Megjelent az OBS Studio 28.0-s verziója

kami911 képe

Az OBS Studio 28.0 hivatalosan is megjelent, amely a hatékony és méltán népszerű élő közvetítési és képernyőfelvételi szoftver hatalmas frissítése, amely számos új funkciót és a legújabb Qt technológiákon alapuló, megújult felületet kínál.

Az OBS Studio 28.0 legfontosabb elemei közé tartozik a 10 bites színtámogatás, a HDR videokódolás, az új színformátum és színtér beállítások, amelyek lehetővé teszik ezen opciók finomhangolását a speciális beállításokban, valamint a legújabb Qt 6 alkalmazás keretrendszerre történő portolás a modernebb felület érdekében, egy új, „Yami” nevű alapértelmezett témával.

A P010-es színformátum és a Rec. 2100 PQ színtér beállításai HDR-hez, valamint a P010-es színformátum SDR színtérrel a 10 bites SDR-kódoláshoz ajánlott. A HDR streaming csak a YouTube HLS szolgáltatásán keresztül, HEVC kódolóval támogatott. A 10 bites kódoláshoz pedig AV1 vagy HEVC kódoló szükséges. A 10 bites HEVC kódoláshoz NVIDIA 10-es sorozatú, AMD 5000-es sorozatú vagy újabb GPU szükséges.

További izgalmas változások közé tartozik a csevegőüzenetek YouTube-ra küldésének támogatása az OBS-ből, az obs-websocket 5.0 mint első féltől származó bővítmény, a natív SRT/RIST kimenetek, a felvételek automatikus felosztásának lehetősége a fájl mérete vagy időtartama alapján, valamint egy új „Accessibility” szakasz a beállításokban, amely lehetővé teszi bizonyos UI-elemek színének megváltoztatását. A Linux-felhasználók egy új „Újdonságok” párbeszédpanelt is kapnak.

Az OBS Studio 28.0 számos fejlesztést is hoz, mint például az EGL leképzés Linuxon a jobb felhasználói élmény érdekében, a H.264 formátum támogatása a Linux V4L2 videofelvevő eszköz segítségével, többnézetes elrendezések előnézet és program nélküli használata, több forrás videó relatív közösítésének lehetősége, a teljes felület visszaállításának lehetősége, új opció az alacsony késleltetésű hangpuffereléshez, valamint az egyéni FFmpeg opciók támogatása a médiaforrásokban.

A legújabb Qt 6 keretrendszerre történő portolás miatt az OBS Studio már nem támogatott 32 bites operációs rendszereken, valamint az Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) rendszereken, amelyek nem kínálnak Qt 6 csomagokat. Ezenkívül a HDR előnézet jelenleg nem működik Linux rendszereken, és számos bemenet és dekóder is még frissítésre szorul.

Az OBS Studio 28.0.1 már most letölthető a hivatalos weboldalról, vagy telepítheti és frissítheti Flatpak alkalmazásként is a Flathub-ról.

(forrás)