Új év, új Scribus

Jelentős frissítésként jelent meg a Scribus 1.6 nyílt forráskódú asztali publikációs alkalmazás. Ez a kiadás új importálókat ad hozzá, javítja a bittérképes képek támogatását, számos új szöveges funkciót kap, és javítja a szkriptek támogatását.

A Scribus, a nyílt forráskódú és többplatformos asztali kiadványszerkesztő, publikációs alkalmazás frissült az 1.6.0-s verzióra, amely egy jelentős frissítés, több ezer fejlesztést és hibajavítást tartalmaz.

A Scribus 1.6 felváltja az 1.4.8-as stabil verziót és az 1.5.x fejlesztői sorozatot, olyan funkciókat valósít meg, mint a megújult felhasználói felület a világos és sötét módok támogatásával, valamint az új ikonok, a HiDPI-t ismerő vászonmegjelenítés, egy új PDF-alapú kimenet előnézet, valamint egy Resource Manager az online források, például szótárak eléréséhez.

Ez a kiadás egy új funkciót is bevezet, lehetővé teszi a felhasználók számára egy adott funkció keresését, egy új „Hegesztés” “Weld” funkciót, lehetővé téve a felhasználók számára az objektumok kombinálását és mozgatását csoportosítás nélkül, valamint egy új „Szimbólum” vagy klónozási funkciót, amely hasonló az Adobe Illustrator-hoz, amely lehetővé teszi a mester objektum (szimbólum) összes másolatának (klónjának) módosítását is.

Számos új parancs került a Scribus 1.6-ba, egyszerűbbé és sokoldalúbbá tették a dokumentumkészítést a szkriptek használatakor. Ezenkívül ez a kiadás a Python szkripteket a Python 3.x sorozatra költözteti, a vonalkód-bővítményt olyan új funkciókkal frissíti, mint a „GS1 Digital Link URI” a kiskereskedelmi vonalkódoláshoz, és XeLaTeX-támogatást ad a Render Frames-hez.

A Scribus 1.6 számos új szövegfunkcióval is rendelkezik, mint például a szöveg függőleges igazítása, láb- és végjegyzetek, szövegváltozók, kereszthivatkozások, valamint az "árvák és özvegyek" vezérlése. Ezenkívül hozzáférést biztosít a fejlett OpenType-funkciókhoz, lehetővé téve a háttérszínek alkalmazását a kiválasztott szöveghez, és gyorsabbá varázsolja a vászonra történő gépelést és a szöveg megjelenítését.

A kiadás további újdonságai közé tartozik a funkciókban gazdag „Picture Browser” bővítmény, amely lehetővé teszi a grafikus fájlok eszközkezelését, az Adobe Illustrator és a XARA Designer összes fejlett színátmenet-típusának támogatása, a vetett árnyékok támogatása, valamint egy konfigurálható képgyorsítótár sok nagy bittérképes képet tartalmazó dokumentumokhoz.

A Scribus 1.6 lehetőséget ad más asztali kiadói programokkal létrehozott fájlok megnyitására és importálására is, például Adobe InDesign XML (IDML), Adobe InDesign Snippets (IDMS), Adobe PageMaker (P65, PMD), Apple iWorks Pages, Microsoft Publisher (PUB) ), QuarkXPress Tags (XTG), VIVA Designer XML és XARA Page & Layout Designer (XAR). Ezen túlmenően a PDF-exportőr mostantól támogatja a PDF/X-4-et, és a PDF 1.6 és XPS formátumok is exportálhatók.

A bittérképes képeket a natív fájlformátumban tárolja a külső képekre való hivatkozás helyett, és a nyílt szabványú Open Raster (ORA) már támogatott az összetett bittérképes fájlokhoz. Ezenkívül a Scribus mostantól képes importálni a GraphicsMagick által támogatott összes bittérképfájlt, beleértve a GIMP natív XCF formátumát is, és támogatja a PGF bitképfájlok importálását.

„Az OpenSceneGraph (OSG) telepítésével a Scribus az OSG által támogatott összes formátumban tud 3D objektumokat importálni egy új kerettípusba, a „3D Annotation”-ba. A Scribus korlátozott szerkesztési funkciókat is kínál, például beállíthatja a fényforrást vagy az alapértelmezett megjelenítési módot egy PDF-3D-képes PDF-nézegetőhöz” – áll a 3D objektumok új importálási funkciójával kapcsolatos kiadási megjegyzésekben .

Ebben a kiadásban új vagy átírt importszűrők kerültek hozzáadásra a Markdown, KRA (Krita), Photoshop Custom Shapes (CSH), Micrografx Draw (DRW), Computer Graphics Metafile (CGM), Enhanced Metafile (EMF), StarView Metafile (SVM), WordPerfect Graphics (WPG), valamint RTF és DOCX dokumentumok számára. Ezenkívül az Adobe Illustrator és az OpenDocument grafikaimportálási szűrőit a semmiből újraírták, és a rétegek mostantól támogatottak az SVG-fájlokban.

Végül, de nem utolsósorban a Scribus 1.6 támogatja a CIE L a b* és CIE HLC színmodelleket és új színpalettákat, a SwatchBooker SBZ fájlformátumát, az Adobe Color Swatch (ACO) és AutoCAD ColorBook (ACB) formátumú színpalettákat, valamint színpalettákként az új CxF3 ISO szabványban. Ezenkívül a kitöltési színek színpontosságát 64 bites lebegőpontosra bővítették.

Linux esetén a Scribus 1.6 a konfigurációs fájlok XDG szabványát követi, ami azt jelenti, hogy a Scribus beállítások könyvtára új alapértelmezett helyre került, nevezetesen a ~/.config/scribus/ (korábban ~/.scribus/ volt). A motorháztető alatt ez a kiadás továbbra is a Qt 5.15 LTS nyílt forráskódú alkalmazási keretrendszert használja.

A Scribus 1.6-ot azonnal letölthetiő a hivatalos oldalról. A forrás tarball mellett találunk egy univerzális AppImage binárist, amely lehetővé teszi a Scribus futtatását gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúción anélkül, hogy bármit is telepítene. A Scribus Flatpak alkalmazásként is telepíthető a Flathubtól .