Hivatalos: Az Ubuntu adoptálja a Cinnamon felületet

Az Ubuntu Cinnamon Remix csapata már jó ideje az Ubuntu család elismert tagságáért dolgozik, amit a héten elértek. Az Ubuntu műszaki tanácsának szavazását követően az Ubuntu Cinnamon 23.04 lesz ennek az űj változat első hivatalos kiadása.

Vélhető, hogy az Ubuntu Cinnamon egy közösségi kiadás, amely Ubuntu-alapot vesz fel, és rárétegzi a GTK-alapú Cinnamon asztali környezetet.

Az eredmény, Ubuntu Cinnamon:

A Nemo az alapértelmezett fájlkezelő, és számos egyéb, Cinnamon alapú beállítást és finomító eszközt tartalmaz. Ezek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testreszabják és bővítsék a Cinnamon asztalt mindenféle extra kisalkalmazással, témával és egyéb tartalommal az online Cinnamon Spices központból .

Az Ubuntu Yaru-ja az alapértelmezett GTK, ikon és Cinnamon téma. Számos további alkalmazás is előre telepítve van a legtöbb kiadásban ismert alkalmazások mellett, például LibreOffice , Thunderbird , Rhythmbox, továbbá:

  • Celluloid
  • A GIMP
  • gThumb
  • GNOME fotók

Ugyanakkor feltűnő, hogy a Linux Mint XApps-jainak egyike sincs jelen; a szoftverkezelést a GNOME Software kezeli; és a pillanatkép-alapú biztonsági mentési eszköz, a Timeshift is hiányzik. Noha ezek az eszközök inkább „Mint” kiadások, nem pedig a Cinnamon-hoz kapcsolódók, így bizony kissé kelemetlen érzés nélkülük használni ezt az asztalt.

Mindazonáltal a dolgok még nem egészen készek a kiadásra.

A jelenlegi Ubuntu Cinnamon napi verzióból hiányzik a webböngésző, és a GIMP van beállítva alapértelmezett képnézegetőként (!), ami kissé furcsán hat, tekintve, hogy a gThumb (amin a Linux Mintes Pix alapul) és a GNOME Photos is benne van.

Várhatóan a következő hónapban megérkezik a hivatalos Xorg-alapú Cinnamon asztali környezetes, Snap-integrációkkal előre elkészített Ubuntu, de aki kíváncsi rá, kipróbálhatja az előzetest innen letöltve:

https://cdimage.ubuntu.com/ubuntucinnamon/daily-live/current/

(forrás)

Hozzászólások

kami911 képe

Számomra meglepő, hogy az

Számomra meglepő, hogy az ubuntu-s közösségekben értelmét látják a Linux Mint nélküli Cinnamon környezetnek. De igen, önmagában már így is vannak olyan értékei a Cinnamon környezetnek, ami miatt érdemes egy ilyen asztali környezetet Ubuntu közelében is használni. Amúgy a Debian telepítőből is kérhető egyből Cinnamon környezet, így szerintem egyértelműen több emberhez juthat el ez a jól használható, hagyományos környezet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve