Az Ultramarine Linux fejlesztései

Az Ultramarine Linux 39 a legújabb 6.5-ös kernelt ötvözi a Budgie 10.8.2-vel, és más Fedora-élményt kínál. Tekintsd át ezt bővebben:

A Linux környezet folyamatosan fejlődik, új disztribúciók jelennek meg, míg mások elhalványulnak, és nem állják ki az idő próbáját. Ha az Ultramarine Linux ismeretlen számodra, az teljesen érthető – ez egy viszonylag új fejlesztés az ökoszisztémában. Tehát, mielőtt belevágnánk a legújabb kiadási frissítésekbe, először tisztázzuk, mit is takar ez a disztribúció.

Az Ultramarine egy Fedora-alapú Linux disztribúció, amely az asztali felhasználókat célozza meg. Ez a Korora Linux szellemi utódja, amelyet úgy alakítottak ki, hogy kiváló asztali élményt nyújtson már az első indítástól kezdve, ahol minden zökkenőmentesen működik.

A disztribúció négy különböző kiadásban érhető el: Ultramarine Flagship, GNOME, Pantheon és KDE. Ahogy a nevekből is megállapítható, a különbség az általuk kínált asztali környezetben van, mivel a Flagship kiadás, különösen a legnépszerűbb, a Budgie-re támaszkodik.

Ezenkívül a fő Fedora tárhelyeken felül az Ultramarine tartalmaz néhány alapértelmezés szerint engedélyezett extra csomagtárolót, például RPM Fusion, Terra és multimédiás kodekeket. Más szavakkal, a tiszta Fedora-élménnyel ellentétben itt néhány extra összetevőt előre telepítve és használatra készen kapsz. Ami kezdő Linux felhasználóknak nem egy utolsó dolog: még nem ismerik a lehetőségeket, így nem kell keresgélniük sem program, sem pedig tároló tekintetében.

Miután tisztáztuk ezeket a pontokat, vizsgáljuk meg, mit kínál az újonnan kiadott verzió.

Az Ultramarine Linux 39 újdonságai

A Linux kernel 6.5-ös verziójával és a Bash helyett a Z Shell-re fogadó Ultramarine Linux 39 most Fedora 39 alapra került, így a felhasználók a legújabb frissítések és biztonsági javítások előnyeit élvezhetik.

Megjegyzendő, hogy ennek a kiadásnak a felépítési folyamata már nem a Red Hat Live Image Creator programjától függ. A fejlesztőcsapat bemutatta a „Katsu”-t, a házon belüli építtetőjét, ésszerűsíti a fejlesztési folyamatot, és javítja a rendszer általános hatékonyságát és megbízhatóságát.

A felhasználók számos javítást és frissítést fognak észrevenni, amelyek javítják az Ultramarine Linux 39 használatának általános élményét. Ennek fényében az élőkép indítási szkriptjei finomításra kerültek, simább és megbízhatóbb rendszerindítási folyamatot biztosítva. A disztribúció emellett eltávolodott a szövegről beszédre való Speech Dispatchertől, és hatékonyabb alternatívákat választott.

Az asztali oldalon a Flagship kiadás a legújabb Budgie 10.8.2-t kínálja. A Nemo azonban átvette a Nautilus fájlkezelő helyét, amit a fejlesztők azon nézetei diktálnak, hogy „ Erősebb és jobban néz ki a Flagship kiadással".

A GNOME kiadásban megkapja a legújabb GNOME 45-öt, amely az asztali környezet által kínált összes fejlesztést tartalmazza.

A Pantheon kiadása számos javítást kapott, javítva a stabilitást és a használhatóságot. Ezen túlmenően az alapvető operációs rendszer-alkalmazások felhasználói mostantól közvetlenül az AppCenterből telepíthetnek Flatpak csomagként.

A kiadás kiemelkedő funkciója a Stellar, az Ultramarine Linux automatikus telepítés utáni illesztőprogram-kezelője. Leegyszerűsíti a szükséges illesztőprogramok telepítését, jelenleg az NVIDIA GPU-kra összpontosítva. Ha ilyet észlel, a Stellar automatikusan telepíti a megfelelő illesztőprogramokat, így biztosítva az optimális teljesítményt és a könnyű használatot.

Végül az Ultramarine Linux 39 már több formátumban is elérhető, mint a hagyományos rendszerindító ISO. A Minimal kép RAW lemezképként érhető el, és van egy ARM-kiadás, amelyet kifejezetten a Raspberry Pi-hez terveztek. A jelenlegi Fedora 39 telepítését Ultramarine-ra is konvertálhatja.

Nézd meg a közleményt, ha részletes útmutatást szeretnél kapni erről, valamint az új kiadás minden változásáról, vagy csak próbáld ki!

Megjegyzés: én sokáig használtam a Fedorát, soha nagyobb problémám nem volt vele. Stabil, kényelmes és kis beállítás után pont úgy müködik, mint amit elvártem.