Az Európai Bizottság a szabad szoftverek hibajavítását támogatja

kami911 képe

A szabad szoftvereket (Free Open Source Software) FOSS-t széles körben használják a kormányzati szervek és a közszolgáltatások, ezért az Európai Bizottság a nemrégiben létrehozott Nyílt Forrású Programirodát (Open Source Programme Office, OSPO) koordinációjának köszönhetően egy sor hackathon és „bug bounty" (hibavadász) programot indított, hogy segítse a kiválasztott projekteket a biztonsági problémák megtalálásában (és lehetséges javításában).

Az Európai Bizottság Nyílt Forrású Programiroda (OSPO) 200 000 eurót különített el azon fejlesztők és kutatók jutalmazására, akik kritikus biztonsági réseket találnak a szabad szoftverprojektekben (például a LibreOffice-ban és a Mastodon-ban).

A jutalmak 250 eurótól 5000 euróig terjednek a biztonsági hibák felfedéséért, és további 20%-ot adnak hozzá, ha a kutatók a hiba javítását is biztosítják.

Ez minden bizonnyal hozzájárul a FOSS-eszközök biztonságának és megbízhatóságának további javításához, amiből az egyéni felhasználóktól kezdve a nagyobb kormányzati és állami szervekig mindenki profitálhat, és a szabad szoftvereket azokkal is megismerteti, akik még nem fedezték fel, hogy milyen sok mindent tud nyújtani.

Minden fejlesztőt arra bátorítanak, hogy látogasson el a bug bounty oldalra, és segítsen nekünk abban, hogy a nyílt forráskódot még biztonságosabbá tegyék mindenki számára.

(forrás)