Érkezik, előrendelhető és októberben elérhető lesz a Raspberry Pi 5

kami911 képe

Október végén megjelenik a Raspberry Pi 5. A 4 GB-os változat ára 60 dollár, a 8 GB-os testvéréért pedig 80 dollárt kérnek majd el - plusz a helyi adók. A platform gyakorlatilag minden elemét továbbfejlesztették. A Raspberry Pi 5 új funkciókkal rendelkezik, több mint kétszer olyan gyors, mint elődje, és ez az első Raspberry Pi számítógép.

A legfontosabb jellemzők:

  • 2,4 GHz-es négymagos 64 bites Arm Cortex-A76 CPU
  • VideoCore VII GPU, OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2 támogatással
  • Kettős 4Kp60 HDMI® kijelző kimenet
  • 4Kp60 HEVC dekóder
  • Kétsávos 802.11ac Wi-Fi®
  • Bluetooth 5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE)
  • Nagy sebességű microSD-kártya interfész SDR104 üzemmód támogatással
  • 2 × USB 3.0 port, amely támogatja az egyidejű 5Gbps működést
  • 2 × USB 2.0 port
  • Gigabites Ethernet, PoE+ támogatással (külön PoE+ HAT szükséges, hamarosan megjelenik)
  • 2 × 4 sávos MIPI kamera/kijelző adó-vevőegységek
  • PCIe 2.0 x1 interfész a gyors perifériákhoz
  • Raspberry Pi szabványos 40 tűs GPIO csatlakozósor
  • Valós idejű óra
  • Bekapcsoló gomb

Sok-sok érdekesség van az új alaplapon, amely új chipsetet, a számítási teljesítmény teljes kihasználáshoz aktív hűtést igényel, és az alaplap sem kompatibilis a régi házakkal - viszont a Raspberry Pi szabványos 40 tűs GPIO csatlakozósorja továbbra is megmaradt.

Új platform, új chipset

Három új chip, amelyeket kifejezetten a Raspberry Pi 5 programhoz terveztek, együttesen lépést jelentenek a teljesítményben.

BCM2712

Közeli képen a Raspberry Pi 5 alaplap egy részéről, középen a BCM2712 chip feletti fémpajzs, a chipet azonosító lézeres maratással.
A BCM2712 a Broadcom új, 16 nanométeres alkalmazásprocesszora (AP), amely a Raspberry Pi 4-et működtető 28 nanométeres BCM2711 AP-ból származik, számos architektúrális fejlesztéssel. A lapkában egy négymagos 64 bites Arm Cortex-A76 processzor található, 2,4 GHz-es órajelen, magonként 512 KB-os L2 gyorsítótárral és 2 MB-os közös L3 gyorsítótárral. A Cortex-A76 három mikroarchitektúrális generációval a Cortex-A72 felett jár, és több utasítást kínál órajelenként (IPC), valamint alacsonyabb utasításonkénti energiát. Az újabb mag, a magasabb órajel és a kisebb folyamatgeometria kombinációja egy sokkal gyorsabb Raspberry Pi-t eredményez, amely adott munkaterhelés mellett sokkal kevesebb energiát fogyaszt.
Az újabb, gyorsabb CPU-t egy újabb, gyorsabb GPU egészíti ki: A Broadcom VideoCore VII, amelyet itt Cambridge-ben fejlesztettek ki, teljesen nyílt forráskódú Mesa illesztőprogramokkal, amelyeket Igalia barátaink készítettek. A frissített VideoCore hardveres videó skálázó (HVS) két egyidejű 4Kp60 HDMI kijelzőt képes meghajtani, szemben a Raspberry Pi 4 egyetlen 4Kp60 vagy két 4Kp30 kijelzővel. A multimédiás alrendszert egy 4Kp60 HEVC dekóder és egy új képérzékelő csővezeték (ISP) egészíti ki, mindkettőt a Raspberry Pi-n fejlesztették ki. A rendszer memória-sávszélességgel való ellátása érdekében egy 32 bites LPDDR4X SDRAM alrendszerrel rendelkezünk, amely 4267MT/s sebességgel működik, szemben a Raspberry Pi 4 hatékony 2000MT/s sebességével.

