A Mozilla is beszáll az AI-játékba

A Mozilla nyílt forráskódú mesterséges intelligencia fejlesztését tervezi, hogy olyan megoldásokat fejleszthessen ki, mint a ChatGPT. A Mozilla jól ismert név a technológiai térben az adatvédelemre összpontosító törekvései és a Firefox webböngésző miatt.

Ugyanakkor úgy tűnik, a 2023 év legnagyobb dobása a mesterséges intelligencia volt. Számos ágazatban gyors növekedést ért el, és a nagy technológiai cégek rá is hajtottak, pl. Microsoft, Google és még sokan mások. Chatbotok, keresőmotorok integrációja, tartalomkészítés, grafikai tervezés és mi egyébre is elérhetővé vált a technológia.

A Mozilla sem akar lemaradni erről.

A közelmúltban közzétett bejelentésükben felfedték egy új startup felállításának és egy közösség összeállításának tervét egy megbízható, független és nyílt forráskódú AI ökoszisztéma felépítése érdekében.

A Mozilla 30 millió dollárt ajánlott fel a Mozilla.ai nevű új startup elindítására .

Célja, hogy összehozza az élet különböző területeiről érkező embereket, hogy közösen dolgozzanak egy megbízható és független mesterséges intelligencia ökoszisztéma létrehozásán, amely mindenki számára előnyös.

Az első feladat az lesz, hogy olyan eszközöket hozzanak létre, amelyek sokkal biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a generatív mesterséges intelligenciát a jelenleginél, valamint olyan „emberközpontú” ajánlórendszereket, amelyek nem szolgálnak ki fals, ferdített információkat.

Ezt a startupot Moez Draief ( a Mozilla ügyvezető igazgatója) fogja vezetni . Az igazgatótanács kezdeti tagjai a harvardi Karim Lakhani , a Credo-s Navrina Singh és Mark Surman ( a Mozilla Alapítvány igazgatója ) lesznek .

A mesterséges intelligencia jelenlegi/közelgő hulláma sok ember életét javíthatja, de csak akkor, ha a technológia jobban emberközpontú. A Mozilla szerint ez csak akkor lesz lehetséges, ha „ az emberi cselekvést és a felhasználók érdekeit helyezik a középpontba ”, és előtérbe helyezik az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

Ezzel szemben a jelentős erőforrásokkal rendelkező technológiai óriáscégek és felhőcégek a megszokott módon folytatják a piac feletti dominanciájuk biztosítását, melynek során nincsenek tekintettel az átláthatóság és a moderálás javítására.

További információk