WattOS R13 Debian 12 Bookworm alapokon

WattOS R13 Debian 12 Bookworm alapokon. Keltsd életre régi számítógéped a WattOS R13 segítségével, amely Debian 12 Bookworm-ot, könnyű LXDE-t és továbbfejlesztett hardverkompatibilitást tartalmaz. Számos könnyű Linux disztribúció, például a Lubuntu, a Linux Lite, a Peppermint stb., a régi számítógépek "megfiatalítására" szolgál. A WattOS talán nem ismert annyira ezek között, de ez egy rejtett gyöngyszem lehet. Legalábbis egy próbát megérhet, ha kis erőforrású Linux disztribúciót keresel.

A könnyű operációs rendszerhez szükséges összes funkcióval érkezik, könnyen lehet, hogy új kedvencé válik, amellyel régi számítógépeket új életre keltheti.

Ez egy Linux disztribúció, amely a Debian stabil ágára épül, és az energiahatékonyságra és az alacsony erőforrás-fogyasztásra összpontosít – a WattOS az Openbox ablakkezelőre és az LXDE asztali környezetre fogad, hogy ezt elérje.

Több mint egy évvel az előző R12 kiadás után, hivatalosan is megjelent a wattOS legújabb iterációja, az R13-as verzió, amely lenyűgöző funkciókkal és fejlesztésekkel büszkélkedhet.

wattOS R13 jellemzői

Ez az új verzió kiemelkedik mert magjaként a Debian 12 Bookworm-ot adja, ami stabil és megbízható alapot biztosít a felhasználók számára. Sok más Linux disztribúcióhoz hasonlóan a wattOS R13 is Calamarest használja telepítőként, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy komplikációk nélkül telepítsék az operációs rendszert egy élő munkamenetből.

A motorháztető alatt a kiadást a Linux kernel 6.1 LTS hajtja, amelyet kifejezetten a 64 bites PC-s telepítésekhez szabtak. Továbbfejlesztett hardvertámogatást biztosít, ami azt jelenti, hogy az eszközök és összetevők szélesebb köre zökkenőmentesen fog működni az operációs rendszerrel.

A wattOS R13 kiegészítője a GDebi Package Installer, egy olyan eszköz, amely leegyszerűsíti a „.deb ” csomagok telepítését. Ez a funkció javítja a felhasználói élményt, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé teszi a szoftvertelepítést, különösen azok számára, akik nem ismerik az APT csomagkezelőt.

Tovább növelve vonzerejét, a disztribúció plusz konfigurációs módosításokat kapott, amelyek biztosítják, hogy a felhasználók a rendszer indításától kezdve élvezhessék a zökkenőmentes és kifinomult üzemelési élményt.

Sőt, a WattOS R13 egyszerűvé és letisztultá teszi a dolgokat. Az alapértelmezett telepítés során ragaszkodik az alapokhoz – olyan alapvető dolgokhoz, mint a Firefox webböngésző, a torrent letöltések átvitele és egy praktikus szövegszerkesztő.

Más szóval, nincsenek irodai csomagok, audio- és videolejátszók stb. Csak a szükséges szoftvert választhatja ki és adhatja hozzá, ízlése szerint szabva. Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon ügyes megközelítés, és kisebb gépeken jó megközelítés.
Csak egy gyors figyelmeztetés: a korábbi R12-es verzióval ellentétben a WattOS R13 nem rendelkezik Flatpak-támogatással rögtön a dobozból. Ez egy kicsit kellemetlen, de megoldható a probléma.

Ez olyan, mint egy sebességnövelés a géped számára, köszönhetően az Openbox és az LXDE finom kombinációjának. Ráadásul a Debian 12-es alapjával a disztribúció szilárd és megbízható, így könnyen a legjobb könnyű Linux-opciók egyikévé helyezheti ezt a disztribúciót.

Az új kiadásról a hivatalos bejelentésbenn olvashatsz, vagy a projekt weboldalát érdemes olvasgatni.

Hozzászólások

WattOS R13 Debian 12 Bookworm alapokon

Tegnap neztem meg a Watt OS-t, es a Peppermint Debian alapu 64bites verziojat is
live-kent inditva.
Miutan betoltodott a rendszer, megjelent az asztal, terminalt nyitottam es:
free -m
Az egyiknel tobb mint 700 a masiknal tobb mit 800MB foglalt RAM-ot mutatott.

Ezek lennenek "konnyusulyu" rendszerek ?? :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

WattOS R13 Debian 12 Bookworm alapokon

#1 mennyi fizikai RAM-od van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

WattOS R13 Debian 12 Bookworm alapokon

#1.1.1 Igen, sajnos már ez számít egy könnyűnek, bár lejjebb is lehet vinni. A 3-500 megás asztali környezeteket már nagyjából el lehet felejteni, ahogy egyre több a memória a gépben, úgy egyre nagyobb lesz az alap fogyasztás. Ha egy felhasználó program, vagy böngésző indításával fél vagy akár egy giga is lefoglalására kerül sor, akkor nincs nagy értelme azon dolgozni, hogy az alap fogyasztás kevesebb kevés legyen. Ez azért is rossz, mert egyre kisebb a PC és egyre nagyobb a laptop arány, ahol azért nehézkesebb a RAM bővítés.

Anno hat éve még a 300-500mega köztieket tartották kicsinek, és egy openbox stb. simán elment vele...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

WattOS R13 Debian 12 Bookworm alapokon

#1.1.1.1

Az utobbi idoben altalam nezett 64 bites kiadasok kozul a Bodhi Linux 7.0.0-nak volt
a legkisebb indulo RAM fogyasztasa. https://www.bodhilinux.com/download/
A kezelese kisse egyedi - szokni kell. De regi / gyengebb gepekre inkabb ezt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
zmintzoltan képe

Ha már RAM, akkor Mabox (Manjaro + Openbox)

#1 Ha a RAM foglaltságot nézzük, nálam gyönyörűen fut a Mabox, Arch alapokon. Balacy videója alapján próbáltam ki és alapjáraton 400 MB körül megáll a fogyasztása. Simán fut, gördülékeny. És egyszerű használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amúgy mióta

Tényleg nem értem, de mióta szabja az meg, hogy mennyire kis igényű adott disztró, hogy mennyi RAM-ot foglal le?

Mondjuk A és B elvileg azonos, de A ZRAM-ot használ, 3:1 tömörítési rátával, ami ugye nagyobb alap processzor terhelést jelent, míg B nem használja ezt, kevésbé terheli a procit, de több RAM-ot használ.

Akkor melyik kisebb igényű? A, mert sokkal kevesebb RAM-ot használ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amúgy mióta

#2 mindig vannak ilyen félig igaz, félig fals mérőszámok :) egy időben (régen) az volt a király linuxos, az Igazi  Mester, akinek az uptime nagy volt, voltam olyan fórumon, ahol az volt a menő, akinek a telepített csomagjai kevesebbek voltak. Bár eltérő a disztribúciók csomagkiosztási elve, az egyik sok kisebbet csomagol, mint a másik... vagy miért lenne jobb (persze az :)) ha ugyanarra a rendszerre felrakom az I3wm.et (minimális függőség) vagy az xmonad (arch alatt felhozott kb. 250 mini kis haskell fájlt)? A háttér nélkül semmit nem mond egyik sem.

A másik amit nem értek: a telepítési méreten való lovagolást. Sokan teljesen stresszbe esnek a mérettől, bloat és minek annyi minden! Átlag felhasználónak az a jó, ha mindent megkap alaptelepítéssel (észszerű keretek közt!!), és nem neki kell utólag felrakni. Így használni tudja azonnal a rendszert. De volt olyan discord csatorna, ahol napokig ócsárolták pld a MX-et, hogy bloat, majd egy minimal arch-ra felpakolták ugyanazokat a programokat :).

A memóriáról ismert a véleményem: nem az számít mennyi az iniciál felhasználás, hanem menjen simán minden. A rendszer dolga a kezelése, nem nagyon akarok belenyúlni. Főleg, ha megveszi az ember a drága memóriát, azt használja is a gép, ne csak legyen. De ha egy rendszert bemutatok elvárás, hogy ezt is megmutassam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Ha a hivatalos Debian12

Ha a hivatalos Debian12 telepitővel lxde környezetet választasz 256mb-ramból kijön a rendszer.  Próbáltam egy ócska gépen 32bit 512mbram 2ghz egy magos ócskavas. Netsurf gtk-val jól lehetett netezni youtube felejtős, azaz nem: netsurfben kikeres, terminalban yt-dlp vel letölt, majd smplayer :). Szóval a hivatalos debian disztró még mindig képes méhtelepszökevényeken futni a megfelelő környezettel. Van leírás openbox telepítésre debian alá de őszintén, ha az Lxde nem fut el egy gépen azt már ne eröltessük linuxal :) petsze az lxde is az openboxra épül. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve