Lejárt az Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster” hivatalos támogatása!

Az Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster” hivatalos támogatása 2024. január 25-én lejár. Átmeneti/rövid távú támogatási kiadásként az Ubuntu 23.04 a kiadástól számított 9 hónapig kap frissítéseket. A 2023 áprilisában megjelent kiadás januárjában 2024 eléri az élet végét (EOL).

Frissíts Ubuntu 23.10-re, hogy továbbra is megkapja a rendszered a biztonsági javításokat

Ez biztosítja, hogy a jövőben biztonsági javításokat, hibajavításokat és fontos frissítéseket kapj bizonyos szoftverekhez, mindezt a Canonicaltól. Ingyen!

És mivel közvetlenül frissíthetsz, nincs szükség ISO letöltésére vagy jelenlegi rendszernek a törlésére. Alapvetően nincs valódi ok arra, hogy ne frissíts azonnal!

Manapság az Ubuntu kiadás frissítései gyorsak (15 perc alatt tisztességes kapcsolaton), és nem zavarnak túl sokat: frissíts, várj, indítsd újra, amikor kérik, és kész. A PPA-k és a harmadik féltől származó repók azonban le vannak tiltva a frissítés során, ezért ügyelj arra, hogy engedélyezd őket (ha szükséges).

Miért érdemes frissíteni az Ubuntu 23.10-re?

Az Ubuntu 23.10-re való frissítésre szükség van ahhoz, hogy továbbra is megkaphassuk az alapvető támogatást, de vannak kézzelfoghatóbb, nyomósabb okok is rá a javítások mellett.

Az Ubuntu 23.10 a legújabb GNOME 45 kiadással érkezik (amely tele van fejlesztésekkel), a Linux 6.5 kernelt használja, frissített grafikus illesztőprogramokat tartalmaz, és két vadonatúj alkalmazást mutat be, amelyek jelenleg kizárólag ebben a kiadásban: App Center és Firmware.

Rövid távú kiadásként az Ubuntu 23.10 2024. július közepéig támogatott, és április végétől frissíthetünk Ubuntu 24.04 LTS-re.

Ha úgy találod, hogy az állandó frissítési ciklus zavaró, fontold meg az Ubuntu LTS-kiadások használatát. Tény: az Ubuntu asztali számítógépet futtató emberek túlnyomó többsége LTS-verziót futtat.

Az Ubuntu LTS kiadások 5 évnyi frissítést kapnak, beleértve az új kerneleket és grafikus rendszert, valamint további 5 év kiterjesztett/kibővített támogatási karbantartást (ESM). Egy új LTS kétévente jelenik meg, és az időközi kiadásokat kihagyva frissíthetst egyik LTS-ről a másikra.

Az Ubuntu 24.04 LTS megjelenési dátuma 2024. április 25. Ha frissítesz az Ubuntu 23.10-re, akkor áprilisban simán frissíthetsz a következő LTS-kiadásra, amely után 2029-ig nem kell verziót frissíteni, ha nem akarod.

Természetesen továbbra is használhatod az Ubuntu 23.04-et, amíg csak akarod. Ennek a verziónak a támogatása 2024 januárjában megszűnhet, de az operációs rendszer továbbra is működik, és ha Snap és Flatpak alkalmazásokat használsz, valószínűleg még sok éven át fogsz frissítéseket kapni ezekhez az alkalmazásokhoz.