Shutter Wayland-on?

A Shutter képernyőkép-lopó már a Waylanden is működik, a Select Area & Window képernyőképeknél legalábbis.

Az Ubuntu 22.04/23.10, a Fedora és más Linux és Wayland munkamenet esetében a Shutter képernyőképes eszköz végre képes képernyőképeket készíteni a kiválasztott területekről és alkalmazásablakokról! A Shutter kiváló funkciókban gazdag képernyőkép-készítő eszköz képszerkesztési és feltöltési támogatással. Gyors, egyszerű és minimális grafikai lehetőségeket is ad. Ez volt az egyik legnépszerűbb alkalmazásom, de karbantartás hiánya miatt eltávolították az Ubuntu tárolókból. Később azonban visszakerül a rendszer tárházába, köszönhetően a nyílt forráskódú közösség GTK3-ra történő portolásával.

Sajnos a Shutter projekt fejlesztése lelassul, és sok funkció NEM működik az Ubuntu 22.04+-ban az alapértelmezett Wayland munkamenettel, beleértve a kiválasztási terület és az alkalmazásablak rögzítését. És még most sem hajlandó elindítani az Ubuntu 23.10-ben. A Wayland-re váltás itt sem volt egyszerű és zökkenőmentes.

A Shutter képernyőkép-eszköz szerelmesei a klasszikus Xorg-munkamenetre való visszaváltáson túl egy nyílt forráskódú elágazást is kínálnak, amely lehetővé teszi a képernyőkép-készítési funkciók működését a Waylanden.

Ez a dolog, hogy a Shutter nem működik a Waylanden, kezdett „nagyon” zavarni, ezért úgy döntöttem, hogy időt fordítok a kérdés megoldására, az alapötlet az volt, hogy kihasználjam a gnome-screenshot parancssori segédprogramot, miközben ugyanazt a felhasználói felületet és viselkedés. " - jelezeték.

Telepítsd az új Shuttert az Ubuntu 22.04/23.10-be az alapértelmezett Wayland-dal

MEGJEGYZÉS: Az új „Shutter on Wayland” eddig csak az alapvető képernyőkép funkciót hozza vissza. A beépülő modulok és a rögzítési menü továbbra sem működnek a tesztekben.

  1. A fejlesztő biztosítja a .debcsomag az Ubuntu 23.10-hez, amely az Ubuntu 22.04-es tesztekben is jól működik.

Shutter (.deb) letöltése

Előfordulhat, hogy a fenti link gomb a jövőben nem fog működni. Ha igen, nézd meg a github projekt oldalát .

  1. Ha a régi Shutter csomagot telepítetted a rendszer tárolójából, akkor először távolítsd el a terminál megnyitásával ( Ctrl+Alt+T) és futtasd a parancsot:
sudo apt remove --autoremove shutter 
  1. Végül telepítsd a letöltött csomagot a Szoftvertelepítéssel, vagy a következő módon:
  • mappa üres területére kattints a jobb gombbal a Letöltésekree, majd kattints a „Megnyitás terminálban” gombra.
  • végül futtasd a parancsot a helyi deb csomag telepítéséhez:
sudo apt install ./shutter-on-wayland*.deb 

Tipp: ha elrontottad a Shuttert a waylanden, a „Kiválasztás” és az „Ablak” gomb szürkén jelenhet meg. Ha ilyenkor egy „Asztali” (teljes képernyős) képernyőképet készítesz, újra működni fog.

Eltávolítás:

A képernyőkép-csomag eltávolításához egyszerűen nyisd meg a terminált (Ctrl+Alt+T), és futtasd a parancsot:

sudo apt remove --autoremove shutter-on-wayland