A várva várt Linux Mint 21.3 „Virginia” disztribúció már letölthető!

A várva várt Linux Mint 21.3 „Virginia” disztribúció már letölthető a Linux Mint projekt számos tükréből, a hét későbbi hivatalos bemutatása előtt. Figyelj arra, hogy nem mindenről!

A „Virginia” kódnéven futó Linux Mint 21.3 a legújabb Cinnamon 6.0 asztali környezetet tartalmazza a kiadásaihoz, amelyhez egy kísérleti Wayland munkamenet tartozik azok számára, akik a Wayland mellett a Linux Mint világákat szeretnék. Megjegyzés: a béta verziót próbálgatva tapasztalatom szerint ez valóban kisérleti, így hibák előfordulhatna benne.

A Linux Mint 21.3-ra való frissítés után a felhasználók egy új „Cinnamon on Wayland” bejegyzést találnak a bejelentkezési képernyőn. Természetesen az alapértelmezett munkamenet továbbra is az Xorg Servert használja. Kísérleti állapotban a Wayland munkamenet támogatja a töredékes skálázást HiDPI (4K) képernyőkön.
A kísérleti Wayland munkameneten kívül a Cinnamon 6.0 asztali környezet számos egyéb finomságot is hoz a Linux Mint 21.3 kiadásba, mint például a jobb gombbal kattintva letölthető helyi menü műveletek a Nemo fájlkezelőhöz ugyanúgy, mint a Cinnamon kisalkalmazások letöltéséhez. asztalok, bővítmények és témák.

Ezenkívül a Cinnamon 6.0 frissített hang- és teljesítmény kisalkalmazásokat, AVIF-képek támogatását, új mozdulatot az asztali zoomhoz, színválasztó támogatást a képernyőkép szolgáltatásban, új menürészletet, 75%-os méretezést, ablak átlátszatlanságának billentyűkombinációját, xdg-portált kínál.

A Linux Mint 21.3 többi támogatott kiadása Xfce 4.18 és MATE 1.26 asztali környezettel érkezik, ez változatlan az előző Linux Mint 21.2 „Victoria” kiadáshoz képest.

Mindhárom Linux Mint 21.3 kiadás tartalmaz frissített, házon belüli alkalmazásokat, például a Hypnotix TV-néző alkalmazást, amely lehetőséget kapott a csatornák kedvencként való mentésére és egyéni csatornák létrehozására, így lejátszási lista vagy IPTV-szolgáltató nélkül is használhatja az alkalmazást.

A Pix képnézegető videolejátszását ebben a kiadásban továbbfejlesztették, hogy figyelembe vegye a videoklip tájolását, és automatikusan elforgatja azt. Ezenkívül a tömeges átnevezési eszköz támogatja az indexképeket és a fogd és vidd funkciót.

Ezenkívül a Slick Greeter bejelentkezési képernyőjét frissítették, hogy a felhasználók konfigurálhassák a bejelentkezési mező beállítását, a Warpinator fájlmegosztó alkalmazás pedig lehetőséget kapott arra, hogy manuálisan csatlakozzon egy másik eszközhöz, akár IP-cím megadásával, akár QR-kód használatával mobileszközön.

Egy másik érdekes változás a Linux Mint 21.3 „Virginia” kiadásában, hogy a „Romeo” instabil szoftvertárat használhatjuk a legmodernebb funkciók telepítésére a disztribúcióba. A változás miatt a Linux Mint instabil PPA-ja elavult.

A motorháztető alatt a Linux Mint 21.3 az Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszeren alapul, és a hosszú távon támogatott Linux 5.15 LTS kernelsorozat hajtja. Az elkövetkező hetekben elérhető lesz egy EDGE ISO image egy újabb kernellel a továbbfejlesztett hardvertámogatás érdekében, nevezetesen a Linux kernellel 6.5.

A Linux Mint 21.3 teljes mértékben támogatja a SecureBoot-ot, kompatibilis a BIOS- és EFI-megvalósítások széles skálájával, alapértelmezés szerint EFI mód a GRUB rendszerbetöltőhöz, és alapértelmezés szerint BIOS mód az ISOLINUX/Syslinux rendszerbetöltőhöz.

A Linux Mint 21 sorozat korábbi kiadásaihoz hasonlóan a Linux Mint 21.3 is megkapja biztonsági frissítéseket 2027-ig. A Linux Mint csapata hivatalos bejelentést tesz közzé a következő napokban a blogján.

A kiadásról további részletek a hivatalos weboldalon találhatók.

Az újdonságokról honlapunkon itt olvashattok:

Hozzászólások

Linux Mint 21.3 „Virginia”

#1.1.1 Én a szokásos módon csináltam most is.

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list

után a

deb http://ftp.energotel.sk/pub/linux/linuxmint-packages victoria main upstream import backport

sort átírtam erre:

deb http://ftp.energotel.sk/pub/linux/linuxmint-packages virginia main upstream import backport

Ctrl+O; Enter
Ctrl+X; Enter

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

így hamar lefutott terminálból a dolog.

csuhas@linuxmint:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID:    Linuxmint
Description:    Linux Mint 21.3
Release:    21.3
Codename:    virginia
csuhas@linuxmint:~$

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lassú a frissítés 21.3-ra

Hali. Nagyon vártam már a 21.3-ast, már csak azért is mert nekem ez az első igazi Linux verziófrissítésem (21.2-ről updatelek) és kiváncsi voltam milyen a "fílingje" (ezelőtt windowsos voltam, pfej tudom, de már megtisztultam a gonosztól...), egyébként flottul ment minden, kb olyanra sikerült amilyenre számítottam.

Az asztali gépem kipipálva, de azért így első napon valahol mélyen legbelül sejtettem, hogy lesznek gondok a telepítéssel, a tükör ugyanis valamilyen oknál kifolyólag átáll USA-ra, és így konkrétan 30-60 kbps sebességgel "hasítja" a letöltést.

Fogtam magam (voltam olyan bátor, mert előtte timeshifteztem egy jót), és megszakítottam az installációt, hogy megnézzem mizu (egyébként kulturáltan zárta le a megszakítást is, nem volt semmi gond ebből, minden folyamatot szépen egyesével visszavont ami addig lefutott, dpkg logban ellenőriztem de egyébként ez grafikusan is látható volt)...

Valós volt a gyanúm, a tükröt átállította Magyarországról  USA-ra.. Na jó, visszaraktam magyarra, csapó kettő, frissítés futtatása megint. Ismét visszapakolta magát USA-ra.. Feladtam, úgy hagytam.. Frissítés megtörtént lassan de biztosan és tökéletesen működik minden,- (nvidia is, ez külön említést érdemel, ettől picit tartottam megmondom őszintén, de minden okézsoké, kopp-kopp lekopogom).

Most épp a lenovo laptopomat frissítem (azóta eltelt egy kis idő, gondoltam hátha ez idő alatt "patchelték" a hibát, mert fórumon és blogon is jelentettem Cleméknek) - de ugyan az a gond továbbra is, lassú mint a csiga, USA tükör az alapértelmezett a distro frissítés alatt.

Aki készül frissíteni, az készüljön fel a cirka 2órás letöltésre :D Én nem jöttem rá hogy lehetne orvosolni (de nem is nagyon akartam trükközni, nehogy elbaszcsizzak valamit)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Lassú a frissítés 21.3-ra

#2 Én 2020 óta használom a Mintet. Korábbn nem volt ilyen probléma, de nekem is mindig visszaállt USA Mirrorra.
Mostnra állt helyre  dolog és már gyorsan lefutt a frissítés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

wayland

Kipróbáltam a wayland-et a bétából véglegessé vált 21.3 Cinnamon-on. Eltünt a háttérkép, a conky, rögtön panaszmukizott, hogy összeomlott egy kisalkalmazás, újraindítja a Cinnamont, a Firefox nem tudta helyreállítani a munkamenetet. No ennyi elég is a próbából.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve