A Microsoft szerződést kötött az IBM-mel operációs rendszer létrehozására

kami911 képe

1980. november 6-án a Microsoft szerződést köt az IBM-mel, hogy operációs rendszert készítsen az új IBM PC számára. A PC beindította a személyi számítógépek piacát, és nem csak a hobbisták körében tette népszerűvé az otthoni számítógépeket.

A Microsoft társalapítói, Bill Gates és Paul Allen kifejlesztették a Microsoft Disk Operating Systemet, közismert nevén az MS-DOS-t, egy seattle-i cég meglévő szoftverét használva alapként.

A Microsoft 50 ezer dollárért vásárolta meg az IBM-es projekt számára a Seattle Computer Products által készített 86-DOS operációs rendszer jogait. Tim Paterson fejlesztette az Intel 8086-os processzoraihoz a rendszert, amely eredeti nevén QDOS (Quick and Dirty Operating System).

Ezt volt az a rendszer amelyet a Microsoft megszerzett és később továbbfejlesztette. A licencelés után két héttel megjelenő IBM személyi számítógépekhez szánva ez lett a PC-DOS, valamint később a MS-DOS néven dobta piacra a nem IBM gépekhez szánt változatot.

Az IBM és a Microsoft közötti szerződés megkötésekor a Microsoft megtartotta azt a jogot, hogy más számítógépgyártóknak is licencelhesse a szoftvert MS-DOS néven. Az 1980-as évek elején a PC-k (személyi számítógépek) terén hatalmas növekedés tapasztalható volt, mivel sok más gyártó is elkezdte előállítani az IBM PC-kre hasonló gépeket, amelyek ugyanazon a szoftveren, az MS-DOS operációs rendszeren alapulnak. A Microsoft gyorsan reagált erre a változásra, és ennek eredményeként megszerezte az operációs rendszerek piacának vezető szerepét.

Annak ellenére, hogy a PC-kön futó szoftver technikailag nem mindig volt jobb, mint a kicserélt alapszoftver, az MS-DOS szoftver olcsóbb volt, és sokkal elterjedtebb lett a piacon. Ez az olcsóság és az elterjedtség vezetett a Microsoft sikereihez, és segített a PC-k piacának robbanásszerű növekedésében. Az MS-DOS és később a Windows operációs rendszerek dominanciája a személyi számítógépek világában még évekig fennmaradt.

A Microsoftot eredetileg Új-Mexikóban található Albuquerque-ben 1975-ben Bill Gates, Paul Allen és Neck Johns alapította Micro-soft név alatt, azzal a céllal, hogy BASIC-fordítóprogramokat fejlesszenek és árusítsanak.

Érdekesség képpen a Micro-soft MS-DOS 1.25-ös és 2.0-s verziója elérhető a Microsoft GitHub programtárolójában.