Május 4-e

aurora képe

A mai nap ünnep az egész világon. Az egyetlen, amit mindenhol ünnepelnek. És azt, hogy a „világon” szó szerint kell érteni, az egész Univerzumban ünnep ez a nap.
Legalább is George Lucas Star Wars Univerzumában.
Május 4-ét az egész világon megünneplik a Star Wars rajongók, és ennek a napnak Star Wars Day a neve. (Star Wars nap)
De miért éppen május 4-én ünneplik?
A film egyik ikonikus mondata a "May the force be with you" volt. (Az Erő legyen veled)
Ebben a „May the force” (Legyen az erő...) hasonlóan hangzik, mint a „May the fourth”, ami azt jelenti, hogy Május 4-én.

Ez a nap lehetőséget ad egy kis visszatekintésre. A filmet 1977-ben mutatták be. A film grafikai világának megalkotásában kulcsfontosságú szerepet játszott egy számítógép, a DEC által gyártott PDP-11/45.

A PDP-11/45 egy (hűtőszekrény méretű) mini-számítógép volt, amelyet a film vizuális effektjeinek tervezésére és létrehozására használtak.
Ezt azok tudják igazán értékelni, akik akkor látták a filmet, és elkápráztatták őket a korábban még nem létező hihetetlenül élethű trükkfelvételek.

Pedig mai szemmel nézve a PDP-11/45-nek meglehetősen korlátozott erőforrásai voltak. A gép 16 bites architektúrával rendelkezett és maximum 256 kB memóriát tudott kezelni. Processzora 750 kHz-es sebességgel működött.
Aki ismeri a Commodore 64 tulajdonságait, és grafikai képességeit, az elképed azon, hogy egy ilyen gépen mit tudtak alkotni, mert nagyságrendileg hasonló képességekkel rendelkeztek.
A C64 számítógép 8 bites, 64 kB címezhető memóriája van, és a processzor órajele 1,023 MHz.

Vajon milyen Linuxot lehetne telepíteni erre a PDP-11/45 számítógépre?

Ezt a kérdést eredetileg viccnek szántam, de a biztonság kedvéért utánanéztem, és igen meglepődtem!
A SIMH emulátorral használhatók Unix és Linux disztribúciók, amelyek lehetővé teszik a régebbi számítógépekkel való kísérletezést és azok újraélesztését virtuális környezetben.

További információk:
Simh: Open Source PDP-11, VAX, and Alpha Emulator
PDP-11 számítógépcsalád