még  sohasem volt más Debian telepitésem, csak netinstall....Nincs annyi ráérő időm a letöltésre...Helyette amikor telepitem...Cserébe viszont kicsi így az Mp3-as lejátszómról is telepithetem még talán a vasalóra is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Indító lemez készítő

Rossz a szaglásod, egyáltalán nem "troll"kodtam csak leírtam két telepített ISO-ról az igazat. Elnézést érte, minden jót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Indító lemez készítő

@#26 tresor
Cinnamon-ban a szállított két terminál az XTerm és a UXTerm. Sajátságos működése miatt gondolhatod azt, amit. Ettől a Debian nem rossz, nem hibás. Feltehetően, akkor a rendszered sem. Viszont nem mondtad milyen terminálllal nem működik a vágólapozás.
Erre megoldás egy Xfce Terminál vagy Terminator telepítése Synaptic-al. Ezekkel már működik minden.
Arra külön megoldást kell keresni, hogy az egér jobb gombos menüjében "megnyitás terminálban" az Xfce Terminal vagy egy másik tetszőleges treminál emulátor nyíljon meg.
Ez már túl van a kezdő szinten, ezért nem ajánlott Debian-nal kezdeni a kezdőknek. Ilyen és hasonló meglepetések érhetik, abból meg hibás következtetés után lessz negatív kinyilatkoztatás a Debian-nal kapcsolatban.

Igen, erről a két alap terminál emulátorról teljesen elfelejtkeztem. Szinte soha nem használtam ezeket. Valóban nem müködik alapértelmezetten a másolás és a beillesztés, de meg lehet oldani:

Ha a CTRL + SHIFT + C és a CTRL + SHIFT + V billentyűzet kombinációkat szeretné használni a Másolás-és-Beillesztés műveletekhez az XTerm (uXTerm) alkalmazással, akkor adja hozzá ezt a szöveget

XTerm*vt100.translations: #override \
    Shift Ctrl <Key> C: copy-selection(CLIPBOARD) \n\
    Shift Ctrl <Key> V: insert-selection(CLIPBOARD)

a felhasználó ~/.Xresources fájljához (a meglévő szöveg után, új bekezdésként), majd érvényesítse azonnal az új beállítást az

xrdb -merge ~/.Xresources

parancssor futtatásával.

Az XTerm kézikönyv ide vonatkozó fejezete: xterm(1), “Custom Key Bindings”

Forrás: https://unix.stackexchange.com/questions/276326/configure-xterm-to-use-ctrlshiftc-ctrlshiftv-for-copy-paste/450506#450506

-----

Ott van még a "van sudo" "nincs sudo" esete is, ami a telepítés legeljén eldönthető. 10 kezdőből 8 biztos kitölti a root jelszó mezőt is, aztán csodálkozik hogy a "sudo apt install......., vagy a sudo fdisk -l...... ecetera...... nem működik. Pedig hát Ubuntuban működik.

Kezdőknek nem ajánlott a root felhasználóval közvetlenül tevékenykedni. Kizárólag bizonyos feladatok végrehajtása alkalmával a sudo parancsot érdemes használni, mellyel kb. 15 percig lehet tevékenykedni adminként, vagy az alkalmazás (pl. Szoftverkezelő, Frissítéskezelő, Synaptic, GDebi) bezárásáig. Az átlag felhasználónak, főleg egy kezdők számára (is) készített Linux Mint vagy LMDE terjesztést használva, az életben nem kell adminként tevékenykednie, a frissítésen és a telepítésen kívül, nincs szükség erre.
Újabban a telepítő azt is közli, ha ez a lépés kimarad, nem baj, mert akkor a sudo lesz használva. Csak el kell olvasni. Nem kell rohanni. Persze, nehéz lassítani, kipróbálná az ember a rendszert minél előbb.

Idézet a telepítési leírásból (ez most PDF, de elérhető a HTML is):
https://www.debian.org/releases/etch/i386/install.pdf.hu

6.3.3.3.2. Egy szokásos felhasználó létrehozása
A rendszer kér egy normál felhasználó létrehozására. E hozzáférés lesz valószínűleg az elsődleges személyes bejelentkezésed.Tilos a root fiók használata a napi munkára vagy személyes bejelentkezésre.
Miért tiltott ez? Nos, az egyik ok a root előjogok használatának kerülésére az, hogy nagyon könnyű javíthatatlan hibát létrehozni root felhasználóként. Egy másik fontos ok, hogy trójai programok futtatásába futhatsz — ez egy program, mely a super-user jogod adta erővel hátad mögött lerombolja a rendszer biztonságát. Minden jó könyv a unixos rendszer-adminisztrációról részletesen taglalja e témát — fontold meg, hogy elolvasol egyet, ha ez új neked.
Először a felhasználó teljes nevét kell megadni. Ezután a felhasználó fiókjának nevét; általában egysaját névből vett ékezet nélküli szó vagy hasonló megfelel és valóban alap lesz. Végül meg kell adni az e felhasználói fiókhoz tartozó jelszót. Ha a telepítés után bármikor létrehoznál egy fiókot, használd az adduser parancsot.

-----

Nem kell sok partíció sem, elég a rendszer könyvtárét létrehozni: /
Mármint az átlag felhasználónak!
Mindig eszembe jut egy leírás (nosztalgia ;-) ), meg is kerestem:
https://hogyan.org/debian-5-lenny-telepites
Mennyit gondolkodtam akkoriban,
-- mennyiféle partíció!
-- melyik partíció, miért kellene,
-- és kell egyáltalán ennyi nekem? :-D

-----

Az Xfce asztali környezet telepítése például már hozza is a DE-vel együtt telepített Xfce Terminált.
Gondolom, a Cinnamon asztali környezet azért nem hozott mindennapokban, egy egyszerű felhasználónak is megszokott terminált a Debian rendszer alatt, mert gondolhatták, úgysem használ a felhasználó terminált, de ha mégis, akkor már valamit konyít a Debianhoz, a Debian-alapú rendszerekhez, a terminálokhoz általában és telepít egyet.
A Cinnamon asztali környezetnek nincs saját és kényelmes terminál emulátora, de nem is kötelező, hogy legyen. Vélhetően ezért nem jön az asztali környezettel együtt. A Debian kis önállóságot kíván olykor, de természetesen nem az igazán megterhelő dolgok az elvártak. Olykor egy, két telepítés utólag, és hasonló, nagyon egyszerű tevékenységekről van szó. :-)
Remélem, azért meg lehet szeretni a Debiant is. Akár idővel.

#23 gyenes
Én sem úgy veszem észre, hogy trollkodtál volna. A történet tanulsága, hogy most már ezt is tudod.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Debian

Szia Kimarite! Nem adtam fel a Debiannal. A netinst iso-t töltöttem és az Xfce-t használom. Igazán szép lett az új kezelő felület és a terminál is használható normálisan. Próbálom letölteni a vlc-t, kérlek segíts beírom sudo apt-get install vlc és ezt kapom https://ibb.co/tK3xp7H nem vagyok a sudoers fájlban. Mi a hiba? Telepítéskor megadtam a nevem mint felhasználó és jelszót kétszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen így már települt a vlc.

Igen így már települt a vlc. Köszönöm a segítséget, majd újra húzom ezt a rendszert és megpróbálom a nem root-os installt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen megvolt az exit is és

Igen megvolt az exit is és fent van a vlc. Igazán nagy segítség volt köszönöm. Emlékszem telepítéskor feltesz  a root-al kapcsolatban egy kérdést, ot tehettem rossz helyre a pontot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Debian

Értem, azt hiszem az utóbbit választom mert az a megszokott. Minten terminálból mindent megcsinálok percek alatt az inkább "user friendly" rendszer mint ez. Csak néhány programot törlök és telepítek, talán 10-12 programról van szó és a Mintet nagyon otthonossá lehet varázsolni. Tetszik ez is próbálom megszokni. Hálás köszönet a segítségért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Debian

Közben újra húztam a rendszert ezúttal root nélkül és végre normálisan használható a terminal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Debian

Igen, a root résznél tovább kell lépni kihagyni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem, nem enged be, nem is

#48 Tudom. Konkrétan az MX Linux pl. létrehoz root-ot telepítéskor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve