A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent az Apple Silicon Mac gépekre

A Fedora Asahi Remix hivatalosan is megjelent Apple Silicon Mac gépekre.A disztribúció alapértelmezés szerint a KDE Plasma asztali környezettel érkezik a Waylanden. Az augusztus elején bejelentett és kezdetben a hónap végére tervezett Fedora Asahi Remix disztribúció végre megérkezett azok számára, akik a Fedora Linux operációs rendszert szeretnék telepíteni Apple Silicon Mac gépeikre.

Korábban az Arch Linux ARM remixe volt, most a Fedora Asahi Remix disztribúció az Asahi Linux projekt és a Fedora Project több éves együttműködésének eredménye, amely lehetővé teszi, hogy megfelelő napi illesztőprogramot kapjon Apple Silicon Mac gépén a Fedora Linux kiváló programjának köszönhetően.

A disztribúció a legújabb Fedora Linux 39 kiadáson és a a KDE Plasma 5.27 LTS-en alapul, a Wayland használatával. Ez zökkenőmentes Linux asztali élményt ígér a macOS-hez hasonló Apple hardveren.

„Tapasztalja meg a zökkenőmentes HiDPI támogatást a KDE Plasma buildjeinkben, akár több, különböző megjelenítési léptékű kijelzőn is” – mondta az Asahi Linux projekt. "A Wayland ökoszisztéma közelgő fejlesztéseinek köszönhetően pedig támogatni tudjuk majd az olyan új technológiákat, mint a HDR és a kijelző bevágások, valamint a megfelelő kijelzőkalibrálás.”

A Fedora Asahi Remix az XWayland-et is tartalmazza azok számára, akik X11 alkalmazásokat szeretnének futtatni. Ezenkívül OpenGL 3.3-támogatással rendelkezik, beleértve a GPU-gyorsított geometriai árnyékolókat és transzformációs visszacsatolást, a PipeWire-t alapértelmezés szerint WirePlumberrel, valamint a Calamares grafikus telepítővel érkezik.

Ez a Fedora Linux remix az Apple Silicon számára jelenleg támogatja a MacBook Air M1 és M2, MacBook Pro M1, M1 Pro, M1 Max, M2, M2 Pro és M2 Max, Mac Mini M1, M2 és M2 Pro, Mac Studio M1 Max rendszereket. Illetve az M1 Ultra, M2 Max és M2 Ultra, valamint iMac M1 eszközöket.

A Mac Pro eszközöket is támogatni fogják egy jövőbeni kiadásban a Fedora Linux 40-ben, amely OpenGL 4.x és Vulkan támogatást is ígér az Apple Silicon grafika teljes potenciáljának feltárására.

Addig is letöltheted és telepítheted a Fedora Asahi Remixet a hivatalos webhelyről, ha telepíteni szeretnéd Apple Silicon Mac számítógépedre. A KDE Plasma desktopot tartalmazó zászlóshajó-kiadáson kívül a disztribúció a legújabb GNOME 45 asztali környezetet is támogatja.