Új Zorin béta: teszteld, mert jó!

A Zorin OS csapata bejelentette , hogy a közelgő Zorin OS 17 kiadás béta verziója általánosan elérhető nyilvános tesztelésre, amely új és izgalmas funkciókat ígér.
A hosszú távon támogatott Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszer sorozatból, pontosabban az Ubuntu 22.04.3 LTS kiadásból álló, a Linux 6.2 kernellel induló s a Mesa 23.0 grafikus alrendszerből származó Zorin OS 17 béta itt van, hogy bemutasson egy sokat kifinomult és modern asztali élmény.

Annak ellenére, hogy az Ubuntu 22.04 LTS-en alapul, amely a GNOME 42 asztali környezetsorozatot használja, a Zorin OS 17 béta verziója egy újabb GNOME asztali számítógéppel érkezik, nevezetesen a GNOME 43-mal, amely gyorsbeállításokat, teljes GTK4 témát, fejlett ablakcsempézési élményt ad, új Energiagazdálkodási módok, új képernyőkép- és képernyőrögzítési élmény, valamint egy új és kifinomultabb tevékenységek áttekintése funkció is jár hozzá.

Bemutat egy új többfeladatos funkciót is, a Spatial Desktopot, amely két asztali effektust tartalmaz, amelyek a Zorin OS asztali számítógépét még élvezetesebbé teszik, nevezetesen a Desktop Cube-ot és a Spatial Workspace Switchert. Ezek alapértelmezés szerint nincsenek engedélyezve, ezért aktiválni kell őket a Zorin Megjelenés eszközből az Effektusok alatt.

„Az új Desktop Cube segítségével 3D-ben válthat a munkaterületek között. Az alkalmazás ablakai parallaxis effektussal lebegnek le az asztal felületéről, így mögé látunk” – mondta a Zorin OS csapata. „Ott van még az új térbeli ablakváltó, amely a szabványos lapos Alt+Tab és Super+Tab párbeszédablakot 3D ablakváltóval váltja fel.”

A Zorin menüt átalakították egy univerzális keresési funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy még több helyen keressen a szükséges dolgokra, és az új „Összes alkalmazás” kategóriával alfabetikusan rendezett listában böngészheti az összes alkalmazást.

A Zorin OS 17 béta verziója a GNOME 43 asztali környezeti sorozatot használja, de az előre telepített GNOME-alkalmazások közül sok még a GNOME 42 verzióhoz maradt fenn, amely az Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszer-sorozatban található.

Az egyéb figyelemre méltó változtatások mellett a Zorin OS 17 karcsúbb állapotú felugró ablakokkal rendelkezik a hangerő és a fényerő tekintetében, a távoli asztali megosztás RDP-vel, a Zorin OS Core kiadásában egy egyszerűbb előre telepített alkalmazásválasztás, az újabb hardver támogatása és egy frissített logó is helyet kap.

Végül, de nem utolsósorban a Zorin OS 17 két új elrendezést is ígér, amelyek a régi GNOME 2 asztali környezetet és a Google Chrome OS asztali környezetét utánozzák, de ezek csak a Zorin OS 17 Pro kiadásban lesznek elérhetőek.

A Zorin OS 17 béta azonnal letölthető a hivatalos webhelyről. Ez egy kiadás előtti verzió, amely hibákat vagy befejezetlen funkciókat tartalmazhat, ezért ne telepíts és ne használj bétát éles munkákhoz. A Zorin OS 17 végleges kiadása a következő hetekben lesz elérhető.

Hozzászólások