RP1

A korábbi Raspberry Pi generációk monolitikus AP architektúrára épültek: míg néhány perifériás funkciót külső eszköz biztosított (a Via Labs VL805 USB-vezérlő és hub a Raspberry Pi 4-en, illetve a Microchip LAN951x és LAN7515 USB hub és Ethernet-vezérlő chipek a korábbi termékeken), lényegében az összes I/O funkciót magába az AP-be integrálták. A Raspberry Pi történetében elég korán rájöttünk, hogy ahogy az AP-t egyre újabb és újabb processzorcsomópontokra vitték át, ez a megközelítés végül technikailag és gazdaságilag is fenntarthatatlanná válik.

Közelkép a Raspberry Pi 5 alaplap egy részéről, az RP1 chip közepén, amelyre a Raspberry Pi logó és a chipet azonosító szöveg van nyomtatva.
A Raspberry Pi 5 ezzel szemben egy szétbontott chiplet-architektúrára épül. Itt csak a legfontosabb gyors digitális funkciókat, az SD-kártya interfészt (lapkaszerkezeti okokból) és a nagyon gyors interfészeket (SDRAM, HDMI és PCI Express) biztosítja az AP. Az összes többi I/O funkciót egy külön I/O-vezérlőre terhelték, amelyet egy régebbi, olcsóbb processzorcsomóponton valósítottak meg, és PCI Expressen keresztül csatlakozik az AP-hez.
Az RP1 a Raspberry Pi 5 I/O-vezérlőnk, amelyet ugyanaz a Raspberry Pi csapat tervezett, amely az RP2040 mikrokontrollert is szállította, és amelyet az RP2040-hez hasonlóan a TSMC érett 40LP processzorán valósítottak meg. Két USB 3.0 és két USB 2.0 interfészt; egy Gigabit Ethernet vezérlőt; két négysávos MIPI adó-vevőt a kamera és a kijelző számára; analóg videokimenetet; 3,3 V-os általános célú I/O-t (GPIO); és a GPIO-val multiplexált alacsony sebességű interfészek szokásos gyűjteményét (UART, SPI, I2C, I2S és PWM). A négysávos PCI Express 2.0 interfész 16 Gb/s-os kapcsolatot biztosít a BCM2712-hez.
A 2016 óta fejlesztés alatt álló RP1 jó eséllyel a leghosszabb ideig tartó, legösszetettebb és (15 millió dollárral) legdrágább program, amit valaha itt a Raspberry Pi-nél vállaltunk. Az évek során jelentős fejlődésen ment keresztül, ahogy a tervezett követelményeink változtak: a Raspberry Pi 5-ben használt C0 lépés a szilícium harmadik nagyobb felülvizsgálata. És bár az interfészei apró részletekben eltérnek a BCM2711-étől, funkcionális szempontból nagyon hasonlóra tervezték őket, így biztosítva a korábbi Raspberry Pi eszközökkel való nagyfokú kompatibilitást.

DA9091

A BCM2712-t és az RP1-et a chipkészlet harmadik új eleme, a Renesas DA9091 "Gilmour" teljesítménykezelő IC (PMIC) támogatja. Ez nyolc különálló kapcsolóüzemű tápegységet integrál a kártya által igényelt különböző feszültségek előállításához, köztük egy négyfázisú magellátást, amely 20 amper áramot képes biztosítani a BCM2712 Cortex-A76 magjainak és egyéb digitális logikájának táplálásához.
Közelkép a Raspberry Pi 5 alaplap egy részéről, a DA9091 tápellátás-kezelő IC középpontjában, amelyre a neve van nyomtatva.
A BCM2712-hez hasonlóan a DA9091 is többéves közös fejlesztés eredménye. A Renesas edinburgh-i csapatával való szoros együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy egy olyan PMIC-t állítsunk elő, amely pontosan a mi igényeinkre van hangolva. Két gyakran kért funkciót is sikerült beépítenünk: egy valós idejű órát (RTC), amely külső szuperkondenzátorral vagy újratölthető lítium-mangán cellával táplálható; valamint egy PC-stílusú bekapcsológombot, amely támogatja a kemény és lágy ki- és bekapcsolási eseményeket.

