Hogyan váltsunk Linuxra?

Balazs_B képe

Ebben a kis hírben, bejegyzésben nem aktualitásokat osztanék meg hanem az én gondolataimat arról miként is érdemes Linuxra váltani más operációs rendszerről, mondjuk Windowsról.

Először leszögezném, nincs egy bevett módszer ugyanis a váltás, változás, változtatás egy nagyon szubjektív dolog így csak a saját tapasztalatokat és véleményeket tudom megosztani. Mivel számos videó és cikk született már a témában amelyek sokkal mélyek lélegzetűek mint ez a kis poszt, ezért is fognám rövidre a dolgot. A mások ötletei, módszerei mindenképp hasznosak tudnak lenni, de a nap végén az embernek saját maga számára kell összegyúrni, kialakítani azt ami működik.

Én kb. tíz éve használok laptopon/asztali gépen linuxot. Ahogy sokan másik, jómagam is Ubuntuval kezdtem és 2020 körül váltottam a Mint-re. Visszatekintve a következő tapasztalatokat vontam le:

  • Érdemes először egy másodlagos gépre felrakni a Linuxot. Nyilván én a Mintet ajánlom mert Windowsról váltva ez a disztribúció a legismerősebb.

  • Ha tetszik rendszer és komolyabban érdekel a váltás akkor a következő lépés a fő, windowsos gépen a mindennaposan használt szoftvereket olyanra cserélni melyek Linuxról is működnek. Például:
    MS Office -> LibreOffice vagy MS Online Office
    Photoshop -> Gimp
    és így tovább…
    Adobe Reader -> LibreOffice Draw, Sejda vagy más hasonló PDF szerkesztő

    Nos ez a lépés volt számomra a legnehezebb, mert ha az ember meg van szokva egy programmal akkor nehéz váltani vagy sokszor nem is lehet, mert egyszerűen nem működik más ezért ajánlott a következő lépés.

  • Ha megugrottuk a legnehezebb akadályt, akkor jöhet az utolsó lépés. A fő rendszerünket is cserélhetjük Linuxra. Hatalmas mentőöv, hogy az ember felrakhatja a Linuxot dual-boot felállásban a Windows mellé és ha valami még nem megy Linuxból akkor vissza lehet váltani a régi megszokott környezetbe.


Ma már retrónak számító T400 Thinkpad volt nálam a másodlgos gép.
Érdemes egy olyan laptopot választani mint mondjuk a Thinkpad széria, melyek ismertek arról hogy jól működnik Linuxal is.

 

Persze dual-boot helyett lehet virtuális gépen is futtatni windows-t vagy az egyes windows alkalmazásokat dockerrel futtatni. Én a dual-boot-ot azért preferálom mert van még mindig egy-két játék (pl.: Company of Heroes 2) amely nem csatlakozik szerverhez multiplayer módban ha a barátokkal lan partit rendezünk így kénytelen vagyok visszaváltani windowsba csak hogy be tudjak csatlakozni a játékba. Szóval ez inkább egy biztonsági, kényelmi megoldás.

Most pedig osszátok meg ti, milyen tapasztalatokat szedtetek össze a váltás során?

Hozzászólások

Úgy emlékszem, hogy én is

Úgy emlékszem, hogy én is freeware progikat kezdtem használni Win7 alatt pl. Firefox, 7Zip, Libre Office, Double Commander stb. Akkor váltottam, mikor a hardver elkezdett "gyenge" lenni, az internet security megfogta a gépet, plusz vettem egy PS 4-et és játék ügyileg sem kötődtem a microsoft ökoszisztémához. Sokan meglepődnek, mikor mondom, hogy nem használom, nincs rá szükségem.

A dualboot nekem is megvan csak a Mint mellett az MX Linux konkurál, van egy felesleges meghajtóm, ezért inkább natívba próbálom ki, mint virtualboxban.wink

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Balazs_B képe

Úgy emlékszem, hogy én is Úgy emlékszem, hogy én is

#1

#1 Kissé másik téma, de ha már említetted:
Nekem is sok ismerősöm van aki konzolra váltott PC-ről játékok terén. Főleg az utóbbi időben amikor annyira bedrágultak az alkatrészek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

csomagok és frissítés kezelő

Én minden új Linux-osnak el szoktam magyarázni a csomag kezelés lényegét és azt, hogy mi is az a frissítés kezelő és hogy kell használni azt. Számomra ez a legfontosabb, ráadásul ezt a LM nagyon egyszerűen és kulturáltan csinálja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

csomagok és frissítés kezelő

#2 Én meg az attribútum kezelést szoktam próbálni, de legtöbbször csak néznek, hogy az miaz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Először én is a " másodlagos

Először én is a " másodlagos " gépemre raktam fel, ami történetesen egy laptop, de ott egyetlen rendszer volt. Aztán ha beleakadtam egy problémába, megpróbáltam megoldani. Ha nem sikerült, akkor asztali géphez vonultam mint a vert sereg ... :D

Persze ez egyre ritkábban fordult elő, igazából azon a gépen egyáltalán nem hiányzik a win, az asztali gépemmel még játszom, ott szükségem van a windowsra néha-néha, de inkább csak ismerősöknek amikor segítek hogy mit hol találnak a windowsban, akkor nekem is meg kell nézni, na ezért bootolok túlnyomó részt, a játékok amivel játszom, már szinte mindegyik megy linuxon is, hála a protonnak steamnek és társainak. ( Van egy jelentősebb GOG gyűjteményem is, azzal sem volt sok gondom. )

Teljesítményt még lehetne javítani, de 3 %-os részesedés mellett én azt mondom le a kalappal azok előtt, akik  tolják a Gaming on Linux szekerét ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve