Linuxot használok

Balazs_B képe


A fenti képet és ezt a posztot igazából témaindítónak szántam.
Bevallom néha velem is előfordult már, hogy ha valaki megkeresett a családból vagy barátok közül a windows valamilyen problémája miatt, akkor a legkissebb fennakadás orovosolására is a Linuxot Mintet ajánlottam. Sok családtagom van aki pedig egy laptop karbantartást követőnen "kapott ajándékba" egy másik operációs rendszert. Na jó ezutóbbi nem gerilla módon történt hanem megkérdeztem őket, hogy mit szólnának ha kipróbálnák ezt a másik rednszert és ha nem tetszik akkor visszarakjuk a régit. Azóta sem szóltak hogy bajuk lenne vele, de persze olyan is volt aki hallani sem akart róla.

Kérlek írjátok meg kommentben, hogy veletek is előfordult-e már hogy okvetlenül is a linuxot ajánlottátok valakinek, illetve hogy miként álltok ehhez a dologhoz.

Hozzászólások

kami911 képe

Legutóbb nagyjából egy

Legutóbb nagyjából egy hónapja. A Kedvesem szüleinél, nem megy Windows, egyeztetés után lett belőle egy Linux Mint Cinnamon telepítés. Egyelőre elégdettek.

De ez nem elszigetelt eset. Ahol nincs megvásárolt Windows, és olyanok a fejlhasználási igények, ott Linux-ot ajonlok, ahol meg kell a Windows, ott a Windows megvásárlását.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Balazs_B képe

Legutóbb nagyjából egy Legutóbb nagyjából egy

#1

#1 Igaz ezt már nem részleteztem a posztban, de több ismerősnél azt csináltma ogy előbb a legtöbbet használt programoknál ajánlok nekik FOSS alternatívát:
Photoshop -> GIMP

MS Office -> LibreOffice

És így tovább.

Néhny hónap után ha meszokták és tetszik nekik, akkor megkérdem tőlük hogy mi lenne ha a rendszert is kicserélnénk és maradnak az új rednszeren a már megszokott, betanult új programok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Én is már tíz éve.

Linux Minten kezdtem, azután jött a hoppolás: Manjaro, Antergos, Debian, antiX, Devuan, Void, hogy csak a fontosabbakat soroljam, melyeken legalább 1 hónapot töltöttem. Aztán jött a MagyArch, és az ablakkezelők. Azóta is Arch linuxon ragadtam. Már nemigen kérdezek, mert nincs mit. A linuxos fórumok meg panganak. A gépem meg tudja azt, amit kell, nincs panaszom semmire.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Flamepaladin képe

Én lelki terrorista vagyok.

Mosolyogva bólogatok, meghallgatom a panaszáradatot. Elmesélem nekik, hogy értem a problémát - de ne haragudjanak nem tudok együtt érezni. Mert... Aztán elmesélem, hogy működhetne ez másként is. Legálisan, jogtisztán, gördülékenyen, átláthatóan. A nagyon kétkedőknek meg szoktam mutatni az 1996-os (SuSe mail server) levelezésemet, meg azt, hogy 3 kattintással töltöm vissza az archívumot. Van aki elsőre, van aki a sokadik demonstrációra sem ébred öntudatára. Az a tapasztalatom, hogy őket nem is szabad megtalálni ezzel a témával. Mindenki más - ha a sokadik alkalom után is - magától szokott elkezdeni érdeklődni. Akkor kapják az első live rendszert tőlem...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve