NVK az NVIDIA Vulkan Driver

Balazs_B képe

Az NVK-ról azaz a nyílt forráskódú NVIDIA Vulkan Driverről érkeztek friss hírek a Collabora blogján.
Akit érdekelnek a mélyebb technikai részletek, látogasson el a fent linkelt blogbejegyzésre. Összefoglalásképp a következők mondhatók el az NVK-ról jelenleg:

  • Sok bővítményt adtak hozzá így nem sokára 1.0-ról 1.3-ra emelkedhet a Vulkan verzió támogatás.
  • Még távol áll az NVK attól hogy használható legyen de az elmúlt egy évhez képest 60%-kal több vulkan teszt futtatható már vele.
  • Még dolgoznak egy új Kernel API-n ami ahhoz kell, hogy annak segítségével bekerülhessen az NVK a MESA Driver csomagba. MESA-t legrövidebben úgy jellemezhetnénk azoknak akik nem ismerik, hogy ez a nyílt forráskódú videokártya driverek összessége a Linux világában. (Remélem a szakik megbocsájtanak ezért az egyszerűsítésért…)
  • A teljesítmény még távol áll az elvárttól, mert egyelőre csak a Vulkan bővítmények támogatásán dolgoznak a fejlesztők.

Miért is lehet ez érdekes számunkra? Nos bizonyára jó páran találkoztatok már az NVIDIA Nouveau driverrel, ami az NVIDIA videokártyák nyílt forráskódú drivere a Linux redszereken. Igaz maga az NVIDIA készít saját drivereket Linuxra is, de mivel ezek egyelőre még zárt forráskódúak, ezért a legtöbb Linux disztribúcióban (így a Mintben is) opcionálisan telepíthetőek. A Nouveau sajnos híres arról hogy csak kullog az AMD és az Intel nyílt forráskódú társai nyomában majdnem minden területen. Ha az NVK már hasznáható lesz és bekerül a Nouveau-ba, az sokat dobhat annak teljesítményén!
Személy szerint úgy gondolom hogy minden felhasználó csak profitálhat egy jobb nyílt forráskódú közösségi driverrel. Ahogy történt/történik ez az AMD és az Intel GPU-kkal. Korábban sokáig használtam egy Intel+NVIDIA laptopot, Egészen korrekt volt az NVIDIA driver teljesítménye. Nem volt olyan jó mint a Windowsos változat, de ez számomra nem volt akkora probléma. Ami sokkal nagyobb probléma volt, hogy egy-egy Ubuntu kernel frissítés után (akkor még Ubuntut használtam) sokszor heteket kellett várni hogy az NVIDIA kijavítson egy hibát, addig sokszor használhatatlanná téve a dedikált GPU-t. Manjaro-t is próbáltam használni vele, ott a folyamatos frissítések miatt még rosszabb volt a helyzet. AMD vagy Intel GPU-val nem voltak ilyen problémáim és az integrált Intel GPU-val szerencsére mindig tudtam használni a laptopot.