Áprilisban jön az LXQt 2.0

kami911 képe

Az LXQt fejlesztőcsapata áprilisban tervezi az LXQt 2.0 desktop környezetének kiadását, mely tartalmazni fog egy új alkalmazásmenüt és átállást a Qt 6-ra. Az LXQt 2.0 legnagyobb változása az lesz, hogy teljes egészében átállnak az új, Qt 6-os nyílt forráskódú alkalmazás-keretrendszerre. A prioritás a Qt6 könyvtárakba való összes komponens áttelepítése, és nem lesz többé Qt5 alapú verziója az LXQt-nek. Az új alkalmazásmenü, melyet "Fancy Menü"-nek hívnak, szintén érkezik az LXQt 2.0-val. Ez a menü egy modern, felhasználóbarát megjelenést biztosít, és tartalmazni fog egy "Összes alkalmazás" részt, kedvenceket, valamint egy javított keresési funkciót. Az LXQt 2.0 ígéretet tesz a Qt 6 által biztosított sebességjavulásra is, habár ez az átlagos felhasználóknak nem feltétlenül lesz érzékelhető. A Qt 6 egy modern és hatékony platform, amely hozzájárulhat a jobb teljesítményhez az LXQt használata során.

Az átállás a Qt 6-ra és az új alkalmazásmenü megjelenése mellett az LXQt 2.0 egyéb funkciókkal és javításokkal is rendelkezik majd, hogy még kellemesebbé tegye az asztali környezet használatát a felhasználók számára.

Az áprilisban megjelenő LXQt 2.0.0 kiadásban a leginkább észrevehető változás nem közvetlenül a Qt6-ra való áttéréssel függ össze: az új alapértelmezett alkalmazásmenü a „Fancy Menu”, amely „Minden alkalmazás”, kedvencek és egy fejlettebb keresési funkciót tartalmaz.

A legtöbb alapértelmezett alkalmazás és alapvető komponens már átkerült a Qt 6-ra, ideértve a munkamenetet, értesítéseket, energiagazdálkodást, megjelenést, bemenetet, monitor, fájlasszociációkat és helyi beállításokat, Qps-t, QTerminalt, Screengrabot, futtatót, LXQt Admin-t, LXQt sudot, valamint az LXQt OpenSSH Askpass.A maradék komponensek, mint például a panel, asztal, PCmanFM-Qt fájlkezelő, LXimage-Qt képnézegető, PolicyKit, PavuControl és globális gyorsbillentyűk mind átkerülnek a Qt 6-ra áprilisig, amikor az LXQt fejlesztők tervezik az LXQt 2.0 végleges kiadásának megjelenését, bár még nem határoztak meg pontos dátumot.

Ezen felül az LXQt 2.0 ígéretet tesz a Wayland kijelzőprotokoll támogatásának javítására is. Sok LXQt alkalmazás és komponens már tökéletesen működik Waylanden, de a közelgő kiadással a fejlesztők néhány hiányzó elemet terveznek hozzáadni, amelyek segítségével az LXQt jobban fut majd Waylanden.

„Egy hiányzó darab a layer-shell-qt 6.0 kiadása, mivel az aktuális verziót kivéve csak részben használható, a második legnagyobb hiányzó darab pedig egy feladatkezelő-bővítmény a Wayland panelen. Néhány lépés már megtörtént ebben az irányban, de „hosszú az út Waylandig”, így türelemre van szükség és természetesen minden segítségnek örömmel veszik a fejlesztők!

Egy dolog, ami nem fog változni Waylanddel, az az LXQt moduláris filozófiája, amely szerint az összes wlroots alapú Wayland kompozitorral működik. Jelenleg a fejlesztők munkáját főként a Labwc köré összpontosítják, amely egy Openbox inspirálta Wayland ablakelrendező kompozitor.

A Qt6 könyvtáraknak több eszközt kellene biztosítaniuk a továbbfejlesztéshez - alapvetően a wayland-specifikus kódok implementálását komponensekben, mint például a panel, az asztal, a futtató, a rövidítések és a értesítési démon. Sok alkalmazás és LXQt komponens már tökéletesen működik waylanden, mások részben és néhány nem, részletes listáért lásd az alábbi táblázatot.

Miért érdemes használni az LXQt környezetet?

Az LXQt egy könnyű súlyú asztali környezet (desktop environment) Linux operációs rendszerekhez, amely a Qt toolkit-et használja grafikus felület létrehozásához. A LXQt választása számos előnyt kínálhat, különösen azok számára, akiknek fontos a könnyű erőforrás-kihasználás és a gyors teljesítmény. Íme néhány ok, amiért valaki a LXQt-t választhatja:

  1. Könnyű erőforrás-kihasználás: Az LXQt rendkívül kevesebb rendszererőforrást igényel, mint néhány más asztali környezet, mint például a GNOME vagy a KDE. Ennek köszönhetően jobb teljesítményt érhetsz el régebbi vagy erősen limitált hardvereken is.

  2. Gyors reakcióidő: Az LXQt a minimalista tervezésének köszönhetően gyorsan indul és reagál a felhasználói interakciókra.

  3. Konfigurálhatóság: Az LXQt lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy széles körben testre szabhassák az asztali környezetüket. A panel, a widgetek és más elemek könnyen testreszabhatók.

  4. Stabilitás: Az LXQt stabil és kevésbé változik, mint néhány más asztali környezet, így hosszú távú támogatást kínálhat.

  5. Alacsony energiafogyasztás: Ha laptopot vagy más hordozható eszközt használsz, az LXQt alacsony energiafogyasztása segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát.

  6. Támogatás a Qt alkalmazásokhoz: Mivel a LXQt a Qt toolkit-et használja, jól integrálódik a Qt alapú alkalmazásokkal, amelyek népszerűek a Linux rendszereken.

  7. Könnyen telepíthető: A legtöbb Linux disztribúcióhoz könnyen telepítheted a LXQt-t a csomagkezelőjük segítségével.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a környezet kiválasztása nagymértékben függ a személyes preferenciáidtól és az igényeidtől. Ha a vizuális vonzerejű és gazdag funkciókkal rendelkező asztali környezetet részesíted előnyben, akkor esetleg más környezetek, mint például a GNOME vagy a KDE, jobban megfelelhetnek számodra. Az LXQt kiválasztása akkor lehet ésszerű választás, ha a könnyűség, a gyorsaság és a minimális erőforrás-felhasználás a fő szempontok a számodra.

(forrás)