Firefox iskolakezdésre

kami911 képe

Szeptember 7-én megjelent a Firefox 92-es verziója. HTTPS kapcsolatot létesít a Firefox, megfelelő fejlécek esetén továbbá jobban kezeli a képek és videók színeit, valamint a képernyőolvasókat az új kiadás.

Apróbb, de felhasználók számára az adott esetben hasznos újdonságokkal köszönti az őszt az új Firefox. Tekintsünk át milyen képességekkel vértezték fel az új Firefox böngészőt:

Újdonságok

  • A Firefox most már összes platformon az új WebRender leképzőt használja. További információk a WebRenderről. Régebbi hírek a WebRender-rel kapcsolatban: Magyar városról nevezték el az új Firefox-ot, Firefox: nagyobb sebességű lett a JavaScript motor, Firefox: WebRender és natív Apple chip támogatással. Emlékeztetőül a WebRender-ről:
    A munka évekkel ezelőtt kezdődött és célja, hogy 60 FPS sebességű web-élményt nyújtson a internetezők számára. A WebRender a Firefox újraírt grafikus backendje, amely a játékprogramokból ismert technológiákat próbálja meg kamatoztatni a böngésző grafikus megjelenítést biztosító folyamataiban. A Webrender megpróbálja használni a GPU-t a feladatok elvégzéséhez, illetve több CPU magot is képes munkára fogni. Ez egy speciális leképző, amely a webes feladatokra van optimalizálva, csak a szükséges műveletek kötegelt, gyorsítótárazott végrehajtását biztosítva. A WebRender, miképpen a Firefox Quantum többi összetevője is, Rust nyelvben íródott.
  • Az előző, 91-es verzió az alapja az új ESR (91.1.0-s) verzióknak, amely a Firefox vállalatoknak szánt verziója. A régebbi ESR ágból is megjelent a 78.14.0-s verzió.
  • Ilyen hasznos újdonság, amely a felhasználó biztonságát növeli: a Firefox 92-es verziója képes a HTTPS RR fejléceket Alt-Svc fejlécként kezelni, és ezzel a nem biztonságos HTTP böngészési kapcsolatokat biztonságos HTTPS kapcsolatra terelni.
  • Új külcsínt kapott a tanúsítvány adatait megjelenítő párbeszédablak.
  • Tovább folytatódott a Firefox JavaScript motorjának átépítése, annak érdekében, hogy gyorsabb legyen és kevesebb memóriát foglaljon.
  • Videók lejátszásakor a teljes színtér kezelésének támogatását implementálta a Mozilla mérnökei számos támogatott platformon.
  • A Mac felhasználók számára örvendetes újdonság, hogy a Firefox File menüből elérhetővé váltak az operációs rendszer tartalommegosztási lehetőségei.
  • Ugyanúgy a Mac rendszerek felhasználóinak minőségjavító újdonság az ICC v4 profilok támogatása.
  • A Mac-en a Könyvjelzők eszköztár menü követi a Firefox megjelenítési stílusát.
  • Azonos folyamatokban kezelt, weboldal által megjelenített figyelmeztető ablak teljesítmény problémáit javították a Firefox fejlesztői.
  • A Mozilla mérnökei javították a képernyőolvasók és egyéb akadálymentesítési eszközöket érintő teljesítmény problémákat, amelyek a Mozilla Thunderbird telepítése és frissítése után tapasztaltak a felhasználók.

Újdonságok az Android-on futó Firefoxban

  • A Web Authentication API támogatásának megvalósítása, az USB alapú hitelesítő eszközök támogatásához.
  • Összeomlási hibák javítása.

Újdonságok az Iphone-on futó Firefoxban

Hosszú idő után ismét van új iPhone kiadás ennek újdonságaival foglalkozik ez a bekezdés foglalkozik:

  • A jelszókezelőhöz most már kézzel saját fiókokat is hozzá lehet adni.
  • Tiszta indulás: A Firefox a Kezdőlapot jeleníti meg automatikusan, ha a böngésző több mint négy órán keresztül nem használták.
  • Az Otthon (Home) gomb megjelenítése az eszköztáron.
  • Továbbfejlesztett követés elleni védelemmel kapcsolatos fejlesztések: ikon megjelenítés, több információk.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 92-esre vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen (újdonságok). A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre elérhető verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista.

A Firefox következő – 93-as – várhatóan 2021. október 5-én jelenik majd meg.

(fotó)