Állítsd meg a csendes gyilkost!

kami911 képe

A magas vérnyomás (hipertónia) gyakran hosszú ideig tünetmentes lehet, és az érintettek nem észlelik az emelkedett vérnyomást. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem tapasztalnak olyan nyilvánvaló jeleket vagy tüneteket, amelyek figyelmeztetnék őket a problémára. Ugyanakkor a magas vérnyomás hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat, például szív- és érrendszeri betegségeket, vesebetegségeket és más szervi károsodásokat.

Azért nevezik „csendes gyilkosnak”, mert a magas vérnyomás lassan, észrevétlenül károsíthatja az artériákat és más szerveket, növelve ezzel az érrendszeri betegségek kockázatát. Ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés és az egészséges életmód fenntartása annak érdekében, hogy a magas vérnyomást időben észleljék és kezeljék, még mielőtt súlyos szövődmények alakulnának ki.

A vérnyomást mérni két értékkel szokták kifejezni: a szisztolés és a diasztolés értékkel. A vérnyomásmérés eredménye két számból áll, például: „120/80 mmHg”. Az első szám a szisztolés vérnyomást jelzi, vagyis a szív összehúzódásakor mért nyomást, míg a második szám a diasztolés vérnyomást jelzi, vagyis a szív elernyedésekor mért nyomást. A mértékegység általában "mmHg" (miliméter higany).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a normál vérnyomás 18 évesnél idősebb felnőtteknél a következőképpen határozható meg:

  • Normál vérnyomás: 90/60 mmHg és 120/80 mmHg között
  • Magas normál vérnyomás (prehypertonia): 121/81 mmHg és 129/89 mmHg között
  • Magas vérnyomás (hipertónia): 130/90 mmHg vagy magasabb

Fontos megjegyezni, hogy az egyes országokban és egészségügyi szervezeteknél eltérhetnek ezek az ajánlott értékek, így mindig érdemes az orvos vagy az egészségügyi szakember által adott iránymutatásokat követni.

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése fontos az egészség megőrzése érdekében. A megfelelő táplálkozás, testmozgás és a stressz kezelése is segíthet a vérnyomás szabályozásában. A magas vérnyomás kezelése magában foglalhatja életmódbeli változtatásokat, például az egészséges étrendet, a testmozgást, valamint gyógyszerek szedését is az orvos utasításai alapján. A rendszeres ellenőrzések lehetővé teszik, hogy időben észrevegyük és kezeljük a magas vérnyomást, csökkentve ezzel az egészségügyi kockázatokat.

Linux alatt általában nem támogatottak a egészségügyi cégek vérnyomásmérő készülékei. A gyártók rendszeresen Windows-ra, Android-ra és iOS-re adják ki vérnyomásmérési adatokat gyűjtő, összegző, és jelentést készítő alkalmazásaikat. Azonban Linux alatt elérhető a UBPM, azaz Universal Blood Pressure Manager – Univerzális vérnyomás nyilvántartó.

Az „Universal Blood Pressure Manager” egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi a vérnyomásadataid kezelését Linux, Windows és macOS operációs rendszereken. A program segítségével megtekintheti, kinyomtathatja és elküldheti a vérnyomásadataidat diagramok, táblázatok és statisztikák formájában. Továbbá lehetősége van az adatok elemzésére SQL lekérdezések segítségével, és az adatok importálására és exportálására különböző formátumokban, például CSV, JSON, XML és SQL és akár más programok exportált adatait is beolvasni. Emellett számos további funkciót is kínál a program a vérnyomásadatok hatékony kezeléséhez és kiértékeléséhez.

Az alkalmazás kiválóan alkalmas rá, hogy a különféle gyártmányú készülékekről, USB-n keresztül, vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül összegyűjtse a mérési adatokat. A Bluetooth eszközök támogatása akár szélesebb körű is lehet a most ismertnél, így érdemes egy próbát tenni a Generic Bluetooth importáló bővítmény használatával.

Az általános Bluetooth eszközök mellett jelenleg az alábbi vérnyomásmérő készülékek támogatottak:

Gyártó

Típuskód

Gyártmány

Csatlakozás

BEURER

BC58

BC 58

USB (HID/SERIAL)

BEURER

BC80

BC 80

USB (HID/SERIAL)

BEURER

BM55

BM 55

USB (HID/SERIAL)

BEURER

BM58

BM 58

USB (HID/SERIAL)

BEURER

BM65

BM 65

USB (HID/SERIAL)

HARTMANN

BPM25

Veroval WR

USB (SERIAL)

HARTMANN

DC318

Veroval DC

USB (SERIAL)

HARTMANN

GCE604

Veroval UA

USB (SERIAL)

OMRON

HEM-7600T

Evolv

BLUETOOTH

OMRON

HEM-7361T

M7/M500 Intelli IT, X7 Smart

BLUETOOTH

OMRON

HEM-7155T

M4/M400 Intelli IT, X4 Smart

BLUETOOTH

OMRON

HEM-6232T

RS7 Intelli IT

BLUETOOTH

OMRON

HEM-7322U

M6 Comfort IT, M500 IT

USB (HID)

OMRON

HEM-7131U

M3 IT, M400 IT

USB (HID)

OMRON

HEM-7080IT

M10 IT, M9 Premium

USB (HID)

OMRON

HEM-790IT

790IT

USB (HID)

OMRON

HEM-730xIT

MIT Elite / Plus

USB (HID)

Látható, a támogatott eszközök köre egész széles, és a program gyártókon átívelő támogatást nyújt számos vérnyomásmérő készülékhez. A listán például nincs közvetlenül rajta, a Veroval compact plus (típuskódja: BPU26) felkaros vérnyomásmérő, amely Bluetooth támogatás révén könnyedén összekapcsolható a Generic Bluetooth bővítmény segítségével az Universal Blood Pressure Manager alkalmazással, továbbá a gyártó által biztosított Windows 8, 10 és 11 kompatibilis Veroval medi.connect alkalmazással, esetleg a medi.connect login felhős megoldással, amelyre Android vagy iOS operációs rendszerű telefonon futó medi.conect alkalmazással lehet adatokat feltölteni. A két mobilos alkalmazást lehet úgy is használni, hogy az adatok csak a mobilkészüléken lesznek eltárolva, felhőbe töltött adatkezelés nélkül. A Veroval compact plus készüléknek van egy Veroval compact – plus nélküli változata is, amely azonban nem támogat se Bluetooth, se USB keresztüli adatátvitelt, adatgyűjtést.

A Veroval® compact plus felkaros vérnyomásmérő azok számára, akik rendszeresen mérik vérnyomásukat. Könnyen kezelhető, és az automatikus hármas mérés még pontosabb értékeket biztosít. A beépített AFib (Atrial fibrillation - pitvarfibrilláció) funkciónak köszönhetően a készülék képes felismerni a pitvarfibrillációt, és ezáltal csökkenteni a stroke kockázatát. Továbbá egy automatikus jelzés biztosítja, hogy a mandzsetta a mérések során megfelelő módon van felhelyezve. Egy másik jelzés a nyugalmi állapotban történő mérés visszajelzésére szolgál. A Bluetooth kapcsolat lehetősége elérhetővé teszi az adatokat akár a Universal Blood Pressure Manager programban is. A készülék négy darab AA méretű ceruzaelemről működtethető, de vásárolható még hozzá hálózati adapter is, amellyel helyhez közötten lehet üzemeltetni. Sajnos az elem és hálózati adapter közötti váltáskor a készülék a dátum adatokat elfelejti, de a két személyes tárolójában a maximálisan eltárolható 100-100 mért adat azért megmaradnak.

Sajnos a 2 in 1 Veroval® ECG készülék például nem kompatibilis jelenleg az UBPM-mel, de ezen készülékek közül a Bluetooth képes Omron gyártású vérnyomásmérők is akár működőképesek is lehetnek a programmal.

A program több formában is telepíthető a számítógépre. A készítő a kiadások lapon Linux-hoz Appimage formában tette elérhetővé az alklmazást, és macOS és Windows telepítőprogramok is elérhetőek.

Amennyiben Flathub-ról szeretné telepíteni az alkalmazást Flatpak formátumban, akkor Linux Mint esetén könnyen megteheti a Szotverkezelő alklmazásból „ubpm” névre rákeresve:

 

Ezek után a „Telepítés” gombra kattintva telepítheti az alklmazást, amely átalakul a telepítés után „Indítás” gombbá, amelyre kattintva már indítható is a Universal Blood Pressure Manager program.

Indítás után az alábbi képernyő fogadja a felhasználót:

Amennyiben az alkalmazást magyar nyelven szeretné használni, és esetleg nem úgy jelenne meg az alkalmazás, akkor a „Configuration” menüben találja a „Language” almenüt, ahol kiválasztható a „Magyar” nyelv is.

Érdemes azonnal az eszköztáron bal oldalról első gombra, azaz a „Beállítások” gombra kattintani, amely elérhető a Ctrl + S billentyűkombinációval is és a „Beállítás” menüből a „Beállítások” almenüből is. A megjelenő ablakban testre szabható a program:

  • Beállítható az adatbázis mentési helye, és érdemes más meghajtóra menteni az automatikusan készülő biztonsági másolatot az adatbázisról.
  • Beállíthatóak a páciensek adatai.
  • Testre szabhatóak a grafikonok, táblázatok és elemzések megjelenése.
  • Továbbá beállítható az egy gombbal küldhető email levél szövegezése, a címzett email címe.
  • Itt választható ki a vérnyomásmérő készüléket támogató importáló bővítmény is.

A beállított program esetén, az eszköztárról már indítható a második gombbal a készülékről történő importálás, amely lehetőség elérhető az „Adatbázis” menü „Importálás” almenüjéből is. Az „Adatbázis” menüből számos lehetőség van az adatok különböző formátumban és helyről történő beolvasására (importálás), és elmentésére (exportálás), továbbá a Migrálás segítségével az adatok más alkalmazás CSV-féjlformátumban (Comma Separated Value) elmentett adatainak beolvasására is, amelyek az alábbi formátumban lehetnek:

  • Beurer HealthManager
  • Medisana VitaDock
  • Microlife BPA
  • OMRON connect
  • Sanitas HealthCoach
  • Veroval medi.connect

Ezek azonban testreszabhatóak, sőt a fejlesztő várja is az új formátumok kapcsolatos beküldéseket a program ismeretei növelése céljából.

Ezek után nincs más feladat, mint rendszeresen mérni az vérnyomást és a mért adatokat kielemezni, szükség esetén a háziorvossal konzultálni.

Az alábbiakban összefoglalom néhány egyszerű, ám hatékony módszert, amelyek segíthetnek az olvasóknak az egészséges szokások kialakításával a magas vérnyomás (hipertónia) elkerülésében:

  1. Egészséges életmód: Törekedjenek egy kiegyensúlyozott és egészséges életmódra. Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és megfelelő mennyiségű pihenés mind hozzájárulhatnak a vérnyomás egészséges szinten tartásához.

  2. Sóbevitel csökkentése: Kerüljék a túlzott sóbevitelt, mivel a magas sóbevitel hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez. Figyeljenek az ételek címkéjén feltüntetett sótartalomra.

  3. Testsúly kontroll: Az egészséges testsúly fenntartása segíthet a vérnyomás szabályozásában. A túlsúly növelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

  4. Alkoholfogyasztás csökkentése: Az alkohol mérsékelt fogyasztása is hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához. Az egészségügyi szakemberek általában javasolják a napi alkoholfogyasztás korlátozását.

  5. Dohányzásról való leszokás: A dohányzás szoros összefüggésben áll a magas vérnyomással és számos más egészségügyi problémával. A dohányzásról való leszokás jelentős mértékben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  6. Rendszeres ellenőrzés, vizsgálatok: Rendszeresen ellenőriztessék vérnyomásukat, és vegyenek részt szűrővizsgálatokon. Az időben észlelt problémák könnyebben kezelhetők.

  7. Stresszkezelés: Tanuljanak meg stresszkezelő technikákat, például meditációt, légzéstechnikákat vagy relaxációs módszereket. A krónikus stressz hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz.

Fontos megjegyezni, hogy mindenkinek egyedi az egészségügyi állapota, és egyes emberek genetikai hajlamuk miatt nagyobb kockázattal rendelkezhetnek a magas vérnyomás kialakulására. A fenti tanácsok nem helyettesítik az orvosi tanácsadást, aki személyre szabott tanácsokat adhat az egészségmegőrzésről és a magas vérnyomás megelőzéséről. Az egészségügyi szakemberrel történő konzultáció mindig fontos, különösen, ha valaki már magas vérnyomásra hajlamos vagy már diagnosztizálták nála ezt a problémát.

Hozzászólások

Balazs_B képe

Köszi!

Köszi Kami a részletes bemutatót és a témára való figyelemfelhívást!
Én is magas vérnyomásbajokkal küszködöm. Rengeteg oka lehet a lehet a kialakulásának, de esetek többségében a tudatosabb táplálkozás+rendszeres testmozgás rendbe hozza a vérnyomást.

Nálam is ez segített, igaz az étrendes és a hétköznapi habitusan való változtatás talán egyik legnehezebb dolog.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Orvosa válogatja. A sytsolés

#2 Igen az azért egyén függő, de az általános ajánlás sys 130. Régebben úgy emlékszem a 140/90 volt. Háziorvossal mindenképpen konzultálni kell, és rendszeresen mérni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A testmozgás fontos, de...

Leírom nekem mi van. Most kb. 160-140/90-70 között. Nem olyan régen éveken át valami 130/70-120/50 volt, hosszú időn át, az orvosok is nézték, mondták, is, hogy én biztos egy nagyon nyugodt ember vagyok.

Mert bicikliztem. Nem úgy ahogy sokan. Konkrétan úgy heti ezer km-et. Ha vásárolni mentem, akkor nem helyi boltba mentem, hanem 30-40 km-re levő másik városba, ottani boltokba, és akár többször is fordultam egy nap. Télen-nyáron, nem számított, kerestem a módját, hogy minél többet biciklizzek. Ami a vérnyomáson túl még kitűnt, az az arcüreg és hasonló pofázmányt érintő nyavalyák teljes hiánya. A téli hidegek, zimankók annyira megedzették.

De! mostanra az van, hogy kíméletes üzemmódra kellett kapcsolnom. Szarrá bicikliztem a térdeimet. Tudok járni, meg most hajtom is bringát kisebb távon, mert muszáj, nem bírok nem mozogni. De volt, hogy a lépcsőn nem tudtam felmenni, összecsuklottak alattam a lábaim.

Szóval a mozgás az ennyire hat, a mozgás fontos, de módjával. A térdeket védeni, bebugyolálni. Egyszerűen nem értem a sok fiatalt a gyárilag szakadt nadrágokkal amik csupaszon hagyják a térdeket, ezek mire gondolnak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve