Megérkezett a GNOME 44.5 a GNOME szoftverek, az Epiphany és más fejlesztésekkel

kami911 képe

Nem a GNOME 45 az egyetlen GNOME desktop kiadás, amely érkezett, mivel a GNOME projekt bejelentette a GNOME 44.5 általános elérhetőségét is, amely a GNOME 44 asztali környezet sorozat újabb karbantartási frissítése. A GNOME Projekt bejelentette a GNOME 44.5 verzióját, ami az új és legfrissebb GNOME 44 „Kuala Lumpur” asztali környezet sorozat ötödik frissítő kiadása.

A GNOME 44.4 után alig több mint egy hónappal érkező GNOME 44.5 pont kiadás a GNOME Software csomagkezelő további javítását szolgálja, különösen az Explore oldal stílusát és a PackageKit plugin fájlonkénti keresésének teljesítményét. A GNOME Software emellett javítást kapott az internetről történő erőforrás-letöltés során fellépő összeomlásra, az alkalmazások képernyőképének betöltésekor az alkalmazás reakcióképtelenné válását okozó hiba javítására, valamint a verziótörténeti widget láthatóságának javítására a Részletek oldalon.

Az Epiphany (GNOME Web) webböngésző is frissült ebben a kiadásban, a 44.7-es verzióra, javításokkal a jelszókezelő JavaScript hibájára, amely bizonyos webhelyeken jelent meg, egy olyan problémára, amikor a könyvjelzők módosításai nem mentődtek el, valamint egy olyan hibára, amely miatt a lapszalagról leválasztott ablakok nem semmisültek meg megfelelően.

A GNOME 44.5-ös kiadásában szerepel a Mutter 44.5 is, az XWayland ablakok és az érintőképernyő javításával, valamint a GNOME Shell 44.5, amely javítja a reteszelt vs. zárolt üzemmódok kezelését az OSK-ban, megfordítja a csúszka irányát az RTL (Right-to-Left) lokalizációkban, és javítja az ablakelőnézetek billentyűparancsokon keresztül történő zárolt képernyőn való megjelenítését.

Ezen felül a GNOME 44.5 a 44.4-es verzióra frissített GNOME Vezérlőközpont (Beállítások) alkalmazással érkezik, amely különböző változtatásokat tartalmaz, mint például az "Automatikus felfüggesztés" sor elrejtésének lehetősége virtuális gépekben, s a beviteli sor mozgatásának javítása a Keresés és a Billentyűzet panelen, a QR-kód gomb elrejtésének lehetősége a Wi-Fi beállításokban a nem támogatott biztonság érdekében, a hálózati kapcsolat szerkesztővel kapcsolatos probléma javítása, amely miatt a módosítások alkalmazásakor nem záródik be, a nyomtatónevek korlátokon kívüli írásának javítása, valamint különböző memóriaszivárgások javítása.

Végül, de nem utolsósorban, ez a frissítés tartalmazza a GNOME Boxes 44.3-at, amely javítja az operációs rendszer letöltési hibajelentését, a virtuális gép létrehozását a G_MESSAGES_DEBUG környezeti változó beállításakor, a KVM nem elérhetőségének kezelését, a "Create" gomb érzékenységi problémáit, valamint a current-memory tulajdonság frissítését a virtuális gép RAM-beállításának módosításakor.

A GNOME 44.5 ajánlott frissítés mindenkinek, aki a GNOME 44-es asztali környezetet használja, és hamarosan elérhetővé válik a legnépszerűbb GNU/Linux disztribúciók stabil szoftvertárában. Ez egy üdvözlendő frissítés, tekintve, hogy még jó pár hétbe telik, amíg frissíthetünk a GNOME 45 legújabb kiadására.

A GNOME Projekt arra kér minden GNU/Linux disztribúciót, hogy frissítse a már beépített GNOME 44-et a GNOME 44.5 frissítő kiadásra, amely hamarosan elérhetővé válik a legnépszerűbb disztribúciók stabil szoftverkönyvtáraiban, beleértve a Fedora Linux 38-at, az Ubuntu 23.04-et, az Arch Linuxot és az openSUSE Tumbleweed-et.

A GNOME 44.5 beszerzése

A GNOME szoftvere szabad szoftver: minden forráskódunk letölthető, és a vonatkozó licenceknek megfelelően szabadon módosítható és továbbterjeszthető. A telepítéshez javasoljuk, hogy várja meg a gyártója vagy disztribúciója által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 44-4t, és egyesek már rendelkeznek olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME-kiadást. A GNOME OS-lemezképet virtuális gépként is kipróbálhatja a Boxes alkalmazás segítségével.

A GNOME 44 az alapértelmezett asztali környezete a Fedora Linux 38 és az Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) operációs rendszerek kiadásaiban. A GNOME 44-ről további részletek a hivatalos kiadási jegyzetben és ebben a hírben olvashatók.

A GNOME-ról

A GNOME projekt egy non-profit alapítvány által támogatott nemzetközi közösség. A felhasználói élmény kiválóságára, valamint az első osztályú nemzetköziesítésre és hozzáférhetőségre összpontosítunk. A GNOME egy ingyenes és nyílt projekt: ha csatlakozni szeretne hozzánk, megteheti.