Ez tényleg alacsony igényű rendszer

kami911 képe

Itt a vadonatúj, stabil Q4OS 5.2 verzió, amely az Aquarius nevet kapta. Ráadásul azonnal letölthető és használható termelési környezetben. Ez egy hosszú távú támogatást nyújtó LTS verzió, amelyet legalább öt évig támogatni fognak biztonsági javításokkal és szoftverfrissítésekkel. A Q4OS Aquarius a Debian Bookworm 12 és a Plasma 5.27.5, illetve opcionálisan a Trinity 14.1.1 asztali környezeten alapul, és 64 bites x64-es számítógépekhez érhető el. Néhány napon belül lesz továbbá egy 32 bites, i686pae kiadás az idősebb i386-os rendszerekhez, PAE-kiterjesztéssel vagy anélkül. Terveink szerint elérhető lesz az Aquarius ARM-eszközökre is.

A disztó célja, hogy stabil, könnyű Debian-alapú operációs rendszert biztosítsanak, amelyet egyedi Q4OS eszközökkel tesznek még értékesebbé. A Plasma asztali környezet megjelenése a Debian alapértelmezett kinézetét követi, azonban azoknak a felhasználóknak, akik kedvelik a Q4OS márka stílusát, javasolják, hogy váltsanak a Q4OS-hez közhető Debonaire témára a rendszerbeállításokban. Az egyedülálló Q4OS eszköz, a Desktop Profiler, testreszabott profilok támogatásával rendelkezik, így a felhasználó exportálhatja az aktuális asztali állapot pillanatképét, módosíthatja azt, sőt akár saját testreszabott profilokat is létrehozhat. Bármely profil importálható, így a felhasználó könnyedén importálhatja és alkalmazhatja azt egy másik hardveren, lehetőséget nyújtva az előre meghatározott alkalmazások és csomagok könnyű telepítésére és konfigurálására egyszerre. Más szóval, a felhasználó könnyen beszerezhet egy frissen telepített operációs rendszert, amely minimális utólagos beállításokkal már használatra készre állíthat be. Emellett minden asztali környezet rendelkezhet saját alkalmazásprofilokkal is.

Az egyik Q4OS egyik különleges célja a Plasma és a Trinity asztali környezetek egymás mellett történő telepítésének lehetősége. A felhasználók könnyedén váltogathatnak a fejlettebb Plasma és a hatékonyabb Trinity asztali környezetek között. Mindkét asztali környezet függetlenül létezhet egymás mellett, és nem zavarja egymást. A Plasma logikusan az elsődleges választás a felhasználók többsége számára, ezért ez az alapértelmezett opció, ami nyilvánvaló is a Q4OS letöltési oldaláról.

A Q4OS elsődleges célja a stabilitás. Stabil operációs rendszert szeretnének a fejlesztők nyújtani vállalatoknak és magánszemélyeknek egyaránt. A fejlesztők ígérete szerint miután telepítették és konfigurálták a Q4OS-t, megbízhatóan fog működni hosszú távon is, biztonsági javításokat és frissítéseket is biztosítva. Új funkciók bevezetése a rendszerbe csak rendkívüli esetekben történhet. Ilyen esetekben alaposan tesztelve és a következményeket gondosan vizsgálva lesznek a rendszer részei.

Letöltés

A Q4OS mindenki számára mindig ingyenes marad. Próbálja ki az operációs rendszert, és ehhez töltse le a telepítő ISO-lemezképeket a Q4OS weboldalról.

Rendszerigény

  • Plasma asztali környezet
    • 1GHz CPU
    • 1GB RAM
    • 5GB lemezterület
  • Trinity asztali környezet
    • 350MHz CPU
    • 256MB RAM
    • 3GB lemezterület

Hozzászólások

Q4OS

Az éjszaka borzasztó meleg volt, nem tudtam aludni. Gondoltam kipróbálom ezt az OS-t, nagyon  kellemesen csalódtam a Plasma verzióban. Nagyon gondosan összerakott rendszer, meglehetősen friss csomagokkal, egyetlen meglepetés az volt, hogy az alapértelmezett böngésző a Google Chrome. Nem is tudom hirtelen, hogy a sok Arch-os (Arco, Endeavour, Manjaro) vagy a DistroWatch listavezetője az MXLinux Plasmája, a Kubuntu, vagy a Neon verziója miért nem tudott így megragadni.Ráadásul LTS. Talán egyetlen distro, a Garuda ami gyorsabb, kisebb étvágyú.

Nagyon köszönöm a linket, most már nagyon kiváncsi vagyok a Trinitys verzióra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Q4OS

#1 Én egy ubuntu.hu-s fórumtéma miatt a Trinityt dobtam fel VirtalBoxba. Sokat nem bíbelődtem vele, nagyon késő volt már, a Firefox ESR-t és az SMPlayert a Synaptickal könnyedén feltelepítettem. A magyar nyelvi támogatás még nem teljes, ezért az ottani kérdezőhöz nem illene, de nekem kellemes neglepetés, tapasztalás volt, ha egy gyenge vasam volna, jó megoldás lenne, hogy használhassam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve