Retró: A Chips and Technologies diadala

LinuxMintHungary képe

A Chips and Technologies, (C&T) egy félvezetőket gyártó cég volt, amelyet 1984-ben a Kaliforniai Milpitasban alapítottak. A cég első terméke, az IBM EGA megjelenítőhöz kapcsolódott és annak a funkcióit kezelte.
A C&T úgy fejtette vissza ezt, hogy eltávolította az eredeti IBM chipeket a szilícium (DIP – Dual In-line Package) csomagjaikból, és fényképes nagyításokat készített az áramkörökről, majd a fényképektől visszafejtve dolgoztak, és előállították a tervezéshez szükséges logikai diagramokat.

Ez akkoriban még legális volt.

A 1985-ös COMDEX-en több mint fél tucat vállalat mutatott be EGA-kompatibilis videokártyát, amelyek a C&T chipeket alapultak. Ezt követték a PC-s alaplapokhoz való chipkészletek és más számítógépes grafikuschipek is. A cég először a N.E.A.T. lapokhoz mutatott be chipeket, mint például: az integrált perifériavezérlő, CPU és buszvezérlő, lap és cím eltolt memóriavezérlő vagy adat/cím pufferelő. Majd később, a 386-os korszak beköszöntével, ezeket a funkcionalitásokat egyetlen IC-be ágyazták. Ezt SCAT-SX (vagy SCATsx) néven adták ki. Magát a chipkészletet 286 és 386SX alaplapokhoz tervezték. Az Apple is számos C&T vezérlő chipet használt a PowerBook termékcsaládjában is, 1991-től kezdődően. A cég rövid ideig CPU és alaplap gyártásba is fogott, de ezt a tevékenységet – a gyorsan növekvő konkurencia miatt – nagyon hamar befejezték.

Meglovagolva az EGA-vezérlőkkel elért sikereiket, belevágtak VGA-vezérlők készítésébe is. A C&T volt az első cég (az IBM-en kívül), amely kompatibilis VGA chipkészletet mutatott be a VGA szabvány megjelenési évében (1987), ezzel megnyitva az IBM-kompatibilis grafikus kijelzők piacát. Erre a piacra később aztán olyan cégek léptek be, mint a Trident, a Western Digital, a Cirrus Logic, az Oak Technology.

A 90-es évek második felében a cég tovább folytatta a menetelését ebben a szegmensben. Később, 1997-ben az Intel felvásárolta őket, elsősorban a grafikus-chip üzletáguk miatt.

A C&T korábbi tagjai 2000 januárjában megalapították az Asiliant Technologies-t, hogy továbbra is támogassák a CHIPS termékeit, amik az akkori notebook és LCD-orientált grafikus rendszerekben népszerűek voltak.
Az Intel a C&T chipek építésének, értékesítésének és szervizelésének jogait az Asiliant Technologies-nek adta. Az Asiliant ezeket az alkatrészeket gyártotta és értékesítette a következő néhány évben, de végül a technológia elavulása miatt, 2001-2002 környékén, végleg bezárt a gyár. Érdekesség még, hogy a cég irodai telephelye a mai napig fent van a Google Maps-en, igaz egy 2019-es fotóval.

Az általam tesztelt konfigurációban egy első szériás C&T video kártya került 82C451 chip készlettel. Érdekessége hogy 4-bites leosztású memóriákat használ 64x4 bit ebből 8 darab vagyis 256KB van a kártyán. A videomemória írási és olvasási sebessége így gyorsabb, mint a hasonló társainál. A lap egy eredeti C&T által gyártott GW286 „CT GEAR” jelzésű 286-os alaplap. A lapon megtalálható a minden termékükre jellemző buborékos CHIPS logó is.

Támogatja az alaplapon elhelyezett DIP-20 tokozású memóriákat (1MB) vagy a 30 pines SIMM ramokat (16 MB-ig). Ebben – a majdnem legerősebb 286 CPU helyezkedik el – név szerint egy Harris-20-as. A lap vonalvezetése magas minőségű, minden forrasztás fénylik, a kondenzátorok csillognak, mintha most jött volna ki a gyárból. Pedig már a 32. életévét tapossa.

A C&T saját „SCATBIOS-t fejlesztett hozzá, ami elképesztő konfigurációs lehetőségeket ad ennek a lapnak. A hasonló 286-lapoknál fele ennyi sincs. Beállítható az egyedi paraméterezésű merevlemez (user type), EMS memória támogatás, választhatunk a memória leosztás méretei között, BUS és DMA órajelek tulajdonságok között. A video és BIOS tartalom „árnyékolható” a rendszer RAM-ba, amennyiben gyors RAM van a rendszerben.

A lap, a 4 memória slotjában, képes eltérő méretű RAM-ok kezelést is megvalósítani, így a RAM modulok (ellentétben más 286-os lapokkal) keverhetőek (256KB-1MB-4MB). És ez az alaplap a Y2K problémától is mentes. A megemelt 286-os sebesség miatt egy 386SX-16-os is otthagy, és tökéletesen tudja futtatni az akkori DOS játékokat is. (például: LOTUS, stb.)

Összegezve: a C&T nagyon kellemes, korát megelőző, előremutató rendszer alkotott. Rengeteg technikai fejlesztést köszönhetünk nekik, és hogy 40-év távlatából is működnek a chipjeik azt mutatja, hogy komoly és megbízható szereplője volt az akkori piacnak.

 

Az összeállítást késztette: Kistamás János

Hozzászólások

Köszönöm a cikket, rengeteg

Köszönöm a cikket, rengeteg infó volt benne amit nem tudtam, anno ezeket a gépeket csak használtuk, nem tudtuk hogy milyen ádáz csaták voltak a gyártók között. IBM valahogy mindig olyan bénán oldotta meg a dolgokat, ezek a klón gépek mindig műszakilag fejlettebbek voltak.

Valami ilyen 20 mhz-s 286-osom volt nekem is, pár darab nagy memória ic volt csak az alaplapon, az volt az 1 mb ram, és még voltak rajta SIM slotok is. Érdekes korszak volt ez na. :)

A mostani 286-osomban ami igazán izgi, az az st251-es winyó, az amikor elindul, a mai napig megmozgatja a gyereket bennem. Életem első találkozása PC-vel egy ilyen winyóval ellátott gép volt, azt a hdd hangot sosem fogom elfeleteni. Ahogy a testvérem szokta mondani " az énekeswinyó " :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Köszi!

Nagyon jó kis írás!

Már csak az első mondatban leírt visszafejtési/reverse engineering folyamat megérne egy saját cikksorozatot. Ha jól tudom akkoriban sokan csinálták ezt és próbálkoztak vele, de akkor is könnyebb volt már ezt mondani mint tényleg visszafejteni egy működő csippet képek alapján.

Az szintém megérne egy másik cikksorozatot hogy a mindenféle vezérlők és kiegészítők (kimenetek, VGA, hangkártya, floppy vezérlő és még sorolhatnám) amelyek a régi 286-386 korszakban kellettek egy számítógéphez hogyan kerültek be később a csippekbe, kiiktatva ezzel az ilyen eszközök szükségességét és átalakítva ezzel a PC ipart mert már nem kellett azt külön megvenni a vásárlóknak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi!

#2 akkor is könnyebb volt már ezt mondani mint tényleg visszafejteni egy működő csippet képek alapján.

Nem csak ez dívott, hanem a fekete doboz módszer is, amely esetében szkóppal figyelték mikor mi történik a lábakon, kimeneteken, bemeneteken, és ez alapján felrajzoltak egy olyan áramkört, ami ugyanígy viselkedik, oszt az eredmény lehet, nem is ugyanaz volt, mint a csipen belül volt, hanem egy teljesen más áramkör, ami ugyanúgy viselkedett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
simonszoft képe

Gratula!

Szuper cikk! Ez nekem is teljesen új infó volt!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve