A NixOS „Tapir” újdonságai

A NixOS Linux disztribúció, valamint más Linux rendszereken és macOS-eken használható csomagok ma frissültek a 23.11-es verzióra, amely új és frissített összetevőket, valamint különféle új funkciókat tartalmaz.

Hat hónappal a NixOS 23.05 után érkezik a NixOS 23.11 kiadás, a legújabb GNOME 45 „Riga” asztali környezettel. A GNOME-kiadás alapértelmezés szerint a GNOME 45.1-es asztali környezettel érkezik Wayland-munkamenetben, mind a "puszta fém"-hez, mind a virtuális gépekhez.

Az upstream változások miatt a NixOS GNOME-kiadása némileg eltérő szoftverválasztékkal érkezik az előző kiadáshoz képest. Mostantól a Loupe-ot alapértelmezett képnézegetőként, a Snapshot-ot alapértelmezett kameraalkalmazásként tartalmazza, a GNOME Photos alkalmazást pedig eltávolították a telepítőből.

Másrészt a KDE Plasma kiadás a legújabb KDE Plasma 5.27.9 LTS tartozik asztali környezettel érkezik, amelyhez a legújabb KDE Frameworks 5.112 és a KDE Gear 23.08.3 szoftvercsomag. Csakúgy, mint a GNOME kiadás, a KDE Plasma kiadás is alapértelmezés szerint a Wayland munkamenettel üzemel.

A NixOS 23.11 támogatja a Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) vezeték nélküli hálózatokat, valamint a WPA3-SAE-PK biztonsági protokollt a hostapd csomagot és egy felújított hostapd modult.

A motorháztető alatt rengeteg frissített összetevő található, köztük az LLVM 16, a PostgreSQL 15, a FoundationDB 7, a systemd 254, a ROCm 5.7.0, a Cassandra 4, a yarn-berry 4.0.1 és a GNU C Library (Glibc) 2.38. A NixOS 23.11 továbbra is a hosszú távon támogatott Linux 6.1 LTS kernelsorozattal működik, és alapértelmezés szerint tartalmazza a Linux 6.1.64-et.

Egy másik érdekes változás ebben a kiadásban sudo-rs csomag, ami egy újramegvalósítása a sudo-nak. Rustben írt csomag, így gyorsabbnak hirdetik. Ez egy kísérleti új modullal érkezik security.sudo-rs és azzal engedélyezhető security.sudo-rs.enable = true; lehetőség.

„A sudo-rs modul csak a security.sudo-rs-en keresztül végez konfigurálást, és különösen nem használ automatikusan korábban beállított szabályokat; ez a security.sudo-rs.extraRules = security.sudo.extraRules segítségével érhető el; például” – magyarázzák a fejlesztők.

További részletekért nézd meg a kiadási megjegyzéseket. A NixOS 23.11 már most letölthető a hivatalos webhelyről Grafikus és Minimális ISO-ként. A grafikus ISO-változatok előre telepített GNOME és a KDE Plasma asztali környezetekkel érkeznek.

Mi is az a NixOS?

NixOS egy Linux disztribúció, ami a Nix nevű szoftvercsomagkezelő rendszerre épül. A Nix rendszer egy funkcionális, deklaratív megközelítést alkalmaz a csomagok menedzselésére és a rendszerkonfigurációra. Ez azt jelenti, hogy a rendszer leírását különböző konfigurációs fájlokban adhatod meg, és a Nix ezek alapján hoz létre egy konzisztens, reprodukálható rendszert.

A NixOS rendszerkonfigurációja teljesen más megközelítést alkalmaz, mint a hagyományos Linux disztribúciók. A rendszer minden részletét leírhatod, beleértve a telepített szoftverek verzióit, a rendszerbeállításokat, hálózati konfigurációkat és sok mást. Ez lehetővé teszi, hogy könnyen reprodukálható és átlátható rendszereket hozz létre.

NixOS-nek számos előnye van, például a konzisztens konfiguráció, a rollback lehetősége az előző konfigurációra, valamint a csomagok izolálása és a verziók kezelése. Ez egy olyan rendszer, ami rendkívül rugalmas és a felhasználók által teljesen testreszabható.