Megérkezett a hangadó új verziója

kami911 képe

A PipeWire egy szoftver, amely az hang- és videófolyamatok kezelésére szolgál, különös tekintettel a Wayland felhasználói felületre. A PipeWire 1.0.3-es verziója néhány új funkcióval és hibajavítással érkezik, amelyeket a felhasználóknak érdemes lehet kihasználni.

A legújabb PipeWire verzió, a 1.0.3, apróbb javításokat és finomításokat hoz a multimédiás szoftverhíd rendszerében. Ezek a frissítések elsősorban apróbb hibajavításokra és a rendszer további finomításaira összpontosítanak, javítva a rendszer stabilitását és működését.

A főbb változások közé tartozik:

  • ALSA verzióellenőrzés javítása, lehetővé téve az ALSA plugin újbóli működését.
  • Apróbb javítások és fejlesztések, amelyek összességében javítják a rendszer működését és stabilitását.

Ezen frissítések révén a PipeWire 1.0.3-as verziója tovább finomítja és optimalizálja a rendszer működését, javítva a multimédiás tartalmak kezelését és elősegítve a zökkenőmentes multimédiás élményt az alkalmazásokban.

Az előző verzió, a PipeWire 1.0.2-es kiadása további javításokat és optimalizálásokat hozott a multimédiás szoftverhíd rendszerében.

Az 1.0.2-es verzió főbb változások közé tartozik:

  • V4L2 felsorolásának javítása szűrővel, amely javítja a GStreamer csővezetékek kapcsolatának egyes esetekben történő megállapodását.
  • EXPBUF támogatás vizsgálata a használat előtt.
  • Max-latency tulajdonság és Buffer paraméter javítása kis ALSA eszközpufferek esetén, ami javítja az AMD alapú hangkártyák esetén fellépő "szaggatást".

Az 1.0.1-es kiadás frissítései a rendszer stabilitását és teljesítmény növelését célozták meg, javítva a multimédiás tartalmak kezelését és a rendszer egészének működését.

A főbb újdonságok közé tartozik:

  • A libcanberra hibás ALSA háttérprogramjának kijavítása, amelyet a pulse háttérprogramra történő kényszerítés révén oldottak meg.
  • Versenyfeltétel javítása a pulse-szerver eszközinformáció frissítéseiben.
  • Időzítési és sebesség-egyeztetési javítások az ALSA szekvencerben.
  • Időzítési információk javítása a JACK-ben és az ALSA illesztőprogramból.

A letöltések és a PipeWire 1.0.3-ról szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >