Megjelent a GNU Linux-Libre 6.7 kernel

Megjelent a GNU Linux-Libre 6.7 kernel azoknak, akik 100%-os szabadságot keresnek számítógépeik számára
Ez a kernel azoknak szól, akik egy 100%-ban szabad számítógépet szeretnének építeni, amely nem tartalmaz jogvédett kódot. A GNU Linux-libre projekt _[bejelentette](https://www.fsfla.org/pipermail/linux-libre/2024-January/003533.html)_ a GNU Linux-libre 6.7 kernel megjelenését és általános elérhetőségét azok számára, akik 100%-os szabadságot keresnek GNU/Linux számítógépeikben, és a teljes szoftverszabadság szerelmesei.
A most kiadott Linux 6.7-es kernel sorozaton alapuló GNU Linux-libre 6.7-es kernel itt van, hogy frissítse az AMDGPU, Nouveau, Adreno, mwifiex, mt7988, ath11k, avs és btqca illesztőprogramokat, azokból eltávolítva a nem szabad/ingyenes státuszú elemeket.

A GNU Linux-libre 6.7 emellett megszünteti a COPS Localtalk és RTL8192U Wi-Fi illesztőprogramok a nem szabad kódoktól való megtisztítását, mivel eltávolították őket az upstream kernelből, és kijavítja az xhci-pci, RTL8xxxu és rtw8822b illesztőprogramok nem szándékos "tisztításait", amelyek hatással lehettek a hardverre.

„A tisztítások csak azokat a hardvereket érintették volna, amelyek egyébként nem kompatibilisek az Ön szabadságával, a tényleges blobok igénye miatt, de kihasználtuk az alkalmat, hogy visszaállítsunk más olyan biteket is, amelyeket annak ellenére, hogy gyanúsnak tűntek, végül jó volt megtartani” – magyarázták a fejlesztők.

Ettől eltekintve, ez a kiadás az összes új funkciót és fejlesztést, valamint a frissített és új illesztőprogramokat tartalmazza, amelyek az upstream Linux 6.7-es kernelsorozatba kerültek. Mindazonáltal a GNU Linux-libre kernel NEM kerül szállításra nem ingyenes komponensekkel, ahogy az upstream kernel teszi.

A GNU Linux-mentes kernel a szoftverszabadság szerelmeseit és a Linux puristáit célozza meg, akik egy 100%-ban ingyenes és szabadon használható kódú GNU/Linux számítógépet szeretnének építeni nem szabad státuszú meghajtók vagy kódok nélkül. A legújabb kiadás tömörített tarballjait azonnal letölthetjük a _[hivatalos webhelyről](https://www.fsfla.org/selibre/linux-libre/download/releases/6.7-gnu/)_ .

Használatra kész bináris csomagok Debian-alapú (DEB) és Red Hat-alapú (RPM) disztribúciókhoz a [Freesh projektben](https://linux-libre.fsfla.org/pub/linux-libre/freesh/) és _[az RPM Freedom-ban](https://www.fsfla.org/selibre/linux-libre/download/rpmfreedom/)_ ban találhatunk. A GNU Linux-libre kernel gyakorlatilag bármely GNU/Linux disztribúcióra telepíthető a szabványos kernel mellé vagy annak helyettesítésére. Telepítés előtt mindenképp mérd fel a tudásszintedet, mert bár a kernel telepítése egyszerű, de gondokat is okozhatsz vele. Ezek orvoslása nem biztos, hogy könnyen megoldható lesz.