Elkészült a KDE Gear 23.08.5

kami911 képe

A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége. A négyhavonta megjelenő kiegészítő KDE alkalmazások, keretrendszerek és könyvtárak gyűjteménye számos érdekes alkalmazást kínál a KDE asztali környezet rajongóinak. A KDE projekt kiadta a KDE Gear 23.08.5 verzióját, mely az utolsó frissített változat első tervezett karbantartási frissítése a KDE Gear 23.08 nyílt forráskódú szoftvercsomagnak. Bár az is igaz, hogy ezt gondoltuk a KDE Gear 23.08.4-ről is, amely szintén a sorozat utolsó frissítéseként jelent meg. A verzió célja, hogy további hibajavításokat kínáljon, mielőtt a nagy várakozással várt KDE Plasma 6 asztali környezet és KDE Frameworks 6 részeként még ebben a hónapban megjelenik a jelentős KDE Gear 24.02-es frissítés.

A KDE Gear 23.08.5 kiadásának célja, hogy javítsa a Kdenlive videószerkesztő alkalmazást. Például javításokat kínál a beágyazott sorozatokkal és az azonos sávon lévő átmenetekkel kapcsolatos problémákra, többszörös útmutatók exportálására és csoportos méretezésre. Emellett támogatást ad az effektuslista frissítéséhez a letöltött effektus után, és megjegyzi az utoljára használt mappát az animáció hozzáadásakor. Továbbá, a Glaxnimate animációk mostantól alapértelmezetten a rawr formátumot használják a Lottie helyett. A Mix részeken történő jobb gombbal kattintás lehetővé teszi a törlést, és mostantól lehetséges egy mix hozzáadása választás nélküli hozzáadása is. Az alakalmazás mostantól mindig nyitva tartja az összes idővonal-modellt. Egy másik érdekes és egyben sajnálatos változás az, hogy ez a kiadás nem tartalmaz Movit hatásokat, mivel a fejlesztők - stabilitási okokból - eltávolították őket. Akkor kerülnek majd vissza, amikor eléggé stabilak lesznek a termelési felhasználásra.

Az Okular dokumentumnézegető most már megjeleníti az oldalsávot, az aláírások panel megjelenítésekor. A NeoChat Matrix kliens pedig javított támogatást kapott a képek mentéséhez, és a Marble virtuális földgömb alkalmazás most már normálizálja a poligonok sorrendjét a 3D épületekhez.

A Falkon webböngésző is frissült ebben a kiadásban, hogy egyéni séma címeket tároljon. Emellett olyan frissítéseket is kapott, hogy helyesen jelenítse meg a eszköztippeket a SpeedDial Reload gombján, és az URL-t az címsorban egy ablak visszaállítása után. Emellett engedélyezték a localStorage használatát a privát böngészéshez.

A KDE Gear 23.08.5 továbbá javítja a Wayland támogatást a KAlarm alkalmazáshoz, és javítja a TagLib 2-vel való építést a JuK zenelejátszóhoz. Ezek mellett javítja a plugin KCM-ek betöltését a K3b lemezíróhoz is, továbbá javítja az építést is a Dolphin fájlkezelőhöz a CMake 3.28 vagy későbbi verzióival. Most már interaktívvá teszi az Elisa zenelejátszó kontextusfiókját mobil eszközökön is.

Az Itinerary utazási segédalkalmazás KItinerary könyvtárában javították a B&B Hotelek lekérésének lehetőséget a biztosított reggelivel kapcsolatban. Az új verzió képes kezelni az egyéb LH beszállókártya-kezelési változatokat. Az RCT2 érkezési idők kezelése is javult, továbbá támogatást kapott a rendelési számok kinyeréséhez a DB Next PDF formátumban lévő jegyekhez is.

Végül, de nem utolsósorban, a KDE Gear 23.08.5 több HiDPI javítást is hoz a KSudoku táblajátékhoz, megjeleníti a háttérképet a nem áttetsző felső szinteken a Konsole terminál emulátorban, Clang 16-val való fordítást javítja a Kleopatra tanúsítványkezelőben, és javítja a fordítást Unix Makefile és újabb CMake verziókhoz a KDevelop IDE-ben.

Ha a KDE Plasma asztali környezetet használod, figyelj oda a kedvenc GNU/Linux disztribúciók stabil szoftvertárolóira, ahol hamarosan elérhetővé válnak a KDE Gear 23.08.5 csomagok. Frissítsd a telepítéseket, amint elérhetővé válnak a frissítések.A KDE Gear 23.08.5 kiadása jelentős fejlesztéseket és hibajavításokat hoz az egyes KDE alkalmazásokban. Ez biztosítja a jobb teljesítményt, stabilitást és felhasználói élményt az open-source szoftvercsomagban. Ne hagyd ki ezt a frissítést, ha a KDE-t használod!

Részletesen az újdonságokról

Letöltés és elérhetőség

Az alkalmazások elérhetőek a Snap-ként valamin a Flathub-on is.

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

(forrás)