A chipkészlet két másik elemét megtartották a Raspberry Pi 4-ből. Az Infineon CYW43455 kombinált chip két sávos 802.11ac Wi-Fi-t és Bluetooth 5.0-t biztosít Bluetooth Low-Energy (BLE); míg maga a chip változatlan, az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében dedikált, kapcsolt tápellátási sínnel rendelkezik, és a BCM2712-hez egy továbbfejlesztett SDIO interfészen keresztül kapcsolódik, amely támogatja a DDR50 üzemmódot a nagyobb potenciális átviteli sebesség érdekében. Az Ethernet-csatlakozást változatlanul egy Broadcom BCM54213 Gigabit Ethernet PHY biztosítja; ez most egy bátor 45 fokos szögben helyezkedik el, ami a Raspberry Pi esetében először fordul elő, és az ortogonális elrendezésért rajongó Gordon Hollingworth, a szoftverekért felelős technológiai igazgató (CTO) állandó csalódottságának forrása.
A formai tényező fejlődése

Külsőre a Raspberry Pi 5 nagyon hasonlít elődeire. De miközben megtartották a hitelkártya méretű alapterületet, megragadták az alkalmat, hogy frissítsék a dizájn néhány elemét, hogy igazodjanak az új chipkészlet képességeihez.

Eltávolították a négypólusú kompozit videó- és analóg audiocsatlakozót a lapról. A kompozit videó, amelyet mostantól az RP1 generál, továbbra is elérhető a kártya alsó szélén lévő pár 0,1"-os távolságban lévő pár padról.

A korábban a négypólusú jack és a kameracsatlakozó által elfoglalt helyen most egy pár FPC-csatlakozó található. Ezek négysávos MIPI-interfészek, amelyek ugyanazt a nagyobb sűrűségű pinoutot használják, amely a Compute Module I/O lap különböző generációin is megtalálható; és kétirányú (adó-vevő) interfészek, ami azt jelenti, hogy mindegyik csatlakoztatható akár egy CSI-2 kamerához, akár egy DSI kijelzőhöz. A korábban a kijelzőcsatlakozó által elfoglalt hely a lap bal oldalán most egy kisebb FPC-csatlakozót tartalmaz, amely egy sávos PCI Express 2.0 csatlakozást biztosít a nagy sebességű perifériák számára.
Közelkép a Raspberry Pi 5 alaplap egy részéről, középen a két FPC-csatlakozóval, CAM/DISP 0 és CAM/DISP 1 felirattal.

A Gigabit Ethernet csatlakozó visszatért a klasszikus helyére, a lap jobb alsó sarkába, miután a Raspberry Pi 4 esetében rövid ideig a jobb felső sarokban tartózkodott. És magával hozta a négytűs PoE-csatlakozót is, ami egyszerűsíti a kártya elrendezését a meglévő PoE és PoE+ HAT-okkal való kompatibilitási törés árán.

Végül lett egy pár rögzítőfuratot egy hűtőbordához, valamint JST-csatlakozókat az RTC akkumulátorhoz (két tűs), az ARM debug és az UART (három tűs), valamint a PWM-vezérlésű és tacho visszajelzéssel ellátott ventilátorhoz (négy tűs).

Kiegészítők, kiegészítők, kiegészítők

Minden új zászlóshajó Raspberry Pi termékhez új kiegészítők is járnak, és ez alól a Raspberry Pi 5 sem kivétel. Az elrendezésbeli változások, az új interfészek és a sokkal nagyobb csúcsteljesítmény (és a kisebb mértékben megnövekedett csúcsfogyasztás) arra késztettek minket, hogy néhány meglévő tartozékot áttervezzünk, és néhány teljesen újat fejlesszünk.
tok
A Raspberry Pi 5 frissített, 10 dolláros árú tokja a Raspberry Pi 4 elődjének esztétikájára épül, de számos új használhatósági és hőkezelési funkcióval bővül.
A Raspberry Pi 5 négytűs JST-csatlakozójához egy beépített 2,79 (max.) CFM-es ventilátor csatlakozik, amely az alacsony zajszint és a hosszabb élettartam érdekében kiválasztott fluiddinamikai csapágyakkal rendelkezik, és hőmérséklet-szabályozott hűtést biztosít. A levegő a fedél alatti 360 fokos nyíláson keresztül szívódik be, a BCM2712 AP-hez csatlakoztatott hűtőbordán keresztül fújódik, és a csatlakozónyílásokon és a talpban lévő szellőzőnyílásokon keresztül távozik.


A Raspberry Pi 5 Raspberry Pi tokja, a piros alap, a ventilátoregység a felette lebegő fehér kerettel és a felette lebegő fehér fedéllel.
Meghosszabbítottuk a tokot, és finomítottunk a rögzítési tulajdonságokon, hogy a Raspberry Pi 5 lapot az SD-kártya eltávolítása nélkül is be lehessen helyezni. A tok tetejének eltávolításával pedig több tok egymásra helyezése, valamint a ventilátor tetejére történő HAT-ok felszerelése is lehetővé vált, távtartók és GPIO-fejléc hosszabbítók segítségével.
Mint minden műanyag termékünket, az új tokot is barátaink gyártják a T-Zero cégnél, West Midlandsben, az Egyesült Királyságban.

Aktív hűtő

A Raspberry Pi 5-öt úgy tervezték, hogy a tipikus kliens munkaterheléseket burkolat nélkül, aktív hűtés nélkül is elbírja. Azoknak a felhasználóknak, akik a lapot burkolat nélkül, folyamatos nagy terhelés mellett, throttling nélkül szeretnék használni, lehetőségük van egy 5 dolláros Active Cooler hozzáadására. Ez két új rögzítőfuraton keresztül csatlakozik a lapra, és ugyanarra a négytűs JST-csatlakozóra csatlakozik, mint a házventilátor.
A Raspberry Pi Active Cooler egy Raspberry Pi 5-re szerelve. Látható a fúvóka, a hűtőborda és a Raspberry Pi négytűs JST-csatlakozójához csatlakozó vezetékek.


Az alacsony zajszint és a hosszabb élettartam miatt kiválasztott radiális fúvóka egy extrudált és maratott alumínium hűtőbordán nyomja át a levegőt. Mind a ház, mind az aktív hűtő képes a Raspberry Pi 5-öt jóval a termikus fojtási pont alatt tartani a tipikus környezeti hőmérséklet és a legrosszabb esetre jellemző terhelések esetén. Az Active Cooler hűtési teljesítménye némileg jobb, így különösen alkalmas a túlhajtók számára.

27 W-os USB-C tápegység

A Raspberry Pi 5 jelentősen kevesebb energiát fogyaszt és lényegesen hűvösebb futású, mint a Raspberry Pi 4 azonos munkaterhelés mellett. A jóval magasabb teljesítményplafon azonban azt jelenti, hogy a legintenzívebb munkaterhelések, és különösen a kóros "energiavírus" munkaterhelések esetén a csúcsfogyasztás 12 W körülire nő, szemben a Raspberry Pi 4 8 W-os fogyasztásával.
Ha szabványos 5V, 3A (15W) USB-C tápegységet használunk a Raspberry Pi 5-tel, alapértelmezés szerint 600mA-ra kell korlátoznunk a downstream USB áramot, hogy elegendő tartalékunk legyen az ilyen munkaterhelések támogatására. Ez alacsonyabb, mint a Raspberry Pi 4 1,2A-os korlátja, bár általában még mindig elegendő az egerek, billentyűzetek és más alacsony fogyasztású perifériák meghajtásához.
Az új Raspberry Pi 27W-os USB-C tápegység fehér, 3 tűs brit változata, a képen a kábellel szorosan körbetekert kábelkötegelővel, a csapok a néző felé néznek.


Azoknak a felhasználóknak, akik nagy teljesítményű perifériákat, például merevlemezeket és SSD-ket szeretnének meghajtani, miközben a csúcsterheléshez is marad tartalékuk, egy 12 dolláros USB-C tápegységet kínálunk, amely 5V, 5A (25W) üzemmódot támogat. Ha a Raspberry Pi 5 firmware érzékeli ezt a tápegységet, akkor az USB áramkorlátot 1,6A-ra emeli, így 5W extra teljesítményt biztosít a downstream USB-eszközök számára, és 5W extra fedélzeti teljesítményköltségvetést: ez nagy segítség azoknak, akik túlhajtással akarnak kísérletezni a Raspberry Pi 5 túlhajtásával.
Meg kell jegyezni, hogy a felhasználóknak lehetőségük van felülbírálni az áramkorlátot, és a magasabb értéket megadni még akkor is, ha 3A adaptert használnak. Tesztjeink során azt tapasztaltuk, hogy ebben az üzemmódban a Raspberry Pi 5 tökéletesen jól működik a nagyobb teljesítményű USB-eszközök tipikus konfigurációival, és a legbetegebb munkaterhelések kivételével minden mással is.

Kamera és kijelző kábelek

A MIPI-csatlakozók új, nagyobb sűrűségű pinoutja azt jelenti, hogy a saját kameráink és kijelzőink, valamint harmadik féltől származó termékek Raspberry Pi 5-höz való csatlakoztatásához adapterre van szükség.

A meglévő kamera- és kijelzőtulajdonosok támogatására FPC kamera- és kijelzőkábeleket kínálunk, amelyek a nagyobb sűrűségű formátumról (amelyet most "mini" néven emlegetnek) a régebbi, kisebb sűrűségű formátumra (amelyet most "standard" néven emlegetnek) konvertálnak. Ezek a kábelek 200 mm, 300 mm és 500 mm hosszúságban kaphatók, 1, 2 és 3 dolláros áron.


Két narancssárga kábel az egyik túlsó végén keresztezve, sima szürke háttéren. Mindkét kábelen fehér felirat olvasható: "Raspberry Pi Display Cable Standard Mini 200mm", fehér színű Raspberry Pi logóval és fehér színű egyéb törvényes biztonsági logókkal.

A 3. kameramodul, a kiváló minőségű kamera, a globális záras kamera és az érintőképernyős kijelző mindegyike egy szabványos-szabványos és egy 200 mm-es mini szabványos kábellel lesz szállítva.

PoE+ HAT

2024 elejétől új PoE+ HAT-ot kínálunk. Ez támogatja a négytűs PoE-fejléc új helyét, és L-alakú formájú, ami lehetővé teszi, hogy a Raspberry Pi 5 házában helyezkedjen el anélkül, hogy mechanikusan zavarna vagy megzavarná a légáramlást.
L-alakú, láthatóan kézzel forrasztott prototípusa a Raspberry Pi PoE+ HAT-nak a Raspberry Pi 5 számára

Prototípus PoE+ HAT.

Még nem tudjuk, hogy a sorozatgyártású változat hogyan fog kinézni, de azt tudjuk, hogy nem így fog kinézni.

Az új PoE+ HAT egy sík transzformátort integrál a NYÁK elrendezésbe, és egy optimalizált flyback átalakító architektúrát használ, hogy a kimeneti teljesítmény teljes nulla és 25 W közötti tartományában magas hatásfokot biztosítson.

M.2 HAT-ok

A Raspberry Pi 5 funkciókészletének egyik legizgalmasabb bővítése az egysávos PCI Express 2.0 interfész.A gyors perifériák támogatására szánt, 16 tűs, 0,5 mm-es osztású FPC-csatlakozón található a lap bal oldalán.

2024 elejétől egy pár mechanikus adapterlapot kínálunk, amelyek átváltanak e csatlakozó és az M.2 szabvány egy részhalmaza között, lehetővé téve a felhasználók számára NVMe SSD-k és más M.2-es formátumú kiegészítők csatlakoztatását. Az első, amely megfelel a szabványos HAT-formátumnak, nagyobb eszközök rögzítésére szolgál. A második, amely osztozik az új PoE+ HAT L-alakú alaktényezőjén, támogatja a 2230-as és 2242-es formátumú eszközök felszerelését a Raspberry Pi 5 házán belül.

A nagyobb (szabványos HAT formájú) M.2 HAT prototípusa egy Raspberry Pi 5-re szerelve
Ez azM.2 HAT prototípusa. A végleges hardver nem így fog kinézni.Málna Pi Kezdők kézikönyve, 5. kiadás

A vadonatúj megjelenésű, 19,99 £ (24,99 $) RRP áron kapható Raspberry Pi Beginner's Guide című bestsellerünk új kiadása a Raspberry Pi számítógépek és tartozékainak meghatározó kézikönyve. Átfogóan frissítették a Raspberry Pi 5 és a hamarosan megjelenő, Debian Bookworm alapú Raspberry Pi OS kiadásának figyelembevételével.

RTC akkumulátor

RTC akkumulátorcella, amelyet piros és fekete átkötő vezetékkel csatlakoztatnak egy kétpólusú JST dugóhoz.

Végül, de nem utolsósorban, beszereztünk egy Panasonic lítium-mangán lítium újratölthető érmecellát, egy előre felszerelt kétpólusú JST dugóval és egy ragasztós rögzítőbetéttel. Ennek ára 5 dollár, és alkalmas a Raspberry Pi 5 valós idejű órájának (RTC) táplálására, amikor a fő tápegység le van kapcsolva.
Újabb, jobb Raspberry Pi operációs rendszer

A Raspberry Pi 5 program végső fázisával párhuzamosan szoftveres csapatunk a Raspberry Pi OS, a Raspberry Pi eszközök hivatalos, első féltől származó operációs rendszerének új verziójának kifejlesztésével foglalkozik.Ez a Debian (és annak származéka, a Raspbian) legújabb kiadásán alapul, kódneve „Bookworm”, és számos fejlesztést tartalmaz, különösen az X11-ről a Wayfire Wayland kompozitorra való áttérést a Raspberry Pi 4 és 5 esetében.

A Raspberry Pi OS október közepén jelenik meg, és a boltok polcaira kerül. Ez lesz az egyetlen támogatott első féltől származó operációs rendszer a Raspberry Pi 5 számára.

Mindeközben a Phoronix meg is mérte nekünk a Raspberry Pi 5-öt és a következő következtetésekre jutottak:

Összességében a Raspberry Pi 5 nagy előrelépés a Raspberry Pi 4-hez képest. A Raspberry Pi 5 lényegesen jobb teljesítményt nyújt, mint a Raspberry Pi 4, ami számos új lehetőség előtt nyitja meg az utat ezzel az olcsó Arm egylapos számítógép platformmal. A teljesítménynövekedés hatalmas a négy Cortex-A76 magnak köszönhetően, amelyek 2,4 GHz-es órajelre járnak. De ahogy a benchmarkok mutatják, néhány SBC, mint például az Orange Pi 5, amely a big.LITTLE kialakítást használja a több mag biztosítása érdekében, még mindig egyes területeken felülmúlja a Raspberry Pi 5 teljesítményét. De a Raspberry Pi 5 esetében a Raspberry Pi platformmal együtt jár a robusztusabb fejlesztői közösség, valamint a kiegészítők és a támogatás sokasága. A sokkal jobb teljesítmény mellett a Raspberry Pi 5 a jobb I/O csatlakoztathatóság érdekében új, házon belüli southbridge-t, PCI Express 2.0 x1-et és más fejlesztéseket is tartalmaz, amelyek teljessé teszik a csomagot. A Raspberry Pi 5 mindössze 5 dolláros felárral a standard Raspberry Pi 4 árához képest nagyon is méltó frissítés - feltéve, hogy a kiskereskedelmi elérhetőség szilárdnak bizonyul és a várt árszinteken marad.

Te veszel majd Raspberry 5-öt? Vagy a négyes teljesítménye elegendő számodra? Esetleg alternatív eszközök váltak be eddig?

Hozzászólások

Balazs_B képe

Ez már nem semmi

Nagyon komoly fejlesztések a Málnásoknál.

Ilyen teljesítménnyel már tényleg el lehet gondolkkodni azon, hogy akár asztali gép helyett használjon valaki RPi-t. Tudom már a RPi 4-et is éppen lehetett már erre használni, de az új RPi 5 már szerintem abszolút képes hétköznapi feladatok ellátására (netezés, youtube, szövegszerkesztés).

Hogy a fent leírtakhoz az RPi 5-e a legköltséghatékonybab megoldás, az persze azért egy másik kérdés. Mert egy használt valamilyen brand PC vagy Intel NUC és társai is összepakolhatóak 30-40 ezer forintból.

 

Mindenesetre nagyon jó fejlemények és remélem idővel talán egy kicsit olcsóbb lesz, vagy esetleg nem drágul és akkor az infláció miatt lesz olcsóbb. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve