Mit rejt a közelgő GNOME 46 „Kathmandu” alfa verzió?

A GNOME Project kiadta a közelgő GNOME 46 „Kathmandu” asztali környezet alfa verzióját a korai alkalmazók, alkalmazásfejlesztők és Linux-rajongók számára, akik korán szeretnének belekóstolni az új szolgáltatásokba és fejlesztésekbe. Alfa GNOME, azaz lehetnek benne komoly hinák, így éles bevetésre nem lesz alkalmas!

A GNOME 46 alfa kiadás legfontosabb elemei közé tartozik a headless remote logins
bejelentkezés GDM-en keresztül (GNOME Display Manager), az új Prompt nevű terminálemulátor alkalmazás, a Biblioteca nevű új offline dokumentációs alkalmazás, a GTK4 portok a Swell Foophoz és a beállításokhoz, a headless GNOME Classic munkamenet-támogatás, támogatja a WebP képeket, valamint a JPEG XL (JXL) alapértelmezett képformátumot a hátterekhez.

A Nautilus (Fájlok) fájlkezelő a GNOME 46-ban megerősíti a jelszavakat védett ZIP-archívumok létrehozásakor, javítja az egyéni mappaikonok felfedezhetőségét, lehetővé teszi a felhasználók számára a tulajdonos/csoport és az engedélyek megváltoztatását. Támogatja a 4 GB-os korlátot meghaladó fájlok másolási/áthelyezési műveleteinek észlelését FAT fájlrendszereken, részletes dátum- és időformátum-beállítást ad hozzá.

A GNOME 46 a GNOME Vezérlőközpont (Beállítások) alkalmazást is leegyszerűsíti egy új Rendszer panellel, amely csoportosítja a Régió és nyelv, Dátum és idő, Névjegy és Felhasználók paneleket, egy új Alkalmazások panelt, amely csoportosítja a Cserélhető adathordozó és az Alapértelmezett alkalmazások paneleket. Változik a panel, ahol elérhetőek az Egér és érintőpad új beállításai, amelyek segítségével a felhasználók letilthatják az érintőpadot gépelés közben, és választhatnak több érintőpados kattintási mód közül, valamint jobb háttérválasztó teljesítménye a Megjelenés panelen.

A GNOME 46 Alpha frissített GNOME Shell komponenst tartalmaz optimalizált alkalmazáskereséssel, nagy kontrasztú fejlesztésekkel, javításokat kapunk a csúszkák görgetésének kezelésében. Javítások érkeznek a képernyőn megjelenő billentyűzet, a naptár előugró ablakával és a nyilak navigációjával a keresési eredmények között. Továbbfejlesztett monitor OSD címkékkel, jobb rögzítéssel jelzőfény a Light stílus használatakor, valamint az asztali ablakok kezelése munkaterület-animációk során és sok más jívtást is belekerült.

A Mutter változásai

A Mutter ablak és az összetett kezelő is frissült a GNOME 46 alfában, lehetővé téve a monitor konfigurációjának töredékes léptékű elvetését, ha az nem használható. Valós idejű ütemezés gátlásának lehetőségét a mód-beállításkor, headless beállítási támogatás grafikával illesztőprogramnál, továbbfejlesztett hanyag és egérfókusz módok, az EGLStream kényszerítése az NVIDIA grafikus meghajtóval, valamint továbbfejlesztett Wayland és táblagép támogatás.

Az Epiphany (GNOME Web) 46 webböngésző olyan változtatások is tartalmaz, mint például a továbbfejlesztett Firefox Sync támogatás, ha a gnome-keyring nincs telepítve, a Google Biztonságos Böngészés támogatás eltávolítása, a hirdetésblokk-szűrő frissítési időközének csökkentése, alapértelmezés szerint elrejtett fejlesztői helyi menü műveletek, valamint a különböző helyi menüelemek elrejtésének lehetősége a szöveg kiválasztásakor.

GNOME Maps

A GNOME Maps 46 a Lupe képnézegető által ihletett, újratervezett zoom gombokkal, a tömegközlekedési útvonaltervezés támogatásával az OpenTripPlanner v2 GraphQL-lel (jelenleg Norvégia nemzeti Entur API szolgáltatója számára engedélyezett), újratervezett OSM-fiók párbeszédablakkal Adwaita widgetekkel, modernizált beállítási felhasználói felülettel az OpenStreetMap szerkesztőhöz és még sok egyéb újdonsággal érkezeik meg.

A számológép fejlesztései

A GNOME Calculator 46 lehetőséget kap, hogy lehetővé tegye a keresést az egységválasztó legördülő listákban, az argentin peso valuta, a troy uncia (ozt) támogatását újonnan támogatott mértékegységként, valamint az átváltási árfolyamok újratöltését, amikor a keresőszolgáltató konverziója sikertelen.

System monitor

Egyéb figyelemre méltó változások mellett a GNOME 46 alpha frissített GNOME System Monitor alkalmazást hoz, amely végre átkerült a GTK4 eszközkészletre, és a felhasználói felülete már megfelel a Human Interface Guidelines (HIG) követelményeinek, valamint támogatja a helyi flatpak fájlok felhasználói telepítését és a képességet. _

Ezenkívül a GNOME Software 46 felismeri a hivatkozásokat a csomagfrissítések leírásában, gyorsabban betölti a kategóriaoldalakat, jobb keresési egyezéseket kínál több kereső szóval, diszkréten megjeleníti a csomagneveket a felhasználói felületen, javítja az alkalmazásbiztonsági ellenőrzéseket, és megfelelő üzenetekkel értesíti a felhasználókat a firmware-frissítések telepítésekor.

A GNOME Text Editor 46 alpha javított margót kínál az RTL (jobbról balra) nyelvekhez, lehetővé teszi a dokumentumbetöltés megszakítását egy lap vagy ablak bezárásakor, hogy javítsa a magas CPU-használatot, amikor a Pango sortörést végez rendkívül nagy fájlokon.

Online Fiókok beállítása

Az Online Fiókokat eltávolították a GNOME kezdeti beállításából, és mostantól az alapértelmezett webböngészőt használja a hitelesítéshez, ami egy biztonságosabb módszer a kedvenc fiókjainkba való bejelentkezéshez. Bevezették a CardDav és CalDav szolgáltatók támogatását az Online fiókokban is, és eltávolították a Last.fm és a Media Server szolgáltatókat.

Hol éred el?

A GNOME 46 alfa elérhető lesz nyilvános tesztelésre a közelgő Fedora Linux 40 Workstation (vagy Fedora Rawhide), az openSUSE Tumbleweed és más GNU/Linux disztribúciók fejlesztési pillanatképeinek részeként, amelyek előzetesen telepített GNOME asztali környezettel kínálnak kiadás előtti lemezképeket. Az alfa verzió tesztelésével kapcsolatos további részletek a kiadási közleményben találhatók .