Egy korszak vége: bináris csomagokat használ a Gentoo

Meglepő lépésként a Gentoo Linux bináris csomagokat kínál letöltésre és közvetlen telepítésre, hogy felgyorsítsa a lassú hardverrel való munkát. Kiderült tehát, hogy a Gentoo valóban nagy változáson megy keresztül. Sokak örömére, mások bánatára.

A Gentoo új korszaka: a bináris elosztási modell?

Először is, nem kell aggódni! A Gentoo továbbra is az a forrásalapú Linux disztribúció marad, amelyet mindannyian ismerünk és sokan szeretnek. De képzeld csak? Fejlesztői izgalmas lépést tesznek előre. Most arra is összpontosítanak, hogy előre lefordított bináris csomagokat kínáljanak, amelyek elő lettek készítve és készen állnak a telepítésre. Hát nem nagyszerű?

Igen, tudom: A Gentoo-nak volt néhány előre elkészített bináris csomagja, amelyeket könnyedén használhatott Portage csomagkezelő segítségével. Számuk azonban korlátozott volt, és ami még fontosabb, nem mindig voltak a legfrissebb verziók. Nos, ez már a múlté.

A lassú hardverrel való munka felgyorsítása és az általános kényelem érdekében mostantól bináris csomagokat is kínálunk letöltéshez és közvetlen telepítéshez! - jelezték.

Más szóval, ami a Gentoo-val történik, az elég izgalmas. Korábban a bináris csomagok valahogy a háttérben maradtak, nem pedig a disztribúció fő dolgai közt kaptuk meg ezt a kényelmes megoldást. De most megváltoznak a dolgok! Ugyanannyi figyelmet kapnak, mint a forráscsomagok. A menő rész? A fejlesztők összeállítottak egy 20 gigabájtos adattárat, amely tele van előre lefordított bináris csomagokkal.

Olyan komplett asztali környezetekről beszélünk, mint a KDE Plasma és Gnome, valamint az olyan kliensszoftverekről, mint a Firefox és a LibreOffice. És a legjobb: Ezt a tárat naprakészen fogják tartani a legújabb csomagverziókkal, és azt tervezik, hogy még több programot fognak hozzáadni. Most szánjunk egy pillanatot a döntés okaira.

A hagyományok megtörése: a forrástól a binárisig

Kezdjük egy barátságos kérdéssel: hányan próbáltak már olyat lefordítani, mint a Firefox webböngésző a Gentoo-n? Egyeseknél ez csak néhány órát vesz igénybe. Mások számára azonban, különösen azoknak, akik nem rendelkeznek a legújabb hardverrel az erős CPU és a rengeteg RAM erőforrással ez egy kis "egyéjszakás kaland" lehet.

Este elindíthatja az ember a folyamatot, majd másnap ellenőrizheti, hogy a Firefox készen áll-e a cselekvésre. Hanem, akkor indul a félnapos meló újra. Tapasztalatom szerint a Linux From Scratch (LFS) kezelése az egyetlen dolog, ami nagyobb kihívást jelent ennél a procedúránál.
Ha belegondolunk, ez a fajta élmény nem egészen az, amit a legtöbb Linux-felhasználó elvár 2023-ban. Tehát, hogy lépést tartsanak a korral, a Gentoo fejlesztői izgalmas döntést hoztak 2024-re: nagy változást terveznek megközelítésükkel.

A Gentoo új lépése, amikor a bináris csomagokat a hagyományos forráskódú csomagok egyenértékű alternatívájaként adja hozzá, bölcs dolog. Ez a legendás disztribúciót vonzóbbá teszi a Linux-rajongók körében. Ez egy olyan lépés, amely sok évvel ezelőtt történt a FreeBSD-vel, és nagyszerűen bevált.
Ezen túlmenően ez az izgalmas változás valószínűleg felkelti majd az olyan gördülő kiadású disztribúciók hiívei figyelmét, mint az Arch és a Void, és a Gentoo felé vonzza őket. Mert a bináris csomagok használatának sok előnye van: gyors és hatékony telepítést tesz lehetővé, kevés kompromisszum mellett.

Sőt, a Gentoonak van egy nagy előnye is: az Archtól eltérően, amely csak az x86-64 architektúrát támogatja, a Gentoo az architektúrák széles skálájával büszkélkedhet, beleértve az alpha, amd64, arm, arm64, hppa, ia64, mips, ppc-t. , ppc64, sparc és x86.

Érdekes lesz látni, hogy a Gentoo bináris csomagokra való átállása olyan nagyszerű lesz-e, mint reméljük. Mint mindig, az idő eldönti. Vagy nem... mert sok keményvonalas Gentoo hívő nehezményezheti ezt a váltást és pont azt az életérzést látja elveszni, amiért szerette a Gentoo-t.

További információért keresd fel a hivatalos közleményt.
A Gentoo bináris csomagjának gyors útmutatója itt található.