Nyugdíjas Windows 10 → Linux ?

Balazs_B képe

Ma nem egy hírt vagy linux funkciót mutatnék be nektek, hanem gondolataimat a Windows 10 élettartama, Windwos 11-12 és Linux háromszögéről. Az oldal látogatói közül biztosan sokan tudjátok hogy a Windows 10 (amely az utolsó windows lenne) jelenlegi, hivatalos támogatása 2025 október 14-ig tart. A biztonsági frissítések és az egyes LTSC verziók ettől az időponttól persze tovább lesznek elérhetőek.

2021 októbere óta meg természetesen itt van már a Windows 11, amely funkcionalitása és irreális hardverkövetelményei miatt (TPM 2.0 csip) hasonló fogadtatásban részesül(t) mint annak idején a Windows Vista. Szerintem hasonló rút kiskacsa marad majd és mint korábban is a Windows 7-tel, most is a következő Windows verzióval próbálja majd a Microsoft korrigálni a rossz fogadtatást.
Mint ahogy anno a win 7-8-10 közti átmeneti időszakban, most is találgatás és vágyakozás tapasztalható a Linuxos közösségekben, hogy a jelenlegi szituáció mennyibe segítheti majd a Linux térhódítását. Az elsődleges érvek általában azok szoktak lenni, hogy a Win 11 és majd biztosan a 12 irreális hardverkövetelményei sok még tökéletesen használható számítógépet tesznek “elavulttá”, továbbá a fokozott telemetria és reklámok fogják elűzni a felhasználókat.
Ezek az érvek logikusan hangzanak, de úgy gondolom  az elmúlt 15 évben már mindegyikkel találkoztunk ilyen vagy olyan formában és nem eredményezték az emberek linuxhoz való menekülését. Ma persze minden körülmény sokkal inkább adott egy ilyen dologhoz. Driverek, játékok, könnyű használat (és még sorolhatnám hosszan) terén hatalmas ugrást hajtott végre a linux, főleg ha a legnépszerűbb disztrókat vesszük alapul.
Viszont mindez nagyon szép és jó, de nem eredményeznek több felhasználót. 

Több oka is van ennek, én most csak a számomra fontosakat említeném meg.

  1. A legtöbb felhasználó nem ismeri az alternatívákat és sokszor nem is érdeklik őt, amíg használható a gépe.

  2. Az átlag emberek nem szoktak operációs rendszert telepíteni és a erre az egészre egyfajta boszorkányság ként néznek.

  3. Amíg az eladott számítógép windowszal van előtelepítve addig az is marad rajta az esetek 99,9%-ban.

A harmadik pont a legfontosabb szerintem, mivel első kettő csak arról szól hogy a legtöbb ember nem akarja buherálni a gépet amíg megy ezért azzal használja amivel vette és a történet ilyen egyszerű. A windows vagy az elődje a DOS os azért terjedt el mert ez adták el a gépekkel együtt, de nézzünk újabb példákat. Az Android vagy a Chrome OS is azért hódítottak teret mert azok voltak előtelepítve a készülékeken.
Tehát a Windows újabb verzió váltása ismét nem fog a linux népszerűségén alakítani, de az eladott linuxos gépek száma igen.

Mindezek persze csak gondolatok és közel sem jártam körbe a témát. Vállalati/munkahelyi oldalról bele sem kóstoltam a témába, ami egy külön kiselőadást érdemelne. Ti hogy látjátok a dolgot?

Hozzászólások

Csak füstölgök én is

Már egyre több bolt ad el linuxos gépeket, de igaz, főleg nyugaton.

A Linux desktop részesedése utóbbi időkben felment 3%-ra. Ez nem tűnik nagy számnak, de tekintve, hogy hosszú ideje stagnált 2% vagy az alatt, ez egy hirtelen meglódulás, ami lehet trend is, azon kívül elég nagy számú gépet jelent ez a 3%.

Valószínű, hogy kitolódik a W10 támogatása, de lehet, hogy a W11 követelményeit viszik lejjebb. Egyszerűen hatalmas eszközparkról van szó, amit hivatalosan nem támogat a W11, túlontúl nagy. Jelenleg a COVID után, recesszió és inflációs helyzetben nem hogy sokaknak nincs lehetősége új gépparkot venni, de a világ ipara sem képes hirtelen annyi új gépet legyártani talán, hogy mindenhova jusson, mire vége a W10 támogatásnak. De lehet, hogy a W11 követelményeit viszik lejjebb.

Az elméletileg keletkező e-hulladék kérdése is súlyos, ami azáltal keletkezik, hogy hirtelen rengeteg gép nem lesz támogatott. Ennek környezeti terhelése (+ új gépek legyártásának a terhelése) lehet akkora, hogy hatóságilag kötelezzék a Microsoftot valami alternatív megoldásra.

Egyébként mind ettől függetlenül, a Linux desktop elterjedéséhez az sem elég, hogy új gépeken ilyen legyen előtelepítve, a világnak is át kell állni. Úgy értem, hogy én számtalan emberkének raktam Linuxot a gépre, aztán elég sokan jöttek kuncsorogni, hogy telepítsek Windows-t, olyan okok miatt, hogy valami tanfolyam ahhoz ragaszkodnak, meg hasonlók. Pedig ők szeretnének csak Linuxot használni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Igazából én pont a cikkben

Igazából én pont a cikkben leírt felesleges hardver követelmények miatt kezdtem el újra a linux felék kacsintgatni. Van egy Lenovo laptopom, még 3. Generációs i5 procival, ami a mobil gépekkel szemben általam támasztott igényeket kielégíti. Először erre raktam fel a mintet, aztán később az asztali gépemre is kísérlet jelleggel egy külön SSD-re feldobtam. Ott egy picit macerásabb a helyzet, mert néha még szoktam játszani rajta, nem csak Steames játékokkal, hanem régi klasszikusokkal is, akár online. 
a win 11 felülete nem tetszik, az ötlet hogy online fiókkal használhatom csak a gépemet, és az egyéb általam megemészthetetlen hülyeségek miatt léptem rá a linux útra. Laptopon 2 éve, az asztali gépemen 1 éve van linux, az asztalin néha még vissza kell nyúlnom a win-re de egyre ritkábban. Szóval van akinél az történt ami a cikk alap gondolata, de szerintem nem vagyunk mi sokan, es tényleg az oktatás, valamint az új gépek jelenthetik a megoldást. Egyébként pl a Raspberry pi is remek eszköz erre, nekem sok év után ott volt az első találkozásom újra Linuxxal. 
 

 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ahány vas, annyi különböző probléma

A helyzetértékelésed eléggé egyezik az enyémmel. Azonos célközönségnek, azonos hardverre lehet könnyedén tömeges előtelepítést elvégezni. Egy gépet jól beállítasz, az esetleges meghajtóhiányt pótlod, feltelepíted az alaptelepítés részét nem képező, de a célközönség számára szükséges csomagokat... és csak ezután zárod az OEM telepítést. Ezt a lemezt klónozod a többi vasra.

Tegyük fel, hogy a Win sok, még amúgy korszerű, hardvertől valóban megvonja a támogatást, ezzel sok ilyen eszköz felszabadul.

Sokféle hardver földrajzilag szétszórva. Kiterjedt, lelkes aktivista-hálózat minimum kell ahhoz, hogy ezekre a gépekre Linux kerüljön. Vagy talán kellene valaki, aki üzletet lát ebben, összegyűjti a gépeket, kicsit talán fel is turbózza, kitalál egy célcsoportot, melyhez a Linux illik és bereklámozza nekik, hogy tudjanak is a lehetőségről.

Én, az asszony, anyukám és apósom évek óta jól elvagyunk kizárólag Linuxot használva, minden igényünket kielégíti. Apukám öt éve még Windows 10-et kért a gépére. Tudtommal semmi olyat nem használ, ami speciálisan Windowst igényelne, nekem kényelmesebb lenne, ha azon a gépen is Linux futna, de nem erőltetem, majd szól, ha úgy dönt, kipróbálná azzal (is). A munkatársaim gépein is többségében már Linux van. A munkahelyen találkoztak vele általam és megtetszett nekik. Az ingyenes Linuxot én ingyen adminisztrálom nekik, ez így számukra megéri (a szervizben természetesen a Windowst pénzért piszkálták, ha rászorultak).

Szóval, igen, eleve az is kellene, hogy az emberek valahol (iskolában, hivatalban, munkahelyen) találkozzanak a Linuxszal, tudjanak egyáltalán róla, hogy van, legyen vele (pozitív) tapasztalatuk. Így könnyebben eszükbe jutna, ha mondjuk a Windowsuk kiírja nekik, ezt a masinát már nem támogatjuk, tessék venni másikat!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Üzleti érdek

Ha nekem számítógép boltom volna, akkor talán az lenne az üzleti érdekem, ha bejössz hozzám azzal, hogy a géped kiírta, a következő Windows már nem támogatja, hogy elismerjem, igen,  ez már elavult, de tudsz venni nálam egy modern gépet Windows 12-vel. Az adatokat az elavultról át kell menteni? Vírusírtó, Office kell? Az elavulttal tudsz mit kezdeni, esetleg beszámítsam? Hagyd itt és holnap viheted az újat.

Aztán az 'elavultat' letesztelni, ha rendben, akkor esetleg aprópénzért beszámítani, kitakarítani, szükség esetén kicsit fejleszteni (HDD -> SSD, RAM bővítés), rá egy Linux és kitenni, mint remek gép internetezéshez, filmnézéshez, videotelefonáláshoz (Skype, Messenger, Viber, Zoom, Meet)...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Az egyik legnagyobb probléma pont az ismeretek hiánya.

Az egyik legnagyobb probléma pont az ismeretek hiánya. Nekem egyik vesszőparipám az, hogy a Microsoft brutális módon átszőtte az oktatási rendszert, és emiatt a felnövő generációnak, akik a leginkább alakítani fogják a piacot, fogalmuk sincs arról, hogy létezik más a Microsoft rendszerein kívül. Esetleg a Macről hallottak, de egyébként az oktatási rendszerben elenyésző az esélye annak, hogy reális információt halljanak más operációs rendszerekről, például a Linuxról. (Vagy ha hallanak is, az alapjaiban téves információ olyasvalakitől, aki szintén nem ismer Windowson kívül más asztali operndszert.) Nem véletlenül kapnak az iskolák "ingyen" Windowst és MS Office-t, meg nem véletlenül kap minden tanuló a tanulmányai idejére O365 előfizetést. Ráadásul ha már van Office 365 előfizetése, akkor a sokan úgy gondolkodnak, hogy nyilván olyan rendszert kell használni, amin elfut. Erre persze felvetődhet a kérdés, hogy miért nem használ pl. LibreOffice-t? Hiszen az is ingyen van, sőt, örökké ingyen, nem csak a tanulmányai idejére. Erre pedig a válasz a pszichológia: az ember többre tartja azt, ami többe kerül. Igaz, hogy ténylegesen nulla forintba kerül (egyelőre) neki mindkét megoldás, de mégis annál, ami "egyébként fizetős lenne", emiatt duplán többre fogja értékelni, mert egy eredetileg többe kerülő (=értékesebb) termékről van szó, ráadásul még ajándékot is kap azzal, hogy ezt egy ideig ingyen használhatja. Azzal pedig, hogy ezt kezdi el használni, ezt fogja megszokni, és ami a megszokásnál is nagyobb úr: kialakul a márkahűség. Onnantól pedig már nagyon nehezen lehet az illetőt meggyőzni, hogy más rendszert használjon.
Sokan pusztán a megszokással érvelnek, hogy nem akarnak "idegen" rendszert, vagy szoftvereket használni, illetve hogy nem akarnak újra tanulni "mindent". Ez azonban csak részben igazság. A többség egyszerűen a márkanévhez ragaszkodik. Nem Windows? Akkor az nem jó. Nem Word, Excel, meg Powerpoint? Akkor az biztos rossz. Ezt iskolai rendszergazdaként már párszor átéltem. Amikor megjelent a MS Office szalagos eszköztára, sokan pánikoltak, hogy most lehet újra tanulni az egészet, mert minden máshol van. Az átállás meg muszáj volt, mert az "x-es" formátumokat a régi Office nem ismerte. Én mindkét problémára akkoriban az OpenOffice-t javasoltam. (Akkoriban LibreOffice még nem létezett.) A formátum-problémát ezzel meg is oldottam, de senki (a munkahelyemen senki) nem volt hajlandó az OpenOffice mellett maradni, mert "az nem az igazi". Mert "az nem Word". Pedig az addig használt Office 2003, és az OpenOffice közötti különbség felhasználói szempontból kisebb volt, mint az Office 2003, és 2007 közötti. Szóval itt a megszokotthoz való ragaszkodás elmélete részben meg is bukott. A tágabb ismerősi/ügyféli körömben összesen két emberről tudok, aki ekkor váltott.
De ugyanez a folyamat látható az oprendszerek esetében is. Megjelent a Windows 8, a mindenki által "imádott" felületével, meg a minden Windows-verzió megjelenésekor hemzsegő kompatibilitási problémákkal, de összesen - magamat is beleértve, hiszen ekkor váltottam végleg - 2 emberről tudok, aki ekkor inkább a Linux felé fordult. A többség jellemzően inkább szidja kicsit a Windowst, meg a Microsoftot, de semmi pénzért nem váltana más rendszerre. Akkor sem, ha egyébként egyetlen olyan szoftvert sem használ, ami csak Windows alatt létezne, vagy ne lenne legalább ugyanannyira működőképes alternatívája. Konkrétan aki csak Facebookra, GMailre, meg Netflixre használja a gépét, az sem akar/mer váltani, mert .... csak. Bár én azért egy nagyon kis hányadát látom az elégedetlen embereknek, főleg a fiatalabb korosztályban, akik nyitottak más rendszerek megismrésére, és a megoldást nem a beletörődésben, meg a MS szidalmazásában látják, hanem más lehetőségek kipróbálásában. Vannak ilyenek, csak kevesen. De másik tapasztalatom pedig az, hogy ha valakinek nincsenek prekoncepciói, nem beszélték beléjük, hogy csak a Windows a jó, azok kicsit nagyobb arányban választanak Linuxot. Sőt, az sem példa nélküli, hogy valaki (30 feletti, eddig csak Windowst használt) azután kezdett el érdeklődni a Linux felől, hogy látta, hogy én mit, hogyan oldottam meg benne.

Az oktatási rendszerre még visszatérve: volt szerencsém elvégezni a tanárképzőt, ahol az évfolyam felének volt lehetősége Linuxot tanulni, de úgy, hogy végzősként - amikor egyik hozzáértőbb évfolyamtársammal a KDE vs. Gnome témáról értekeztünk - csodálkozva kérdete meg, hogy: "miért, a Linuxnak van grafikus felülete?" De ő legalább megkérdezte. A többség azóta úgy tanít informatikát, hogy fogalma sincs erről.

(Bocs, ha túl hosszú lett...)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Balazs_B képe

Az egyik legnagyobb probléma pont az ismeretek hiánya.

#5 Nagyon jó hogy megosztottad! A részletességért meg extra plussz!

Nagyon érdekes mindenféle értelemben amit írsz. Kiváltképpen a végén néztem nagyot, hogy még a "szaki" körökön belül is olyan ős tévhitek vannak hogy a linux az biztos csak annyiból áll hogy parancsokat kell püfölni a terminálba....
Habár ettől sokkal hatalmasabb kátyúk talákhatók a magyar oktatási rendszer országútján. SAJNOS.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az egyik legnagyobb probléma pont az ismeretek hiánya.

#5 Középiskolában dolgoztam, nem tanárként. Volt diák aki az otthoni gépén linuxot használt. Tőlem kért segítséget, mert az iskolai feladatot nem tudta a tanár megnézni az iskolai gépen. A tanár helyett én mutattam meg, hogy a mentésnél ki lehet választani az MS formátumát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az utolsó Windows

Nekem "szerencsém" van, előbb megyek nyugdíjba mint a Windows. Így a W10 valóban az "utolsó Windows" lesz, mert egyszerűen nem lesz rá szükségem. Mondjuk arra a pár alkalomra, amikor szükség volt (még van) rá, addig jól el volt dualbootban, de legtöbbször csak a frissítéseket húztam le, és csak várakoztam, várakoztam...Isten bizony jól működött, néhány program hiányozni is fog, de könnyeket nem fogok hullajtani érte.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
Balazs_B képe

Az utolsó Windows

#6 Nagyon jó! :D Akkor te beelőzöd a Win 10-et!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az utolsó Windows

#6.1 Van annak előnye, ha valaki gyorsabb a másiknál :-) A hátrányokról meg nem beszélünk...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Szokások

A szokás nagy úr! Mindössze ennyi a titok. Meg van szokva a Win világszerte.
Ahogy előttem írták, bármilyen kis változás jön, frászt kap az ember. Igazából, ha belegondolok, én is. Főleg akkor, ha az amit használok baromira kézre áll.
 

Nekem dualban van LMDE5-tel egy win8.1, de már le szeretném törölni. Elég a linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: Szokások

"Meg van szokva a Win világszerte."

Erre szoktam mondani, hogy az emberek simán megtanulják használni az okostelefont, átállnak egyik gyártó rendszeréről a másikra - de ha a Windows desktopon egy ikonnak megváltozik a színe, azonnal beáll az agyhalál, és három napos siratóének jön, hogy használhatatlanná vált a számítógép.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Lárifári

Volt már többször is, hogy néhány disztribúció hangsúlyosan nyomult abba az irányba, hogy az eladott gépekre telepítve legyen a Linux. Nem hozott jelentős változást.

20-25 évre visszatekintve úgy ítélem meg, hogy legjelentősebb változást az internet elterjedése hozta, amikoris már nem csak néhány CD-nyi alkalmazás lett elérhető, hanem gyakorlatilag pillanatok alatt bármi, ami csak létezik. És hozta az internetelérés a Linux virtuális közösségek gombamód szaporodását.

Jelentős változás volt, hogy a win-hoz hasonlóan egyre több disztró volt elérhető egyre több nyelven.
Érdemes megfigyelni, hogy hazánkban például hány disztro közösség létezik magyar nyelven, és mik a legelterjedtebb disztribúciók hazánkban.

Amitől én a legtöbbet remélem, az az oktatás. Ha bent van a Linux az iskolákban, lassú víz partot mos - szépen terebélyesedni fog a Linux. Amúgy is a fiataloké a jövő. Számtek tanár vagyok. Amíg tanítottak tanítani, egyetlen vizsgámhoz sem volt semmi szükség Unix, Linux ismeretre. Tudnom kellett viszont vizsgán az MS office bugyrait az iniciálétól a relatív cellahivatkozásig, és írnom kellett ppt-t.
A win kötelező tananyag, míg a Linux, Unix csupán szakkörökön van jelen itt-ott, egyáltalán nem kötelező jelleggel.

Véletlen az a sok word, meg excel, meg win tanfolyam? Szerintem nagyon is tudatos.

Végezetül vegyünk észre egy jelentős változást:
A win leszállt a magas lóról. Ma már nem szoftverrendőrséggel fenyegetőzik, mint hajdanán, hanem aprópénzért IS ad jogtiszta OS-t. Emlékezzünk arra a jelentős időszakra, amikor jogtiszta W7, W8 ingyenesen frissíthető volt W10-re.
Lássuk meg, hogy mennyi keresztplatformos alkalmazás létezik ma már bármely OS-re, és lássuk meg, hogy emelkedőben van azon win felhasználók száma, akik pl. nem a drága MS office-t használják pénzért, hanem az ingyenes LibreOffice csomagot telepítik inkább.
Lássuk meg, hogy a Linux egyre jobban képes szorongatni a redmondi csapatot. Ki gondolta volna 15-20 évvel ezelőtt, hogy lesz majd nyílt forráskódú MS alkalmazás?

Hogy fent sorolt eredmények mennyire szerények, azt mindenki ítélje meg maga. És prognosztizáljon, aki mer prognózisba bocsátkozni: Vajon a 2040-es években együtt fog működni a win a Linux-al? Hihető, vagy el kell vetni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Németországban az tünt fel,

Németországban az tünt fel, hogy szívesebben vesznek Linux-al használt gépet az emberek, mint Windowsal.

Össze szoktam gyűjteni a kukázott gépeket, melyeket rendbehozok és Linux Mint-el meghírdetek. Jól viszik őket.

Akadt egy gép, melyen érvényes Redmond licenc volt, így frissítettem Win11-re. Hónapok óta hírdetem gombokért, nem viszik. Most ledaráltam és megy rá a Linux Mint, meghírdetem újra. Kiváncsi vagyok, beszámolok a fejleményekről.

Én is azt gondolnám, hogy az emberek java a Windowst részesíti előnyben, tapasztalataim szerint ez itt már nem mindig van így.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve