AMD GCN 2.0 architektúra + Mint 18 és újabb

Fórum: 

Üdv mindenkinek!

3 éve összeraktam egy asztali konfigot, aminek az alapja egy AMD 5350 APU.
Ebben az APU-ban van egy integrált Radeon R3 GPU.

A GPU az GCN 2.0 architektúrás. A részletes specifikáció itt található:
https://www.techpowerup.com/gpudb/2494/radeon-r3-graphics

Amikor összeraktam a gépet, akkor raktam rá egy Mint 17-est (Qiana) és idővel felfrissítettem 17.3-ig. Alapból a friss rendszer a nyílt forráskódú GPU drivert állította be, és bár nem volt rossz, de amikor átállítottam a zárt forráskódú fglrx-re, látványos teljesítmény növekedés történt. Példának okáért a Chromium-ot használom, mint alap böngészőt és be van kapcsolva a hardveres gyorsítás. Amikor a nyílt forráskódú drivert használtam, akkor a Youtube videóknál még a 720p felbontáson is képkocka töredezések voltak, mikor pedig átváltottam fglrx-re, akkor meg nemcsak a 720p-ment, hanem a 720p 60fps meg az 1080p 60fps is, bárminemű képtöredezés nélkül.
Továbbá, szoktam játszani a CS:GO-val és ott is látványosan gyorsabb volt a GPU, amikor a gyári zárt forráskódú drivert használtam.

A napokban úgy döntöttem, hogy felfrissítem a Mint-et 18.3-ra s mikor ezt megcsináltam, az első az volt, hogy bementem az illesztőprogram-kezelőbe, hogy átváltsam fglrx-re a GPU drivert. Meglepetésemre nem volt ilyen opció. Gondoltam, lehet le kell szedni először Synaptic-al, de ott se lettem okosabb. Kis utánajárás után kiderítettem, hogy az Ubuntu Xenial-tól (amire ugyebár a Mint 18 épül) kezdve megszűnik az fglrx támogatása s ez mindjárt aggodalommal is töltött el. Ugyanis, visszarakhatnám a 17.3-at, de annak jövő év áprilisáig tart már csak a támogatása. Utána mit csináljak? Dobjam ki a gépet, vagy váltsak Windowsra? Egyiket sem szeretném.

Szóval az a dilemmám s egyúttal azzal a kéréssel/kérdéssel fordulok hozzátok, tisztelt hölgyek és urak, hogy miképpen tudnék felrakni és futtatni egy normális gyári drivert a videokártyámhoz Mint 18 alatt, hogy újra 1080p 60fps-ben nézzem a YouTube videókat és max grafikán CS:GO-zak?
A nyílt driver bár jobb, mint a semmi, de nagyon korlátozott és a GPU töredékét használja csak ki, tehát ha egy mód van rá, akkor nem a nyílt alap drivert használnám.

További szép napot mindenkinek!

Ui: Gondolkoztam azon is, hogy felrakom a Mint 19-et, de feltételezem annál is hasonló lesz a helyzet, mint a 18-nál...

kimarite képe

AMD GCN 2.0 architektúra + Mint 18 és újabb

@#0 „Ui: Gondolkoztam azon is, hogy felrakom a Mint 19-et, de feltételezem annál is hasonló lesz a helyzet, mint a 18-nál...” -- no igen, de újabb csomagot próbálhatsz ki.

Jelen pillanatban, vagyis egy ideje az van, hogy az AMD döntött így, de nemcsak a Debian-alapú rendszerek tekintetében. Mert nem túl nagy cégről van szó, így a szenvedés helyett megnyitották a forráskódot és a nyílt verziójú meghajtót fejlesztik tovább. Két verzióban: radeon és amdgpu. Utóbbiról szó volt, és a súgóban is benne. Ez most egy átmeneti állapot.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)