Váltás Windowsról Linuxra

aurora képe

Ezt az írást azoknak szánom, akik fontolgatják az átállást, de még nem döntöttek.

Már régóta terveztem, hogy írok erről a témáról. Amikor azt olvastam, hogy a Windows 11 gépigénye sokaknak nem fog tetszeni. Ismerve a Microsoft erőszakosságát igyekeznek majd rávenni a Windowst használókat a számítógép cserére.
A hírek szerint ősztől a régebbi gépekre nem mennek majd fel a frissítések, sőt állítólag el sem indulnak majd a gépek. (???)
Mintegy 10 évvel ezelőtt a müncheni önkormányzat úgy döntött, hogy takarékossági okokból átállnak Linux használatra. Ez meg is történt, de egy-két év múlva a felhasználók sorozatos panaszkodása miatt visszaálltak Windowsra.
Most megint arról szólnak a hírek, hogy az egyik Németországi tartományban 30 ezer számítógépen akarnak átállni Linuxra.

Azoknak, akik a váltáson gondolkodnak egy dolgot el kell fogadniuk: a Linux nem Windows.
Aki átül egy Daciából egy Opel Rekordba, az ne reklamáljon, ha amikor megnyomja a dudát, akkor elindul az ablaktörlő. Mert ott, ahol a Dacián a duda volt, a Rekordon az ablaktörlő.

Arra ne számítson senki, hogy törli a Windows, feltelepíti a Linuxot, és minden ugyanolyan lesz, mint régen. Aki átül egy másik autóba, annak számolnia kell azzal, hogy minden máshol van, máshogy működik, lesz a mi jobb lesz, és lesz, ami rosszabb lesz.
Itt kevés kivételtől eltekintve nem találhatók meg ugyanazok az alkalmazások, mint a Windowson.
De a Linux felhasználok ugyanarra használják a számítógépüket, mint a Win használók.
Aki ugyanazokat a játékokat keresi, amit megszokott, csalódni fog.

Van viszont lehetőség arra, hogy a Windowst meghagyva feltelepítsünk egy Linuxot is, és mindkettő használható lesz felváltva.

Nem javaslom, hogy bárki is úgy kezdjen hozzá, hogy letörli a Windows, és feltelepíti a Linuxot.
Szerencsére erre nincs is szükség, mert a Linux telepítőlemezek alkalmasak arra, hogy telepítés nélkül kipróbálhassuk.
Néhány napig el lehet vele játszadozni, lehet vele ismerkedni, aztán lehet dönteni.
Ha van több telepítőlemez, ki lehet próbálni többféle Linuxot is.
A telepítőlemez ma már inkább pendrájv. Van olyan megoldás, hogy egy pendrájvra fel lehet tenni akár 4-5 különböző Linuxot, és akár felváltva ki lehet próbálni telepítés nélkül.
Ezt a módot Live rendszernek hívják. A Linux ilyenkor a memóriában fut, és nem módosítja a telepített rendszer, legyen az Linux, vagy Windows.
Különösen a laptopok felhasználóinak ajánlott a kipróbálás, mert néha gond szokott lenni az illesztőprogramokkal, amiknek itt egész más a kezelése, mint Windowson.

Súlyos érv viszont a Linux mellett, hogy ingyenes, biztonságosabb, mint a Windows, és nagyon sokféle Linux létezik. Ez esetleg a bőség zavara is lehet, hiszen kb. 600-féle Linux verzió létezik.
De persze egy átlagos felhasználónak nem kell 600-ból választania, még 6-ból sem.
Van néhány olyan verzió (disztribúció) ami egyrészt eléggé hasonlít a Windowshoz, másrészt nagyon sokan használják. Úgy is mondhatnám, hogy nagyon népszerűek.
Mivel ez a Linux Mint oldal, és mivel én is ezt használom, melegen ajánlom, hogy ezt próbálja ki mindenki. Nem fogtok benne csalódni.

Attól mindenkit óva intenék, amit gyakran tapasztalok, hogy a hulladékudvarban talált rozsdás számítógépekre akarjon valaki Linuxot telepíteni, mert azt hallotta, hogy a Linux egy öreg mosógépre is telepíthető. Ez igaz, de használni szinte már semmire sem lehet.
De egy nem túl régi, gépen vidáman elvan a Linux. Az én gépemben egy Intel Core i5-6600 CPU ketyeg, egy Intel HD Graphics 530-as videovezérlővel, és 8 GB RAM-mal. Ez a gép nem mondható erősnek, de ezen gond nélkül fut a Linux Mint Cinnamon verziója.

Ha megszületett a döntés, és a próba is sikeres volt, következhet a telepítés ELŐTTI mentés.
Minden fontos, és pótolhatatlan fájlt biztonságba kell helyezni!
Legjobb egy külső meghajtóra, menteni, ami aztán meg is maradhat biztonsági mentésként.
Nem szabad rá sajnálni 15 ezer forintot!

Ha elérkezett a telepítés ideje, ahhoz érdemes itt egy kis segítséget kérni. Bár a Linux ugyanúgy minden „segítség” nélkül megoldja a telepítést, mint a Win, de nem mindenkinek megfelelő az alapértelmezett telepítési mód.

Mindenkinek javaslom, hogy már akkor kérjen segítséget, amikor arra még nincs szüksége!
Kényelmetlen dolog mobiltelefonról fórumozni, ha nem indul el a gép a telepítés után.

A tanulási folyamat már a telepítéskor elkezdődik. Meg kell ismerkedni új fogalmakkal. Például azzal, hogy itt nincs C, meg D meghajtó, a Linux másképpen nevezi el a partíciókat.

Egy ilyen írás keretében nem lehet kitérni mindenre. Viszont vannak nagyon jó leírások a https://linuxmint.hu oldalon, ami nagyon részletes, és olvasmányos.

Mindenkinek ajánlom, hogy még a telepítés előtt tanulmányozza ezt a könyvet:
https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf

Ebben minden benne van, amit a Linuxról felhasználóként tudni kell.
 

Hozzászólások

Végig olvastam a leírásaidat

Végig olvastam a leírásaidat - amit tegnap raktál fel  - jellemzően kezdőknek. Szerintem nagyon jók lettek. Esetleg nem lehetne-e ezeket betenni a "Fórum - Kezdő felhasználók rovat"-ba valahogy?

Azért ide írok, mert ez volt az utolsó "kezdő Linux"-s blogod. Az egér kérdés és a "savazás" más téma (és nem is akarok beleszólni semmilyen formában).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Végig olvastam a leírásaidat

#1 Szerintem hamarosan át fog alakulni az oldal kinézete. Ha van ilyen jellegű javaslatod, fel kellene hívnod rá Kami figyelmét.
Szerintem csapnivaló az oldal struktúrája. Talán sokan ott lefagynak, amikor ki kell választani, hogy melyik témakör alá sorolják be a hozzászólást. Szegények mennyit dolgozhatnak, amíg találnak egy ugyanolyan, de három éve halott témát, mint amivel nekik van bajuk. Sosem értettem, miért nem teszi fel a kérdését új bejegyzésként.
Ráadásul ilyenkor tálcán kínálja a helyzet azt, hogy azt írja: "Nekem is ugyanez a problémám"
Nemrég valaki a zajos HDMI kábel csatlakozásra kért segítséget, és az Alkalmazás rovatba tette, de tök mindegy, úgyis a tracker oldalra kerül.
Abban igazad van, hogy ez a leírás lehetne a Kezdő felhasználók rovatban. De én úgy gondolom, hogy ha az embernek nem problémája van, nem kérdez, hanem ír valamiről, akkor az egy blog. De lehet, hogy nem így van.
A blogok és a fórumtémák közötti átjárás nem könnyű, vagy talán nem is lehet.
Én általában blogot írok, vagy hozzászólok. Ha mégis fórumtémaként küldöm be, akkor negyedóráig nézegetem, hogy hová való.
Talán az lehetne a megoldás, ha lenne egy olyan rovat, amit az új felhasználók figyelmébe ajánlanának, és ahol linkelve lennének a jól sikerült hozzászólások. És ezt intézhetné a moderátor, vagy egy erre felkért személy, vagy bárki! Mert végül is csak linkelésről lenne szó. Bár ezt megtehetjük magunktól is, akár te is megteheted.
Indítasz egy rovatot ezzel a címmel: Javaslatok kezdőknek, aztán amikor találsz egy érdekes cikket készítesz oda egy bejegyzést egy egymondatos leírást a cikkről, és mellékeled a cikk linkjét.

Próbálom beleélni magam egy kezdő linuxos helyzetébe, hogy hogyan használnám az oldalt. (Én mondjuk sehogy, mert a Gugli előbb megtalálja ami nekem kell, mintha itt keresgetnék.
De ha mondjuk hardveres problémám lenne, akkor biztosan nem a https://linuxmint.hu/forum/hardverek lapon keresgélnék, mert ott 349 téma szerepel, az Alkalmazásoknál pedig 636.

Ezek a topikok alkalmatlanok ara, hogy tanulásképpen olvasgassa az ember. Az meg, hogy végignézzem, hátha valamelyikben hasonló dologról írnak, meddő próbálkozás lenne.
Ez az írásom például csak bátorítás akart lenni, és nem akart konkurenciája lenni más hasonló témájú leírásoknak.

Emlékszem amikor a W7 megjelenésekor panaszkodtam egy PC bontóban, hogy már az Explorer ablak is szaggatva mozog, azt mondta a boltos, hogy próbáljam ki az Ubuntut. Én meg kipróbáltam.
Ha akkor nem oda mentem volna, vagy nem panaszkodtam volna, ha ő nem biztatott volna, akkor most a W11-el szívnék.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Gratulálok!

Ez igazán jól megírtad, gratulálok!

Annyit még hozzátennék, hogy szerintem nem csak az adatmentésre használt lemezre nem szabad sajnálni a pénzt. Ha van rá lehetőség, akkor vegyünk a gépbe egy külön SSD-t a Linuxnak (Linux Mint). Amennyiben sikerül a Linuxot teljes mértékben önálló lemezre telepítenünk, akkor ha az idők folyamán valamelyik lemez tönkre megy, a másikon lévő rendszer még biztosan indítható, használható marad.

 Ennek elérését nagyban megkönnyítheti és sok gondtól megkímélhet minket, ha a telepítés ideje alatt csak ez a Linuxnak szánt lemez és a telepítő-pendrive van a géphez csatlakoztatva, a másik iŕányból megfogalmazva: a telepítés idejére le van húzva vagy ki van véve a gépből a windowsos lemez. Így nem kockáztarjuk azt, hogy a telepítés közben valami félremegy és véletlenül töröljük az adatainkat, kárt teszünk a Windowsban és jó eséllyel a Linux rendszerindítója is teljes mértékben a linuxos lemezre kerül. Miután telepítettük a Linuxot és kipróbáltuk, rendben indul, leállítjuk, áramtalanítjuk a gépet, visszatesszük/csatlakoztatjuk a windowsos lemezt. A gép boot-menüjében biztos ki tudjuk választani, hogy melyik rendszert szeretnénk indítani,

(Aki ettől kényelmesebb bekapcsoláskori rendszerválasztásra vágyik, az a boot sorrendben a Linuxot első helyre téve és annak a GRUB menüjébe a Windowst felvéve, illetve UEFI-s gép és telepítés esetén akár a Linuxra a rEFInd-et telepítve és a gép boot-sorrendjében a REFIND-et első helyre téve megteheti ezt.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Köszönöm!

#2 Nekem van egy teljesen jól működő 120 GB-os SSD-n de nem sajnáltam a pénzt, és vettem egy 480 GB-osat. Azon a LM mellett van egy Kubuntu, ami nagyon jó, de valahogy mégsem tetszik. smiley
Ha nem lenne Mint, akkor azt használnám. Aztán van rajta egy Windows (talán 8.1?) a SkyShowTime miatt, de már lemondtam az előfizetést.
Épp tegnap raktam be egy régi gépbe azt az SSD, ami megtáltosodott tőle.
(Ez nem az a PC, amiről ma máshol írtam neked)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve