Megjelent a KiCad 7.0.9

kami911 képe

A KiCad projekt büszkén jelenti be a 7.0.9 verzió kiadását. Ez a kilencedik hibajavító kiadása a februárban megjelent 7.0-s főverziónak. A 7.0.9-es stabil verzió kritikus hibajavításokat és egyéb kisebb javításokat tartalmaz az előző kiadás óta.

A 7.0.8-as kiadás óta kijavított hibák listája megtalálható a KiCad 7.0.9 mérföldkő oldalán. Ez a kiadás számos kritikus hibajavítást tartalmaz, ezért kérjük, fontolja meg a frissítést a lehető leghamarabb.

A februári KiCad 7-es főverzió jelentős frissítés a KiCad 6-hoz képest, és számos izgalmas új funkcióval, valamint a meglévő funkciók javításával érkezett. A KiCad 7 egy nagy kiadás annak ellenére, hogy csak egy évvel a KiCad 6 után érkezik - az elmúlt évben a fejlesztők több mint 6000 commitot végeztek, több mint 1200 bejelentett problémát javítottak ki, és számos új funkciót adtak hozzá. Ez a bejegyzés néhány nagyobb új funkciót emel ki, de sok más kisebb javítás és javítás is van, amelyeket közel 200 különböző közreműködő készített.

Az új KiCad 7 verzióban számos fontos és izgalmas fejlesztés történt. A változások a következő területeket érintik:

Kiadási ütemterv változás: Az éves kiadási ütemtervük a tervezettnél később, január 31-én nem valósult meg, de az éves kiadási ütemtervük első próbájának elmondása szerint jól sikerült. A stabil kiadási folyamatukat továbbfejlesztik, hogy alkalmazkodjanak az új ütemtervükhöz.

Egyedi betűtípusok: Mostantól egyedi betűtípusokat használhatsz a vázlat, PCB és munkalap szerkesztőkben, amelyek bármilyen rendszerbetűtípust támogatnak.
Példa a CJK egyéni betűtípusra

Szövegdobozok: Szövegdoboz támogatás lett hozzáadva mind a vázlat, mind a PCB szerkesztőkhöz.

3Dconnexion SpaceMouse támogatás: A 3Dconnexion hozzájárult a SpaceMouse termékeik támogatásához a vázlat, szimbólumkönyvtár, PCB és lábmintaszerkesztőkben, valamint a 3D nézegetőben. Ez alternatív beviteli eszközöket kínál a felhasználóknak, amelyek egyedi módon lehetővé teszik a 3D és 2D kanvaszok navigálását. A 3Dconnexion hozzájárult a SpaceMouse termékcsaládjának támogatásához a kapcsolási rajz-, szimbólumkönyvtár-, PCB- és lábnyomszerkesztőkben, valamint a 3D nézetben. Azoknak, akik nem ismerik, a 3D egerek olyan alternatív beviteli eszközök, amelyek egyedülálló módon navigálnak mind a 3D-s, mind a 2D-s vásznakon, és amelyeket egyes felhasználók ergonomikusabbnak vagy intuitívabbnak találnak, mint a hagyományos egereket. A 3Dconnexion SpaceMouse egérrel rendelkező felhasználók számára ez a KiCad képességeinek üdvözlendő kiegészítője lehet az igényeik támogatására.
Megjegyzés: Jelenleg ez az integráció csak Windows és macOS alatt működik, ahol a 3dconnexion biztosítja az illesztőprogramját. A KiCad csapata vizsgálja a libspacenav-val való integrációt, hogy támogatást nyújtson a Linux és a régebbi SpaceMouse termékek számára, amelyeket a 3Dconnexion már nem támogat.

Sentry összeomlásjelentés adatgyűjtés: A Sentry egy nyílt forráskódú platform az alkalmazási események, összeomlásdokumentumok és más analitikák rögzítésére. A KiCad csapat hozzáférést kapott a Sentry SaaS platformjához, hogy összeomlásjelentéseket fogadhasson el a felhasználóktól. Ez segíti a csapatot a KiCad megbízhatóságának folyamatos fejlesztésében. Minden egyes KiCad telepítéshez véletlenszerűen generált felhasználói azonosítót (GUID) hozunk létre, amelyet az ugyanabból a telepítésből származó Sentry-jelentések azonosítására használunk (például ha egy felhasználó háromszor tapasztal egy adott összeomlást). Ezt a felhasználói azonosítót a felhasználó bármikor átállíthatja a KiCad beállításain keresztül. Ezzel a felhasználói azonosítóval együtt a Sentry összegyűjti a crash dump információkat, és kivonja a releváns részeket, mint például a hívási veremeket és a veremkereteket. Az összeomlási mentés többi részét nem használja. A személyazonosításra alkalmas információk (PII) gyűjtésének elkerülése érdekében minden Sentry-jelentés egy, a KiCad tulajdonában lévő "sentry-relay" szerveren halad át, mielőtt a Sentry SaaS platformra továbbítják. Ez megakadályozza, hogy a felhasználók IP-címei a Sentry számára nyilvánosságra kerüljenek. A Sentry soha nem rögzíti a KiCad tervezési fájljait.

PCM automatikus frissítések: A Plugin és tartalomkezelő mostantól automatikusan ellenőrzi, hogy elérhető-e egy telepített csomag frissített verziója, és felkéri a felhasználót a frissítésre.

Húzás és ejtés: A KiCad különböző részeihez hozzáadtak húzás- és ejtéskezelőket, amelyekkel különböző műveleteket hajthatsz végre a projektben.

macOS Apple Silicon támogatás: A KiCad mostantól a legújabb Apple hardvereken (M1, M2 stb.) fut és csomagolható.

Parancssori interfész: A különálló kicad-cli bináris lehetővé teszi a KiCad szerkesztő kimeneteinek szkriptelését, így a szükséges funkciókat automatizálhatod a vázlatok és PCB tervek exportálásához. Jelenleg használható parancsok:kicad-cli sch export python-bom

  • kicad-cli sch export netlist
  • kicad-cli sch export pdf
  • kicad-cli sch export svg
  • kicad-cli pcb export drill
  • kicad-cli pcb export dxf
  • kicad-cli pcb export gerber
  • kicad-cli pcb export gerbers
  • kicad-cli pcb export pdf
  • kicad-cli pcb export pos
  • kicad-cli pcb export step
  • kicad-cli pcb export svg
  • kicad-cli fp export svg
  • kicad-cli fp upgrade
  • kicad-cli sym export svg
  • kicad-cli sym upgrade
  • kicad-cli version

Áramköri és szimbólum szerkesztők: A vázlat és szimbólum szerkesztőkhöz egyszerű téglalapok és körök támogatása lett hozzáadva.

Ortogonális húzás: Az ortogonális húzás lehetővé teszi, hogy a vázlatokban a szimbólumok mozgatása közben a vezetékek szabályos szögek mentén kerüljenek tervezésre.

Szimbólum szerkesztő lábkiosztás szerkesztő javítások: A Szimbólum szerkesztő lábkiosztás szerkesztő számos új funkciót kapott, beleértve a lábak szűrését egyesével, a lábak egységének megváltoztatását és a lábak csoportba való hozzáadását/eltávolítását.

Off Grid ERC figyelmeztetések: Egy új ERC ellenőrzés figyelmeztet, ha a szimbólumokat az összehasonlítható rácshoz képest helyezik el.

45 fokos szöget alkotó vezetékek: A KiCad mostantól támogatja a 45 fokos szöggel vezetett vezetékeket a rajzok készítésekor.

Do Not Populate („DNP”) támogatást: Most már tudja a szoftver a szimbólumok kifejezett megjelöléséhez, hogy ne töltse be ("Do Not Populate" vagy "DNP") állapotúnak jelőlhetővé váltak. A DNP szimbólumokat kizárják a KiCad által generált elhelyezési fájlokból.

Szimulációs modell szerkesztő: Egy új szimulációs modell szerkesztő került bevezetésre, amely lehetővé teszi a szimulációs modellparaméterek konfigurálását GUI segítségével.

Adatbázis könyvtárak: Lehetővé vált a szimbólumok kiválasztásának kapcsolódása egy adatbázishoz ODBC alapú adatbázis-elérés segítségével.

Dinamikus mezőoszlopok a szimbólumválasztóban: A adatbázis könyvtárak támogatásával bevezették a lehetőséget, hogy a szimbólumválasztóban dinamikus mezőket jelenítsenek meg és keressenek.

Hiperhivatkozások a vázlatokban: Mostantól a vázlatokban is támogatottak a hiperhivatkozások. Ez azt jelenti, hogy a vázlat oldalán lévő szövegobjektumok észlelik, ha a szöveg egy hiperhivatkozás tulajdonságát tartalmazza, és ezt a szövegobjektumot kattinthatóvá teszik. A támogatott hiperhivatkozások közé tartozik a http://, https://, file:// és a #:<lapazonosító> (ahol <lapazonosító> bármely érvényes vázlatlap).

PDF nyomtatás fejlesztések: A PDF-ek most már tartalmazhatnak könyvjelzőket (tartalomjegyzéket), amelyek hasznos információkkal töltik fel a PDF megtekintőjének könyvjelző szakaszát. A vázlat szerkesztőben végrehajtott nyomtatási műveletek hatására létrejött PDF-ek tartalmaznak könyvjelzőket, amelyek a lapok listáját és hivatkozásokat tartalmazzák a lapokon belül lévő szimbólumokhoz. A könyvjelzők listáján történő kattintással az adott oldalra és helyre ugrasz.

Beágyazott szimbóluminformáció: Támogatás lett hozzáadva a vázlatokban található szimbóluminformációk exportálásához a nyomtatott PDF-ekbe. Ez egy listát tartalmaz a szimbólum mezőadatairól, amelyeket akkor jelenít meg, amikor a szimbólumra kattintasz egy PDF-megtekintőben. Sajnálatos módon ez a funkcionalitás a PDF specifikáció szerint működik, de a támogatás nem egyformán biztosított minden PDF-megtekintőnél. Csak az Adobe PDF Reader/Acrobat ismert, hogy helyesen megjeleníti a listát.

PDF hiperhivatkozások: Mostantól a vázlatokban lévő hiperhivatkozások be vannak ágyazva a PDF-be, és interaktívak. Ide tartozik a lapok közötti hiperhivatkozások, a külső URL-hivatkozások és a lap szimbólumok, amelyek a adatlapokra mutatnak.

PCB lábnyom egyezőség ellenőrzés: Egy új, opcionális ellenőrzés vizsgálja, hogy a tervezett lapod lábnyomai eltértek-e a hozzájuk kapcsolódó könyvtáraktól.

Figyelmen kívül hagyott DRC tesztek fül: Mostantól a figyelmen kívül hagyott tesztek külön fülön jelennek meg az ellenőrzési ablakban.

Mechanikai távolság szabályok: Két új DRC szabály, a mechanical_clearance és a mechanical_hole_clearance, került hozzáadásra, amelyek kiegészítik a clearance és hole_clearance szabályokat. Míg az utóbbiak nem futnak azonos hálózathoz tartozó elemeken, a mechanical_* változataik igen.

Egyedi szabály súlyok: Mostantól egyedi szabály súlyokat lehet definiálni egyedi szabályonként, lehetséges értékekkel, mint például ignore, warning, error és exclusion.

Pályák azonosítása zónákkal: Új egyedi szabályokat vezettek be a thermal_relief_gap, thermal_spoke_width és zone_connection vonatkozásában, amelyek a padok és a zónák közötti rézkötéseket ellenőrzik.

Sugárirányú méretek: Mostantól elérhetőek a sugárirányú méretek a tervekben.

Inverz szövegobjektumok a PCB-n: Mostantól a szövegobjektumok deklarálhatók „Knockout" módon, ami azt jelenti, hogy a szöveg kivonható egy árnyékolt dobozból, például a szilkscreenon.

Automatikus zónatöltés: Mostantól van egy új lehetőség, ami automatikusan újratölti a zónákat, amikor változás történik a lapokon, és nem szükséges manuálisan aktiválni. Alapértelmezetten be van kapcsolva, de kikapcsolható.

PCB elrendezőeszköz fejlesztések: Számos felhasználói élményt javító funkció került hozzáadásra a lap- és lábminta szerkesztőkhöz.

Háttérképek: Mostantól lehetséges egy kép megjelenítése a háttérben, hogy a nyomtatott áramkörök és lábminták könnyebben másolhatók legyenek egy eredeti referencia tervezetből.

Kijelölt követés visszavonása: Mostantól lehetséges egy lábminta teljes követésének visszavonása.

Automatikus nyomvezeték befejezése: Mostantól a nyomvezetékeket részben is rajzolhatod, és a tervező automatikusan befejezi a nyomvonalat a legközelebbi "ratsnest" végéig.

Próbálja meg a kijelölést befejezni: A nyomvonal befejezéséhez kapcsolódó funkcióval a kiválasztott elemek a tervezőben megpróbálhatják automatikusan összekapcsolni a hozzájuk legközelebbi "ratsnest" végpontjával. Ha nem talál útvonalat, kézi vezérlésre vált.

Keresési panel: A lap szerkesztőhöz hozzáadott új keresési panel lehetővé teszi, hogy egyedi karakterláncokat gépelj be helyettesítő karakterekkel, és a tervezés többi részét a képernyőn megjelenítse. A listára kattintva kiválaszthatod az objektumokat a szerkesztővásznon.

Tulajdonságok panel: A lap szerkesztőhöz hozzáadott új tulajdonságpanel lehetővé teszi a gyors hozzáférést az objektumok tulajdonságaihoz, és lehetővé teszi több objektum egyidejű szerkesztését. A jövőbeli KiCad verziókban további tulajdonságokhoz való hozzáférést fognak hozzáadni.

Lábnyom elrendezési és Pack & Move eszközök javítása: Az áramköri elemek (lábnyomok) automata elrendezési algoritmusát fejlesztették, hogy kompaktabb elrendezést eredményezzen. Emellett új eszközt adtak hozzá, amely lehetővé teszi egy vázlatban kijelölt logikai rész szimbólum lábnyomának "Pack and Move" algoritmus segítségével történő kompakt csoportként való elrendezését.

STEP Exportáló változások: Mostantól a STEP exportáló ugyanazt az áramköri elem értelmező motort használja, mint a KiCad többi része. Ennek eredményeként a lábnyomhoz most már hozzáadhatók relatív 3D modell elérési utak is. Az "3D út aliasok" eltávolításra kerültek, és azok az környezeti változók részévé váltak.

További részletek a KiCad 7.0.0 kiadási megjegyzésben találhatóak. A fejlesztők kérik, hogy támogassa a KiCad projektet!

A KiCad 7.0.9-es verzió hibajavításai.

A KiCad binárisok letölthetőek Linux Windows, és MacOS rendszerekre. További letöltési lehetőségek.

Telepítés PPA csomagtárolóból

A legújabb, stabil KiCad telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:kicad/kicad-7.0-releases

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „kicad” (valamint: „kicad-demos”, „kicad-libraries”), majd a „kicad”, „kicad-demos”, „kicad-libraries” csomagok telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install --install-recommends kicad kicad-demos kicad-libraries

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:kicad/kicad-7.0-releases
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends kicad kicad-demos kicad-libraries

Különféle csomagok

kicad-libraries: egy virtuális csomag, amely a lenyomatok, szimbólumok, sablonok és 3D-ek telepítését ajánlja.

kicad-symbols, kicad-templates, kicad-footprints, kicad-packages3d: ha manuálisan szeretné kiválasztani, hogy melyik könyvtárat szeretné telepíteni.

További csomagokat is telepíthet a nyelvi preferenciájának megfelelően:

 kicad-doc-XX: dokumentáció az Ön nyelvén. Ugyanaz a megjegyzés, mint a kicad-locale-XX esetében.