Megjelent az Ubuntu 22.04

kami911 képe

Megjelent az Ubuntu 22.04 LTS, kódnevén "Jammy Jellyfish". Ez a kiadás folytatja az Ubuntu büszke hagyományát, hogy integrálja a legújabb és legfrissebb nyílt forráskódú technológiák integrálását egy kiváló minőségű, könnyen használható Linux
disztribúcióba.

Az Ubuntu Desktop 22.04 LTS jelentős mértékben növeli a használhatóságot, az akkumulátort és a teljesítményt. javulást a GNOME 42-vel. A GNOME energiaprofilokkal és ésszerűsített munkaterület átmenetek mellett jelentős optimalizációkat is, amelyek megduplázhatják a Intel és Raspberry Pi grafikus vezérlők teljesítményét.

Az Ubuntu 22.04 LTS az első LTS kiadás, ahol a teljes közelmúltbeli Raspberry Pi eszközportfólió támogatott, az új Raspberry Pi Zero 2W-tól kezdve az új Raspberry Pi Raspberry Pi 4-ig. Az Ubuntu 22.04 LTS hozzáadja a Rustot a memóriabiztonságos rendszerszintű alkalmazásokhoz és programozáshoz. Emellett áttér az OpenSSL v3-ra, új kriptográfiai algoritmusokkal a fokozott biztonság érdekében.

Az asztali felület iránt érdeklődők számára az Ubuntu Desktop 22.04 LTS tíz különböző színvilágot biztosít, amelyet a Yaru téma sötét és világos változatára egyaránt alkalmaznak a felhasználók. Szokásosan a közösségi háttérképek legszélesebb választékával kiegészítve.

(bejelentés)

Támogatás élettartama

A karbantartási frissítések 5 évig, 2027 áprilisáig 93 az Ubuntu Desktop, az Ubuntu Server, az Ubuntu Cloud és az Ubuntu Core számára. Az összes többi ízesítés 3 évig lesz támogatott. További biztonsági támogatás érhető el az ESM (Extended Security Maintenance) segítségével. A 2027-es dátum azért is lényeges, mert a Linux Mint 21-es verziói is vélhetően eddig a dátumig lesznek támogatottak.

Letöltések

Újdonságok

Kernel

  • Ubuntu Desktop automatikusan a v5.17 214 kernelt használja a legújabb generációs hitelesített eszközökhöz (linux-oem-22.04)
  • Az Ubuntu Desktop minden más hardvergeneráción a gördülő HWE kernelt (linux-hwe-22.04) használja. A gördülő HWE rendszermag a v5.15 31-es rendszermagon alapul a 22.04.0 és 22.04.1 pont kiadásaihoz.
  • Az Ubuntu Server alapértelmezés szerint a nem gördülő LTS v5.15-ös (linux-generic) rendszermagot használja.
  • UDP letiltva az NFS-csatolásokhoz

Szoftververziók, végfelhasználóknak

Szoftververziók, alrendszerek

Ubuntu 21.10 frissítése

A 22.04 LTS-re való frissítés jelenleg nem engedélyezett (a snapd és az update-notifier hibája miatt), de a következő napokban engedélyezve lesz.

Asztali frissítés

Asztali rendszer frissítése megkezdhető a terminálban a következő paranccsal:

update-manager -c 

vagy a

/usr/lib/ubuntu-release-upgrader/check-new-release-gtk

paranccsal.

Kiszolgáló frissítés

Győződjön meg róla, hogy a "Prompt" sorban a "normal" beállítás van beállítva a /etc/update-manager/release-upgrades fájlban. Kiszolgáló rendszer frissítése megkezdhető a terminálban a következő paranccsal:

do-release-upgrade.

További tudnivalók >