Közösségépítés – Hogyan lehetne jobb?

csuhas32 képe

Fórum: 

1. Bármilyen témájú fórumot is hozunk létre alapszabály, hogy törvényi előírásokat betartatjuk, valamint az olyan stílust, melyért a kocsmában egy nálunk erősebb jó eséllyel képen törölne minket nem engedjük meg.

Természetesen nem érthetünk mindenben egyet, más véleményünk, meglátásunk lehet dolgokról, ezt meg is beszélhetjük, sőt ez nagyon hasznos is, mert így sokszor tanulunk egymástól, de egymással szemben nem vagyunk bántóak, trágárak, stb.
Ha mégis van ilyen tartalom, azt gondolkodás nélkül törlik, az elkövetőjét figyelmeztetik, többszöri előfordulás esetén kitiltják.

Ez most szerintem itt nincs meg.

Mivel ez hiányzik, az ilyen el tud harapódzni, esélyes az adok-kapok kialakulása, melyben mindenki csak sérüléseket szerez, ilyen környezetben nem lehet közösséget építeni, távoznak ennek elszenvedői, olykor azok is, azok ezeket jószerivel kezdik, aztán nagyon csodálkoznak, amikor ebből visszakapnak egy kicsit, az már nem esik jól...
Olvasni kívülállóként az ilyeneket pedig borzalmas, szóval az olvasók bevonzásának sem tesz jót.
Az ilyen helyzeteket nem lehet hagyni és várni, hogy majd a tagok megbeszélik ezeket egymás között. Ezt így nem lehet kezelni.

2. Az jó, hogy a közösség sok mindenben dönthet, de a gyeplőt nem lehet a lovak közé bedobni az oldal gazdájának lehet egy határozott elképzelése arról, hogy mi legyen az oldal tartalma. Ez itt szerintem egyértelmű kellene legyen, a linuxmint.hu legyen a linuxosoké!
(Ez szintén egy alapvetés, ez nem az, ami a közösségre van bízva. Képzeljünk csak el egy szavazást, ahol az jön ki végeredménynek, hogy a linuxmint.hu-n nem szabad linuxos tartalmat elhelyezni. Akkor így fogunk eljárni, mert ez a közösség döntése? Ez nyilvánvalóan téves elképzelés.)

Ezt kétféleképpen lehet megvalósítani:
A) A linuxmint.hu-n kizárólag linuxos tartalmat lehet elhelyezni, minden más OFF-nak minősül és törlésre kerül.

B) Ha az a döntés (akár közösségi), hogy legyenek más tartalmak is, a kizárólag Linuxra kíváncsi tagság óhaját akkor is ki kell szolgálni és biztosítani kell a struktúrát, melyben a kizárólagos linuxos tartalmat elérik anélkül, hogy a számukra OFF-fal találkozniuk kelljen, a moderátoroknak lehetősége kell legyen a linuxos témák közül a nem linuxos témákat átmozgatni az OFF vagy Minden más-nak nevezett részbe, a linuxos témákban kell tudniuk mondani, hogy ez itt OFF, bocsi, de innen ezt törlöm, ha gondolod írd meg a Minden másban. Amíg nincs a megfelelő szerkezet kialakítva addig a Linux szempontjából OFF szerepeltetése hiba.

3. Mivel itt előfordult, hogy elszabadult moderátor gyakorlatilag átvette a hatalmat az oldal felett a saját ügyében eljárva önkényesen intézkedett, muszáj erről írnom néhány sort.
Általában a minden emelt jogú tag (admin, modi) egyben aktív tagja is a közösségnek, sőt nagyon is az, így minden igyekezete ellenére elkerülhetetlen, hogy olykor ő is vitás szituációba keveredjék. Ilyenkor, még ha amúgy jól is ítéli meg a helyzetet, visszás, ha ő intézkedik, célszerű azt a szokást bevezetni, hogy érintettsége esetén egy másik emelt jogú tagot kér fel a helyzet megítélésére és annak döntését elfogadja.

Ha ezek megvannak, akkor tud gyógyulni, épülni az oldal, jöhetnek a közös projektek, ha részben vagy egészben hiányoznak akkor én nem számítanék arra, hogy az óhajtott irányba fordulnak a dolgok.

Kicsit több mint harminc éve fórumozom immár voltam (illetve jelenleg is vagyok) mezei fórumtag, moderátor és admin is és úgy találtam, hogy ez így működik, de ettől még lehet, hogy tévedek, nyugodtan írjátok meg hozzászólásként a saját meglátásotokat erről a témáról, akár egyetértetek ebben velem, akár nem.

Nem bántásból mondom, de

Nem bántásból mondom, de személyes, fizikai ismerettségek nélkül nem lehet ilyen közösséget létrehozni. Bő húsz évnyi fórumozás nekem legalábbis ezt tanította meg. Minden fórum ezért van szociálisan pusztuló félben, mert nincsenek meg ezek a kapcsolatok.

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Személyes, fizikai ismerettségek nélkül nem lehet

#1 Igazad van, az összes ilyen jól működő fórumos vagy fórumszerű közösségben kialakultak a rendszeres vagy rendszertelen személyes találkozási lehetőségek. Ez azonban a meglátásom szerint nem alapfeltétel, hanem a megfelelő légkör esetén létrejön a kölcsönös szimpátia és ez megszüli az igényt arra, hogy más formában is találkozzanak a tagok. Ráadásul ilyen értelemben szerencsénk is van, mert a fizikai távolságot manapság már nem is muszáj feltétlen leküzdeni, lehet tartani akár videokonferencia-beszélgetést is, abba be tudnak kapcsolódni azok is, akik az utazást valamiért nem tudják megoldani.

Értékelés: 

4.5
Átlag: 4.5 (2 szavazat)

Személyes, fizikai ismerettségek nélkül nem lehet

#1.1 Tudod ez a tyúk vagy a tojás esete? Mi volt előbb? A fizikai kapcsolat vagy a virtuális? Nem, ez szerintem se alapfeltétel, de fizikai ismeretségek nélkül nincs jól működő fórum a tapasztalataim ezt mutatják. A fizikai kapcsolat "csak" szükséges, de nem elégséges feltétele ennek.

Az emberek általában teljesen másképp viselkednek élőben, mint egy nicknév mögé bújva, ami szintén sokat tud segíteni a fórumon bevett hangnemen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Személyes, fizikai ismerettségek nélkül nem lehet

#1.1.1 Gondolkodom azon amit írtál. Valóban lehet olyan eset amikor valaki csak az internetes névtelenség mögé bújva enged meg magának egy bizonyos viselkedést, személyes kapcsolat során már nem, illetve a személyes ismeretség eredményezhet erősebb kapcsolatot mint a kizárólag írásos formában zajló és ennek lehet eredménye az, hogy egyes emberek fórumozás közben egymással normálisabb hangnemet használnak, elnézőbbek, megértőbbek. Azonban én ezt korántsem vélem akkora csodafegyvernek, jóval kisebb jelentőségűnek vélem, mert láttam már hosszú évek óta tartó személyes és kiterjedt ismeretségek dacára kirobbanni fórumon olyan rovatháborút, hogy ihaj, láttam már testvéreket életre-halálra összeveszni, holott rájuk biztosan nem lehet mondani, hogy nem ismerték egymást személyesen, láttam embereket sokszor összeverekedni...

Személyes vagy írásos kapcsolatok során egyaránt az a döntő, hogy tudunk-e egymással kölcsönösen tisztelettel bánni és tartjuk-e magunkat ahhoz, hogy nem bántjuk a másikat sem verbálisan sem fizikálisan. Ha pedig ez nem sikerül és belefeledkezünk a csetepatéba, akad-e felsőbb hatalom, aki ennek véget vet és az ismétlődésének valamilyen módszerrel elejét veszi.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Személyes, fizikai ismerettségek nélkül nem lehet

#1.1.1.1 Először is köszönöm, hogy elgondolkodtál azon, amit írtam! Másodszor meg szerintem se "csodafegyver"! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem bántásból mondom, de

#1 Szerintem meg nem kellene a ló túlsó oldalára átesni. Nem napköziotthont, meg bingóklubot kell üzemeltetni, hanem egy fórumot/weboldalt kellene fenntartani úgy, hogy a látogatóknak máskor is kedvük legyen visszanézni. Nem kötelező, hogy midnenki puszipajtás legyen, meg hogy évtizedes barátságok kötődjenek, de a kötekedést, gyűlölködést, és a primitív mocskolódást sem szabadna engedni. Egy arany középutat kellene (kellett volna) megtalálni, ennyi lenne a cél.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Nem bántásból mondom, de

#1.2 Nem lesz attól napköziotthon valami, hogy személyes ismeretségek is vannak. Ez mellesleg nem a ló másik oldala, hanem csak egy lehetőség az emberi hangnem megtartására.

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Teljesen külsős és azt mondom

Teljesen külsős és azt mondom laikus vagyok.

  1. Én is azt gondolom, hogy a tisztelet megadása minden fél részéről alap. Az, hogy nem értek egyet valakivel nem jogosít fel senkit a tiszteletlen hangvétlere és/vagy viselkedésre.
  2. Nem tartom alapfeltételnek a személyes ismeretséget, de sokkal könnyebb egy levél hangsúlyozását értelmezni, ha ismered személyesen a másikat. Lehetséges, hogy a leírt mondat kicsit más tónusban fog úgy elolvasódni.
  3. Az hogy a fórum tartalmaz-e a Mint-től eltérő linuxal kapcsolatos információt szerintem rendben van. A laposföld és chamtrail elméletekkel szerintem ne itt zsibbasszák az embert.
  4. Hozzáteszem, hogy az itt elszabadult moderátor az egyetlen személyes ismeretségem innen. Bevallom a mai napig nem tudtam, hogy mi történt itt - nem olvastam. Azt azonban megjegyzem, hogy ezt sem szabad hagyni és azt is hozzáteszem, hogy nekem mind a mai napig ha kérdésem van segít. Talán erre megoldás lehet, ha egy moderátor a másikat is moderálja, azaz ránéznek egymás munkájára.

 

 

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (2 szavazat)
Koppány képe

A jövőben szigorúbb moderálás

A jövőben szigorúbb moderálás lesz. Bízunk benne,hogy rend lesz a fórumon. Minden észrevételt,javaslatot szívesen veszünk. Köszönjük a témaindítást.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Új moderálási gyakorlat

Új moderálási gyakorlat bevezetését vélem felfedezni, több kifogásolható hozzászólás is törlésre került és megjelent velük kapcsolatban a „Figyelmeztetésben részesülsz. x\3.” formula. Én ezt határozott előrelépésnek gondolom.

Bár nem tisztem mások helyett nyilatkozni, de egy másik témába írt hozzászólásom, illetve ezen bejegyzésemre eddig érkezett reakciók alapján talán most megengedhetem magamnak a többesszám használatát: Köszönjük szépen!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Moderátor munkájának segítése [és könyvjelző]

#3 Kitettem a könyvjelző eszköztárra a https://linuxmint.hu/tracker oldalt, talán idővel így tesz majd még néhány nálam értékesebb, de valamiért elmaradt fórumtag is. Meglátjuk.

Én továbbra is szurkolok a linuxmint.hu-nak és kívánom, hogy sikerüljön olyan fórumot és közösséget létrehoznotok, amilyet megálmodtatok!
Bizakodom benne, hogy lesz itt pörgősebb fórumélet is és erre gondolva viszont azt vélelmezem, hogy eljön a korszak, amikor modiknak nem lesz ideje minden hozzászólást egyesével végignézni.
Milyen lehetősége van a fórumtagoknak a moderátor(ok) munkájának megkönnyítésére? Konkrétan azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami olyan funkció, melyben, ha valaki valami olyat lát, amit szerinte érdemes egy moderátor figyelmébe ajánlani, akkor azt meg tudja tenni? (Máshol ezt manapság gyakran a „Hozzászólás jelentése” funkció takarja.)
Én itt most elsőre a https://linuxmint.hu/kapcsolat oldalt találtam, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a levelező tökéletesen funkcionál. A másik eshetőség lehet mondjuk egy erre a célra szolgáló fórumtéma (biztos ügyetlen vagyok, de nem találtam meg), ott legalább látom, hogy a jelzést sikerült beküldeni, és bár engem ez nem zavarna, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy ez nem anonim, ha megsértődik az, akinek a tartalmát kifogásolták, konfliktusforrás is lehet. Ennek esélyét talán úgy lehetne csökkenteni, ha egy ilyen témába kizárólag az adott tartalomra mutató linket lehetne szerepeltetni. A modi látja, hogy van új hozzászólás abban a témában, megnézi a linket és dönt. Nincs ott semmi indoklás, magyarázás, magyarázkodás, vitatás, csak linkek. Én talán ezt tartanám a legjobbnak.
Téma címe: Tartalom jelentése
Téma szövege: Ebbe a témába kizárólag a felhasználók által szabálytalanságot tartalmazónak vélt témaindítókra vagy hozzászólásokra mutató linkeket kérjük elhelyezni! A viták elkerülése a linkeken felüli minden más szöveges tartalmat ebből a témából törlünk. A jelentett eseteket, amint erre lehetőségük van, az oldal moderátorai meg fogják vizsgálni.
Közreműködéseteket és megértéseteket köszönjük!
Valami ilyesmire gondolok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

„Figyelmeztetésben részesülsz

#5 Én hivatalos információt erről még nem láttam megjelenni, de azt igen, hogy az érintettek az „1/3” figyelmeztetést, illetve az „első” figyelmeztetést kapták. Bizonyára a 3/3 figyelmeztetés elérésekor valamilyen következmény (és talán ez nem jutalom hanem inkább valamilyen szankció, büntetés) lép életbe. Nem kapsz kakaót a reggelihez, nem írhatsz egy hétig a fórumra, (ezzel az azonosítóval) nem írhatsz többé a fórumra. Valami ilyesmi.

Lényeg, hogy a durváskodást igyekeznek eltávolítani és nem marad következmény nélkül.

Ha a belföldi fogalmát úgy határozzuk meg, hogy ebbe a kategóriába mindenki beletartozik, aki ennek az univerzumnak a lakója (és ezen belül mindenkinek itt a helye, akit érdekel a Linux [Mint], valamelyest bírja a magyar nyelvet, és az nem számít, ha éppen nem abban a kerületben laksz-e mint én, vagy éppen nem pont olyan operációs rendszert használsz mint én) akkor ez a szabály külföldiekre nem vonatkozik. Viszont az is igaz, hogy akkor gyakorlatilag senkit sem tekintünk külföldinek. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A legnagyobb baj ezzel az

A legnagyobb baj ezzel az oldallal, hogy anarchikus az egész. Igen, elméletileg van egy szabályzat, de a "moderáció" ki is merül abban, hogy ezt, az így-úgy valamikor összetákolt "szabályzatot" robot módjára betartatják. Ennek az eredménye pedig az, hogy ez az oldal már egy alsóbb kategóriás szennyoldal szintjére süllyedt. Jelen formájában ez arra jó, hogy az esetlegesen ide téevdő Linux-felhasználókat, vagy Linuxszal barátkozókat elriassza.
Maga a szabályzat is logikátlan és kaotikus. Politizálni tilos, egy kormánykritikus félmondatért már jön az inkvizíció, de laposföldes, konteós baromságokkal meg nyugodtan teli lehet hányni az oldalt? És persze jön az agyatlan magyarázkodás, hogy "de hát a szabályzatban ez így szó szerint nincs tiltva". Akkor egyszerűen hibás a szabályzat, és hibás az a moderációs gyakorlat, hogy minden baromságnak teret engedtek, ami nincs egzaktul, tételesen megtiltva. Ez ide vezet, ahol most van az oldal: egy-két ember lézeng itt naponta, ők is javarészt csak háborogni, meg áltudományos bullshiteket gyártani járnak fel. Ha Kami nem munkálkodna erő felett azért, hogy ez az oldal érjen is valamit, akkor tényleg nem lenne több egy ZS-kategóriás szennyoldalnál. Ő azért dolgozik, hogy előremozdítsa az oldalt, sokan mások meg azért, hogy lehúzzák. Utóbbiak állnak nyerésre.
Egyszerűen abszurd, hogy egy linuxos oldal arról szól, hogy mennyire sátántól való a konyhakert, kipukkad a Föld belseje, meg hasonló eszement baromságok. Mi lesz a következő? Ki milyet kaksizott ma? Mert hát az sincs egzaktul tiltva, hogy a kakáról beszélgessünk. Sőt, még maga Linus Torvalds is szokott ám kakilni!
Semmi gond nincs azzal, hogy nem szigorúan a Linux Mint a téma, de valahol határt kellene húzni annak érdekében, hogy ez valóban egy szakmai oldal legyen, és ne egy Blikk-szintet alulról közelítő bulvároldal, ahol ESETLEG néha van egy-egy linuxos bejegyzés is. Mondjuk SZERINTEM egy szakmai oldalnál nagyjából a szakma, és az azzal kapcsolatos rokon területek az, amiket be lehet engedni. Ez nem a kocsma, ahol mindenféle baromságot ide lehet hányni, ez egy szakmai oldal. Szóval jelen esetben érdemes lenne mondjuk a számítástechnika, esetleg az elektronika, fizika, matematika, híradástechnika témáknál meghúzni a határt, és nem beengedni közéleti, társadalmi, gazdasági, közlekedési, vécézési, stb. témákat. Az álhíreket meg az összes normális oldal üldözi, és nem a kifogásokat keresi, hogy "de hát nincs a szabályzatban konkrétan leírva, hogy tilos azt írni, hogy holnapután itt a világvége, mert kipukkad a Föld magja", hanem egyszerűen ami baromság, azt törlik.
Na, meg az oldal semmit nem tesz meg azért, hogy ne riasszák el a kezdő felhasználókat. (De egyébként sok haladó, vagy egyenesen profi felhasználó is messziről kerüli ezt az oldalt, ezt személyes tapasztalatból tudom.) Van pár felhasználó, aki abban leli örömét, ha másokba belerúghat. Perszeee, úgy, hogy az a szabályzat betűit nem sérti. Nyugodtan lehet lekezelő, lenéző hangnemben beszélni a másikkal, mert ez az oldalon egész egyszerűen nincs szabályozva. Nyugodtan lehet bunkózni a Linuxot épp csak kipróbáló nyugdíjas bácsival, mert nem szívta ki a kisujjából, hogy az inxi kimenetét fel kéne tennie pastebinre, és azt belinkelni, hanem csak egyszerűen leírta, hogy mit tapasztal. Nem. Visszakérdezés helyett muszáj beleállni, a lehető legbunkóbb módon beszólni neki, hátha örökre elmegy a kedve a Linuxtól. Persze, én is azt mondom, hogy érdemes a tudást átadni, de ettől még nem kellene fellengzősnek, lenézőnek, bunkónak lenni. És természetesen ez semmiféle szankciót nem von maga után, mert hát betűről betűre nincs így leírva a szabályzatban, hogy ezt nem szabad. De ezzel csak azt éritek el, hogy az a néhány ember, aki ezt az oldalt használná, annak is elmegy a kedve tőle. Jobb esetben csak ettől az oldaltól, rosszabb esetben az egész Linuxtól. Amikor valaki épp csak ráveszi magát, hogy kipróbáljon valami újat, amit eddig még nem ismert, és az első élménye az lesz, hogy bunkó módon földbe tiporják, attól nem fogja megszeretni a Linuxot, és nem is lesz kompetensebb a problémamegoldásban. Persze, ha ez a cél, akkor tökéletes minden úgy, ahogy van.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)