Nitrux Linux újdonságai

A Nitrux 3.2.0 a Liquorix 6.6.2 kernellel és az Aesthetic FHS felhasználóbarát címtárszerkezetet és jelentős frissítéseket vezet be.
A Nitrux a Debian instabil ágán alapuló, asztali számítógépekre orientált "változatlan" Linux disztribúció, amely a KDE Plasma 5-re épülő, NX Desktop nevű egyéni asztali környezettel rendelkezik.
Nitrux egy független Linux disztribúció, ami a Linux-alapú rendszerek közé tartozik. Az alapja a Ubuntu, de saját egyedi fejlesztéseket és változtatásokat tartalmaz a rendszerhez. A Nitrux célja, hogy modern, könnyen használható és elegáns legyen, emellett a legfrissebb technológiákat is beépítik a rendszerbe.

A rendszer alapvetően az NX Desktop környezetet használja, ami szintén saját fejlesztésű és egyedi megjelenést és funkcionalitást kínál. A Nitrux célja az, hogy egy minimalista, ám erős és jól működő felhasználói élményt nyújtson.
Gyakran a Nitruxot úgy írják le, mint egy olyan rendszert, ami a modern technológiákra fókuszál és igyekszik a felhasználók számára könnyen elérhetővé tenni ezeket az innovációkat.
A legújabb, 3.2.0-s kiadás, amely a fejlett Liquorix 6.6.2-es kernelen fut, figyelemre méltó fejlesztéseket mutat be, és bevezeti az úttörő „Esztétikai" fájlhierarchia szabványt (FHS), amely jelentős előrelépést jelent a disztribúció fejlődésében.

A Nitrux 3.2.0 legfontosabb jellemzői

A Nitrux következetesen kiemelkedik más Linux-disztribúciók közül, többek között egyedi perspektívájának és szoftverkezelési módszereinek köszönhetően, valamint az asztali környezetekre vonatkozó jellegzetes víziója miatt.

De most még jobban fejlődik az "Esztétikus fájlrendszer-hierarchia" szabvány (FHS) kezdeti formában történő bevezetésével. Ez az innovatív megközelítés átszervezi a gyökérkönyvtár-struktúrát, hogy intuitívabb és ember által olvashatóbb legyen.

Mindössze három elsődleges mappa van, konkrétan az „Alkalmazások”, a „ Rendszer” és a „Felhasználók” mappa. Mielőtt azonban aggályok merülnének fel, fontos megjegyezni, hogy a Linux Filesystem Hierarchy Standard továbbra is elérhető ebben a verzióban; csak nem látszik. Ugyanakkor a jövőbeli Nitrux kiadásokban várhatóan teljes egészében az Aesthetic FHS váltja fel.

Szoftveres szempontból a frissítések közül kiemelendő a Firefox 120.0-s verzióra való frissítése, amely biztosítja a felhasználók számára a legújabb webes technológiák és biztonsági fejlesztések előnyeit. A KDE Gear alkalmazások gyűjteménye is frissült a 23.08.3-as verzióra, javítva a felhasználói élményt.

További figyelemre méltó frissítések közé tartozik a Pipewire 1.0, a Wireplumber 0.4.16 és az NVIDIA Display Driver 545.29.06 verzióra való átállás. Ezenkívül a disztribúció mostantól további démonokat is támogat a Nitrux Hyper-V-n való futtatásához, és a Distrobox az 1.6.0-s verzióra frissült.

Biztonsági szempontból a Calamares telepítője is jelentős fejlődésen ment keresztül. Mostantól szigorúbb felhasználói jelszószabályokat kényszerít ki a telepítés során, és megköveteli, hogy a jelszavakban vegyesen szerepeljenek nagybetűk, kisbetűk, számok és szimbólumok.

Bár ez a házirend csak a kezdeti rendszergazdai fiókra vonatkozik, a felhasználóknak sem javasolják a nem biztonságos jelszavak használatát a telepítés után.

Egy másik biztonsági fejlesztés, hogy a Nitrux 3.2.0 aláírt rendszerbetöltő bináris fájlokat ad hozzá a biztonságos rendszerindítási kompatibilitás érdekében. A felhasználóknak azonban meg kell jegyezniük, hogy a Liquorix kernel nincs aláírva, és alternatív kernelekre lehet szükség a teljes Secure Boot funkcióhoz.

A fejlesztői csapat számos problémával is foglalkozott, beleértve a Distrobox tárolókezelési és a DNS-feloldási kihívások javítását. Ezenkívül a disztribúció egyszerűsítése érdekében eltávolították az ISC DHCP-ügyfelet, amely a korai kiadások nem karbantartott összetevője.

Ha a többi újdonság is érdekel, akkor nézd meg a kiadási közleményt a Nitrux 3.2.0-ba bekerült összes változásról. A disztribúció azonnal letölthető, így ha most azonnal ki akarod próbálni, látogass el a projekt weboldalára, és szerezd be a telepítő ISO-képet.