A GIMP következő frissítése, a 2.10.34-es verzió

kami911 képe

A GIMP fejlesztői bejelentették a GIMP 2.10.32-es kiadását, amely a hatékony és népszerű nyílt forráskódú képszerkesztő szoftver legújabb stabil frissítése. A fejlesztők eközben nagy erőkkel dolgoznak a 3-es verzión is. A GIMP új verziójában számos új funkció érhető el, többek között sablonválasztó az átméretezési párbeszédablakban, magas bitmélységű pontosságú exportálás RAW fájlokhoz, valamint egy új szem ikon fejléc az elemfa nézetben, hogy javítsa a láthatóságot. Az „Vászon méret” párbeszédablak is frissült, amely most jobban használja a vízszintes helyet, így az előnézeti és eltolási mezőket jobbra helyezte.  Az új verzióban támogatják a JPEG-XL fájlokat is, beleértve az új funkciókat, mint a metaadat importálását és az alapvető JPEG-XL exportálást. A TIFF támogatás is javult, jobb érvénytelen felbontások ellenőrzése importáláskor, a RichTIFFIPTC tagokkal kapcsolatos problémák megoldása, valamint a "reduced" képek betöltése opcióvá tétele.

A GIMP fejlesztői csapata folyamatosan dolgozik azon, hogy a szoftverüket továbbfejlesszék és jobbá tegyék. A GIMP 2.10.34 kilenc hónappal a GIMP 2.10.32 után jelent meg. A GIMP a Linux operációs rendszeren futó ingyenes és nyílt forráskódú képszerkesztő program, de elérhető Windowsra és macOS-re is. Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen új funkciókat és javításokat tartalmaz az új verzió.

Az újdonságokról

  • Az update ellenőrzése most már működik macOS-en is.
  • Helper azonosítókat frissítettünk a dokumentációs weboldal jobb integrációja érdekében.
  • A szimmetria dokkoló tartalma most már megjelenik, de kikapcsolva, amikor nincsenek megnyitva képek, javítva ezzel a megtalálhatóságot.
  • A DBus teljesen letiltva macOS-en (néhány esetben még a GIMP folyamatát is befagyaszthatta, ha a DBus jelen van, de nem működik). Az Open With („Megnyitás ezzel”) funkció (például: fájlkezelőkből) továbbra is jól működik, mivel a macOS-en más kódútvonalat használ. A DBus-t használó egyéb funkciók (fájlok megnyitása vagy batch parancsok futtatása külön GIMP folyamatból) nem fognak működni, de valószínűleg sosem működtek macOS-en.
  • A „Vászon mérete” párbeszédpanel túl sok függőleges helyet foglalt el, most azonban jobban kihasználja a vízszintes teret a képernyőn, az előnézeti és eltolási mezők jobb oldalra kerültek, az "Középre" gomb pedig azok alá.
  • Sablonválasztó a méretezési párbeszédpanelben.
  • Szín skálabeállítások (0..255/0..100 és LCh/HSV beállítások a Színek kiválasztó párbeszédpanelben) most már emlékeznek az előző munkamenetekre.
  • Szem ikon fejléc hozzáadása az elemfa nézetekhez, hogy egyértelműbb legyen, hol kell kattintani az elemek láthatóságához és hivatkozásaihoz.
  • A PSD plug-in-t több javítás érte, például eltávolították a felesleges fizikai egység konverziót, javították a klippelés beállítások importálását, és most már lehet útvonalakat is exportálni.
  • A WebP plug-in-ben informatívabb hibaüzeneteket kapunk néhány esetben.
  • A Flame plug-in több hibajavítást kapott.
  • A JPEG-XL plug-in-ben a metadatát már lehet importálni a 2.99.14-es verzióból, és a 8 bites veszteségmentes exportálás is elérhetővé vált (a 2.99.8-as verzióból vitték át ezeket a változtatásokat).
  • Az HEIF plug-in több hibajavítást kapott.
  • A Dicom plug-in több hibajavítást kapott.
  • A help funkciók terén is történtek változtatások. A macOS verzióban most már támogatott a https, ami korábban nem működött rendesen, és most már az animáció lejátszása is működik macOS-en.
  • A PDF plug-in több új opcióval is bővült. Például lehetőség van fehér háttérrel kitölteni a PDF-ek átlátszó területeit, és dönthetünk arról is, hogy az átlátszó háttérrel rendelkező PDF fájlokat hogyan szeretnénk exportálni.
  • Az ICO és CUR plug-in-nél eltávolították a varázslatok érzékelését, mivel ez néha zavart a bizonyos TGA típusú képek érzékelésében.

Libgimpbase:

  • A GimpMetadata API most már sokkal kevesebb memóriát foglal, ha GExiv 0.12.2 vagy újabb verziót használunk. Néhány nagyobb méretű metadat esetén előfordult, hogy a pluginek jelentősen lelassultak vagy összeomlottak, de ezt mostantól elkerülhetjük.

Libgimpwidgets:

  • Az X11 színválasztás mostantól az alapértelmezett, ha az X11-t használjuk, még akkor is, ha a színválasztás portálok is elérhetőek. Ennek az az oka, hogy az X11 mindig helyes színeket ad vissza, míg a portálok csak a színt adja vissza a kijelzői térben anélkül, hogy információt kapnánk a színtér profilról.
  • Az új GimpPickButton bevezetése Windows-ra (a 2.99.14-es verzióból vitték át ezt a változtatást).

Az újdonságokról részletesen.

Letöltés

A GIMP 2.10.34 már most letölthető a hivatalos honlapról Flatpak alkalmazásként 64 bites és AArch64 (ARM64) architektúrákra, de hamarosan a különféle terjesztések is szállítani fogják.

A 2.10-es verzió újdonságai:
Kiadási megjegyzések: általános | részletes (képekkel)
A kép forrása: GIMP.org
Letöltés és telepítés: GIMP.org

Története
A GIMP.hu leírása alapján

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy rendkívül nagy tudású bittérképes vagy más néven pixelgrafikus képszerkesztő program, amely elérhető majd minden operációs rendszerre, így van Windows, Linux és Mac OS X változata is.

2015. november 22-én volt 20 éve, hogy Spencer Kimball és Peter Mattis a Berkeley Kalifornia Egyetem egyik diákkörében belekezdtek a mára népszerű képszerkesztő program megírásába, amelyet jelenleg önkéntesek csoportja fejleszt és tart karban. A program GPL licenc alatt szabadon terjeszthető, ami azt jelenti, hogy nemcsak ingyenesen használható, hanem – bizonyos programozói ismeretek birtokában – a működése is megismerhető és meg is változtatható.

Kisantal Tibor összefoglalójában megismerhetik a GIMP fordulatokban gazdag történetét, többek között a név- és kiterjesztésválasztást, a Linux kabalafigurájának megszületését.

A Wikipédia összefoglalója itt.