Wayland-ra és Qt6-ra lép az LXQt

kami911 képe

Az LXQt asztali környezet legújabb fejlesztéseire vonatkozó friss hírek szerteágazó érdeklődést váltottak ki a felhasználók körében. A projekt legújabb bejelentése szerint az LXQt asztali komponense, a PCManFM-Qt, már 100 százalékban felkészült a Waylandre.

A fejlesztők korábban részletes információkat közöltek a következő jelentős verzió, az LXQt 2.0 fejlesztési állapotáról, hangsúlyozva, hogy bár sok LXQt alkalmazás és komponens már tökéletesen működik Wayland-en, terveznek néhány hiányzó elem hozzáadását annak érdekében, hogy a könnyű asztali környezet teljesen Wayland-kész legyen.

Az LXQt fájl- és asztali ikonkezelője, a PCManFM-Qt mostantól támogatja a Wayland kijelzőprotokollt, köszönhetően a layer-shell-qt fejlesztőinek, egy olyan komponensnek, amely az alkalmazások számára lehetővé teszi a wlr-layer-shell protokollon alapuló kliensek könnyű használatát.

„Korábban néhány Wayland kompozitor (például LabWC) által nyújtott megoldásokra volt szükség a használható asztali környezet kialakításához Waylanden,” mondta Tsu Jan, egy LXQt fejlesztő. „Most, hogy a layer-shell-qt6 elérhetővé vált az Arch Linuxon, elkészítettem egy javaslatot, amely teljesen felkészíti a PCManFM-Qt asztali felületét a Waylandre.”

A teljes Wayland támogatás az LXQt 2.0 asztali környezet egyik kiemelt újdonsága lesz, amelyet várhatóan a következő hónapban mutatnak be. Azonban a fejlesztőknek még néhány problémát meg kell oldaniuk annak érdekében, hogy teljes mértékben Wayland-képes legyen az LXQt. Az előrehaladást itt lehet nyomon követni.

Az LXQt 2.0 egy másik jelentős változása a legújabb Qt 6 nyílt forráskódú alkalmazás-keretrendszerre való átállás lesz, amely a felhasználóknak modernabb UI/UX-t és teljesítménynövekedést kínál a jelenlegi, Qt 5-ös verziókhoz képest. Az LXQt 2.0 teljesen elhagyja a Qt 5 támogatását.

A Lubuntu 24.04 LTS operációs rendszerben az LXQt 2.0 asztali környezetet várhatóan alapértelmezett módon fogják telepíteni, amelynek megjelenése várhatóan 2024 áprilisának végén lesz. Azonban az LXQt-t valószínűleg telepíteni lehet majd különböző folyamatos kiadású disztribúciókra, mint például az Arch Linux vagy az openSUSE Tumbleweed.

A Lubuntu 24.04 LTS-ben egyébként lesz opcionális Wayland munkamenet is.

Miért érdemes használni az LXQt környezetet?

Az LXQt egy könnyű súlyú asztali környezet (desktop environment) Linux operációs rendszerekhez, amely a Qt toolkit-et használja grafikus felület létrehozásához. A LXQt választása számos előnyt kínálhat, különösen azok számára, akiknek fontos a könnyű erőforrás-kihasználás és a gyors teljesítmény. Íme néhány ok, amiért valaki a LXQt-t választhatja:

  1. Könnyű erőforrás-kihasználás: Az LXQt rendkívül kevesebb rendszererőforrást igényel, mint néhány más asztali környezet, mint például a GNOME vagy a KDE. Ennek köszönhetően jobb teljesítményt érhetsz el régebbi vagy erősen limitált hardvereken is.

  2. Gyors reakcióidő: Az LXQt a minimalista tervezésének köszönhetően gyorsan indul és reagál a felhasználói interakciókra.

  3. Konfigurálhatóság: Az LXQt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy széles körben testre szabhassák az asztali környezetüket. A panel, a widgetek és más elemek könnyen testreszabhatók.

  4. Stabilitás: Az LXQt stabil és kevésbé változik, mint néhány más asztali környezet, így hosszú távú támogatást kínálhat.

  5. Alacsony energiafogyasztás: Ha laptopot vagy más hordozható eszközt használsz, az LXQt alacsony energiafogyasztása segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát.

  6. Támogatás a Qt alkalmazásokhoz: Mivel a LXQt a Qt toolkit-et használja, jól integrálódik a Qt alapú alkalmazásokkal, amelyek népszerűek a Linux rendszereken.

  7. Könnyen telepíthető: A legtöbb Linux disztribúcióhoz könnyen telepítheted a LXQt-t a csomagkezelőjük segítségével.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a környezet kiválasztása nagymértékben függ a személyes preferenciáidtól és az igényeidtől. Ha a vizuális vonzerejű és gazdag funkciókkal rendelkező asztali környezetet részesíted előnyben, akkor esetleg más környezetek, mint például a GNOME vagy a KDE, jobban megfelelhetnek számodra. Az LXQt kiválasztása akkor lehet ésszerű választás, ha a könnyűség, a gyorsaság és a minimális erőforrás-felhasználás a fő szempontok a számodra.

(forrás)