A PulseAudio él és fejlődik!

Hosszú ideig a PulseAudio volt a Linux legjobb hangkiszolgálója, amely számtalan felhasználó multimédiás igényeit megbízhatóan kielégítette. A környezet azonban fejlődik. Az elmúlt években a PipeWire, egy sokoldalúbb és modernebb hangrendszer vált a legkedveltebb választássá, amelyet ma már széles körben alkalmaznak alapértelmezettként a legtöbb Linux disztribúcióban.

Ez az elmozdulás jelentősen lelassította a PulseAudio fejlesztését, amit az utolsó verzió, a 16 kiadása óta eltelt jelentős, több mint másfél éves lemaradás is bizonyít. Nem meglepő, hogy a PulseAudio fejlesztése jelentősen lelassult. Arra számítunk, hogy a PipeWire, a WirePlumber és a kapcsolódó projektek terén jelentős új munka folytatódik.

Természetesen a projektet továbbra is fenntartják. Ennek üteme azonban jelentős lassulni fog.

Még mindig itt vagyunk, ha bármilyen probléma adódik. Mivel továbbra is a libpulse az ajánlott API a legtöbb audioalkalmazáshoz, továbbra is támogatott. Folyamatban van néhány munka a Pavucontrol-on, amelyeket szintén megpróbálunk bevezetni. Erőforrásaink továbbra is korlátozottak, ezért nagyra értékeljük a közreműködők türelmét.

De a lassabb fejlődési pálya ellenére a PulseAudio 17.0 kiadása megérkezett, úgyhogy nézzük meg, mi változott.

A PulseAudio 17.0 újdonságai

A végfelhasználók számára a PulseAudio 17.0 jelentős frissítéseket vezet be az ALSA UCM-alapú beállításokhoz, megváltoztatva a konfigurációt PulseAudio profilokhoz és portokhoz való hozzárendelést.

Ez a módosítás a egyes eszközök kombinált portjainak megszüntetését jelenti, ami áramvonalasabb és konfliktusmentesebb hangélményt eredményez.

Ezenkívül azokban a beállításokban, ahol több bemenet vagy kimenet is fut egyidejűleg és egymástól függetlenül, a felhasználók mostantól egynél több bemeneti/kimeneti eszközt fognak látni, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a hangkezelésben.

A frissítés egyik fontos funkciója az akkumulátor töltöttségi szintjének jelzése a Bluetooth-eszközökön, amely lehetővé teszi a PulseAudio-gazdagép számára, hogy megossza az akkumulátor töltöttségi szintjét a csatlakoztatott Bluetooth-eszközökkel.

Ez különösen hasznos olyan esetekben, amikor például egy PulseAudio-alapú eszközt csatlakoztatnak az autó audiorendszeréhez, lehetővé téve az autó számára, hogy megjelenítse az eszköz akkumulátorának töltöttségi szintjét.

Ezenkívül a Bluetooth audio rajongók számára a FastStream kodek támogatása üdvözlendő kiegészítés. A FastStream, amelyről ismert, hogy jobb minőségű kétirányú hangot biztosít, mostantól támogatott, javítva az ezzel a kodekkel felszerelt eszközök hangélményét.

Az alkalmazásfejlesztők számára a frissítés magában foglalja a maximális támogatott mintavételi frekvencia növelését, a PA_RATE_MAX immár eléri a 768 kHz-et, kibővítve a nagyfelbontású audioalkalmazások hatókörét.

Végül a csomagolók észreveszik a webrtc-audio-processing könyvtár frissített függőségét, amely immár az 1.3-as verziójú. Ez a változtatás javítja a visszhang kioltását és nagyobb toleranciát ad, bár a sugárformálás támogatásának eltávolításával jár, amely funkció kimaradt az upstream könyvtárból.

A PulseAudio 17.0 hangszerver összes újdonságával kapcsolatos további információkért tekintsd meg a kiadási megjegyzéseket , vagy olvasd el a közleményt.

Hozzászólások

Legfontosabb?

"A frissítés egyik fontos funkciója az akkumulátor töltöttségi szintjének jelzése a Bluetooth-eszközökön"
Ahogy azt a telefonok már évek óta megjelenítik?
Nagy munka lehetett ezt megcsinálni.
Én nem égetném magam azzal, hogy feltaláltam a meleg vizet. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve