Széljegyzetnek a csak Linux (Mint) versus offtopic téma mellé

kami911 képe

A linuxmint.hu oldal újjászületése 2013-ban, több mint 10 éve indult. Akkoriban a Drupal rendszerre történő átlépés volt a fő feladat, miután a vezetőség úgy döntött, hogy a régebbi oldal állapota már kezelhetetlen volt. Az önkéntesek által üzemeltetett oldal átalakulása Nagy Gusztáv nélkül nem valósulhatott meg volna. Akkoriban tothgab vezetésével, ő maga és ikszman voltak a legaktívabbak. Én főként az oldal kialakításában, és a szerverek üzemeletetésében segítettem a szoftverfelületek magyar nyelvű honosítása mellett. Boccs ha további lényeges tagokat kihagytam, emlékeim szerint Bettina már ez idő tájt nem vett aktívan részt a Linux Mint hazai közösségének életében – sajnos. 2015-ben nagyjából 5 ember küldött be híreket, de már akkor kezdtük arra bátorítani az embereket, hogy küldjenek be híreket. Természetesen a blog beküldési lehetőség már akkor is mindenki számára elérhető volt, és a fórumon is jól témákba rendezve lehetett kommunikálni. Akkoriban ez volt a lehetőség:

„Arra biztatnánk mindenkit, hogy bátran küldjön Linux Minttel, Linuxszal, vagy bármilyen szabadszoftveres eseménnyel, rendezvénnyel kapcsolatos híreket akár itthonról, akár a nagyvilágból. Természetesen a blog használatára is biztatunk mindenkit.”

Ezek után jó néhány tag aktivitása növekedett, de sajnos tothgab magánéleti okokból lemondott a projekt továbbviteléről. 2016-tól már aktívan ment a toborzás, kerestünk mindenféle önkéntest, és ekkortól kezdtem el sokkal jobban látható aktivitásokat vinni, híreket írni. Bár ekkor is több hírbeküldő volt, és Kabika mellett már kimarite is aktív volt a fórumon is és a hírmegjelenésekkel kapcsolatban is. Több ember is aktív volt ez idő tájt, én csak buzdítottam mindenkit, hogy írjon híreket, fejlesszük a súgó oldalakat és tegyük az oldalt annyira hasznossá, amennyire lehetséges. Voltak megfogalmazott célok a beküldött anyagok minőségével, és a részvevők viselkedésével kapcsolatban. Idézzük fel ezeket:

Alapvetően használj magyar nyelvet. A Linux Mint fórumon mindig ügyelj a helyesírásodra (használd a böngésződ helyesírás-ellenőrzőjét). Ha lehet, a szlenget kerüljük a fórumon és amennyire lehet az angol kifejezéseket is, a szerkesztő csapat is törekszik ezen elvek betartására.

Légy udvarias – használd úgy a fórumot, hogy ne legyen szükség erre felhívni a figyelmet. A közösség tagjai tisztelettel bánnak egymással. Bizonyára nem mindig értünk egyet, ám ez nem lehet mentség sem kellemetlen viselkedésre, sem durva stílusra. Időnként mindnyájan lehetünk feszültek, de nem engedhetjük meg, hogy ez a feszültség személyes támadásba torkolljon. Tartsuk észben, hogy nem termékeny az olyan közösség, melyben fenyegetve vagy rosszul érzik magukat az emberek. A közösség tagjaitól azt várjuk, hogy legyenek tisztelettel egymás iránt.

Légy türelmes – a fórumon választ adók és a szerkesztők önkéntesen, a saját szabadidejüket áldozzák a kérdések megválaszolására. Más kötelezettségeik is vannak, ilyen a munkájuk, ami elsőbbséget élvez. Mindenkinek adódhatnak olyan napjai (adott esetben több nap is egy hónapban), amikor nem jut már idő a Linux Mint közösségre.

Nyugodtan beszéljük meg, ha valamiben nem értünk egyet - a vitás kérdések az élet velejárói, természetes tehát, hogy a Linux Mint közösségében is megjelennek. Nagyon fontos azonban, hogy a nézőpont- és véleménybeli különbségeket konstruktívan, a közösség segítségével, a többiekkel együttműködve oldjuk fel. Amennyiben a felhasználóknak személyes vitája támad egymással, azt kérjük privát üzenetben beszéljétek meg és ne a fórumot használjátok ilyen célból.

Kérj segítséget, ha valamiben bizonytalan vagy - Senki nem érthet mindenhez, és a közösségben senkitől sem várjuk, hogy tökéletes legyen. Kérdésekkel sok problémát elkerülhetünk és megelőzhetünk, ezért bátran kérdezzünk! Mikor kérdeznek tőlünk, legyünk készségesek és segítőkészek. Ugyanakkor figyeljünk rá, hogy kérdéseinket a megfelelő helyen, az arra alkalmas fórumon tegyük fel.

Kérjük, ne kérdezz alapvető támogatási kérdéseket privát üzenetekben. Sokkal jobb, ha a fórumban teszed fel a kérdésedet. Azonban ha úgy gondolod, hogy nem kapsz hasznos válaszokat, kérünk, küldj egy linket valamelyik adminisztrátornak a bejegyzés témájával. Ha kaptál már választ a kérdésedre, de úgy érzed, több segítségre van szükséged, csak szerkeszd át a témát vagy írj egy hozzászólást. Adj meg több információt vagy kulcsszavakat és az érintett témakörök a lista tetejére kerülnek.

Miután bejegyzést írtál:

Kérjük, írd a bejegyzés címébe előre, hogy [Megoldva], ha a probléma megoldódott. (Csak válaszd a „Szerkeszt” gombot és változtasd meg.) Ezzel együtt arra is kérünk minden bejegyzésindítót, hogy a megoldásról írjon egy érthető leírást, milyen úton jutott el a megoldáshoz. Ez a leírás kikerül a Linuxmint.hu oldalra, hogy mások is megtalálják a megoldást és ne legyen feleslegesen azonos témában számtalan bejegyzés indítva.

A kommentálás

A hírek után lehetőség van kommentálásra. Itt bárki elmondhatja a véleményét a témáról, vagy kiegészítheti azt. Kérjük, hogy itt is figyelj a fogalmazásra és kerüld az olyan megjegyzéseket, amelyek ellenkeznek az oldal moderációs alapelveivel.

Amennyiben egy hírben, cikkben, súgó vagy egyéb oldalon helyesírási hibát találnál, kérünk, hogy ne hozzászólásként jelezd! Bejelentéshez használd a Kapcsolat lapon található űrlapot, és „Dokumentáció” kategóriában, a hibás írásra mutató linkkel és javítási javaslattal együtt, küld el számunkra.

A moderáció

Az oldal moderációs alapelve, hogy törlünk minden olyan bejegyzést és hozzászólást, amely:

Spamek és más bejegyzések, amelyek teljesen szabálytalanok.

  • Durva felhasználóneveket vagy egyértelműen spamre utaló neveket (ismert spammerek által használt billentyűkombinációkat tartalmazó neveket) tartalmaznak szintén töröljük és/vagy letiltjuk. Durva felhasználónévnek minősülnek a szexuális és politikai hovatartozást tükröző nevek is. Utólagosan is töröljük a nevedet, ha már írtál bejegyzéseket.
  • Kalózszoftverekre hivatkozik.
  • Az alkotmánnyal és a hatályos törvényekkel ellentétes, emberi méltóságra nézve sértő.
  • Politikai, vallási, nemzetiségi ellentéteket szít, bármely közösségre, csoportra, társaságra vagy szervezetre nézve sértő.
  • Megfogalmazása trágár, bántó vagy igénytelen.
  • Kéretlen reklámokat vagy ajánlatokat tartalmaz, vagy egyéb okok miatt szemetelésnek minősíthető.
  • Veszélyes, biztonsági vagy stabilitási kockázatot jelentő, vagy a rendszer rendeltetésszerű működését kockáztató tanácsot ad.
  • Hamis információkat, tévhiteket, hazugságokat terjeszt.
  • Emellett az Linuxmint.hu moderátorai fenntartják a jogot, hogy bármilyen bejegyzést, hozzászólást előzetes vagy utólagos tájékoztatás vagy magyarázat nélkül töröljenek.

Alapvetően szerintem ezekkel az elvekkel semmi gond nincs, én magam részéről preferáltam a kulturált beszélgetést, minden tekintetben, és a témáknak sem szerettem volna határt szabni. Bár mostanában a szabályzatot is kritizálták a tagok, hogy nem jó, érdemi hozzászólást azzal kapcsolatban, hogy mi nem jó, sajnos énhozzám nem jutott el. Azt gondolom, és tartom ma is, hogy a száraz informatikai, például egy Linux Mint felhasználói kézikönyv mellet igenis jól elfér egy hasznos általános témájú cikkeket feldolgozó Trükkök az élethez könyv, amelyben aztán lehet szó az ARM alapú számítógépekről, az OpenStreetMap - térkép és navigációról, Androidos autós fejegységekről, vagy arról, hogy Hogyan kérdezzünk okosan, miképpen kezeljük a Pénzügyek, megtakarításokat, vagy hogy milyen módon Lehelj új életet régi androidos telefonodba, és mi az a Retró számítástechnika. Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk a A számítógép biztonságos használata-val és adott esetben a Kiszolgálóüzemeltetés könyvben is – szerintem – hasznos információk (bár még most is hiányos) vannak. Ha valamit sikerült megoldani, vagy csak egy jó útmutatót összedobni, akkor azzal úgy voltam, őrizzük meg itt, hiszen egy Súgó oldalt bármikor be lehet linkelni, nem kell ismétmeg ismét leírni ugyanazokat a dolgokat se a fórumon, se ha valaki Messengeren kérdezi. Egészen egyszerűen azért, mert többek vagyunk mint csak az informatika, csak a kockulás. A retró, android, házimozi, és ki tudja mennyi minden mellett szeretek sütni főzni, és bár nem sok receptet adtam közre, de a blogban miért ne lenne jó egy Édes élet: Toszkán csokoládétorta bejegyzés, vagy a főoldalon Ingyenes és hasznos tartalmak Koronavírus idejére, hogy ne csak mindig informatika legyen. Persze nehéz felmérni, mikor kinek mire van igénye miért jött az oldalra, de úgy voltam vele, hogy a hasonló kezdeményezések, például: Társalgó - nem kifejezetten informatika jót tesztnek az oldalnak, mert nem csak szigorúan egy témáról esik szó, jobban lehet szocializálódni. Legalábbis én akkor így láttam és továbbra is így látom.

Persze követtem el én is hibákat. Például a fórum moderátorainak kinevezésével kapcsolatban, de úgy gondoltam egy aktív tag erre a legjobb választás. Miután sűrűsödtek a konfliktusok, próbáltam őt a háttérből menedzselni, hogy jobban bírja az ezzel járó stresszt, hogyan kezelje az ilyen konfliktusokat, és úgy tűnt nyitott a fejlődésre, de valahogy nem jutottunk ezzel előrébb. Sajnos az oldal egyfolytában emberi erőforrás hiánnyal szenved, mennyivel könnyebb lenne, ha lenne 1000 aktív tag, 10 moderátor, akik profin, lelkesen, türelmesen és önkéntesen kezelik az oldal dolgait. Emellett meg 20 ember akik hetente írnak 2-10 minőségi hírt, vagy 1-2 nagyobb, részletes cikket, súgó oldalt és pörög az oldal rendesen. Sajnos páran úgy gondolták, hogy egy-egy link beküldése már egy hírként értelmezhető. Véleményem szerint egy hír elkészítése lehet akár 10 perc, akár 2 óra, mégis tartalmasnak kell lennie.

2017-ben végül kimarite és én küldtem be a hírek nagy részét, ami kicsit elkeserítő volt. Azonban 2018-ban megnövekedett az aktív tagság így a hírbeküldők köre is bővült. Az az igazság a fórumos tevékenységre nincs jó statisztikám, ami látni engedi a kulcs tendenciákat a fórumon belül. Azt hiszem 2018-ban lettek jobban offtopic témák a is a Linux Mint oldalon, az általam írt hírekben biztosan, egész egyszerűen a személyes érdeklődésemtől vezérelve. Ekkor már téma volt a sebezhetőségek (Így javítsd meg a Spectre, Meltdown és az Intel Management Engine hibákat a gépeden), vagy az OSM, például OpenStreetMap Meetup 2018 május: Urban Mobilty híren keresztül is, ekkor kezdtem próbálkozni heti hírösszefoglalókkal is, például: 2018. 18. heti hírek és a Mozilla szélesebb portfólióját is bemutatni a további önkénteskedési lehetőségeken keresztül: Legyél Te (is) Magyarország hangja!, továbbá már a retró tartalmakat is próbáltam beépíteni amolyan online újságot csinálni: Felújított Bosszú, újra kiadott Gálya. Sajnos azonban nagyobb aktivitást itt az oldalon sem a Linux Mint témákkal, sem a Linux témákkal, sem az offtopicnak gondolt témákkal sem sikerült elérni, és bár a tagság száma szépen növekedett, az aktivitás konstans nagyjából maradt. Az az igazság, hogy nem gondolom, hogy ebben a moderátornak nagyobb szerepe volt, egy-egy konkrét esetet kivéve, ahol személyes konfliktusok alakultak ki. Sajnos ez a történek, bár nem moderátori szinten megismétlődött, és őszintén nem értem, hogy miért jó valakinek ez a kellemetlen viselkedés, és negatív hangulat. Ezek a történések mennyire befolyásolta az aktivitásotokat? Segítsetek ezt, meglátni!

Visszatérve 2019-re, ahol emlékeim szerint ismét kimarite és én küldtem a hírek nagy részét. Ez folytatódott 2020-ban is. 2021-ben csatlakozott Koppány, aki szintén a hírek beküldésével, továbbá moderátori feladatokban segített és ekkoriban érkezett a fedélzetre simonszoft is, aki a linux témák mellett retró témákat is hozott. Szerintem innentől lett még erősebb a retró irány, amit én egyáltalán nem bántam. Meg kell még említenem Balazs_B, akinek hatalmas munkájáról csak egy-egy hír emlékezik meg, ugyanakkor főleg neki köszönhető, hogy a kisalkalmazások, bővítmények és az asztalkalmazások magyar nyelven jelennek meg a Cinnamon-ban. Ettől az évtől segített palotasani a hírek fordításában, szóval úgy tűnt valami lendület van. T.István is ebben az évben küldött be hírt először, az aktív segítőkész fórumsegítség mellett. Jól mutatja ezt, hogy az előző 8 évben 64 oldalnyi hír készült, míg az azt követő 3 évben pedig 200. Itt szeretnék egy pillanatra megállni, megemlékezni és megköszönni:

Srácok köszi a munkátokat!

Köszönöm a segítséget az FSF.hu-nak is, akik nélkül az oldal lehet nem is lenne elérhető.

2021 harmadik negyedéve azért is érdekes volt számomra, mert akkor határoztam el, hogy az eddiginél sokkal nagyobb erőfeszítéseket teszek a hírek és súgó oldalak írásába. Ekkortól lódul meg a hírek száma, és kíváncsian figyeltem, milyen változást hoz ez. Nem voltam rest korábban kelni, és tovább maradni fent, hogy feldolgozzam az aznapi híreket. Szerintem nem is akartam lemaradni semmi releváns hírről, ezért is csináltam, s ha már olvastam, a linuxmint.hu oldalra is elhoztam őket. Persze többen is írtak híreket, meg egyéb oldalakat, biztos vagyok benne, hogy van aki kimaradt, és nem köszöntem meg mindenkinek, aki segített. De mindenkinek köszönöm. Ami még biztosan kimaradt, Janó, aki egy jó ideje menedzseli a weboldalt a Drupal szemszögéből, akivel sokat beszéltünk, ötleteltünk, hogy milyennek is kellene lennie az új drupalos oldalnak. Váltani kell, ha másért nem biztonsági okokból, mert ez a Drupal verzió már csak nagyon kitolt határidők miatt kap biztonsági frissítéseket. Egy Sysadminday véletlen miatt ismerkedtünk meg, kezdtünk el dolgozni, és lettünk barátok. De ugyanígy egy hasonló véletlenen és fesztiválos kitelepülésen múlt, hogy megismerhettem Nándit is. Szóval a Linux Mint-nek köszönhetek barátságokat is, ami szerintem nagyszerű dolog.

Ha másért nem, már ezekért a barátságokért megérte a linuxmint.hu-ba befektetett munka! Ha meg valaki a linuxmint.hu által nyújtott segítségekkel indult el a Linuxozás útján akkor azért is nagyon örülök, és szívesen olvasnék pár sikersztorit ezzel kapcsolatban.

2021-2024-ben szóval sok munkát toltam a linuxmint.hu oldalba és igyekeztem a fókuszt tágítani, új témákat bevonni, és jól feldolgozni. Szerintem ez sok esetben sikerült és jól sikerült. A fórum szerkezetét és ennek tudatában és irányába bővítettem, hogy minden normális léleknek legyen helye a linuxmint.hu oldalon. Bár az általános passzítást, és a Facebook felé terelődést nem sikerült átfordítanom. Ezek a globális trendek, amelyeket nem tudtam – még a belerakott rengeteg munkával sem, legalább helyi szinten – visszafordítani.

Szeretném elérni, hogy az emberek ne csak a Linux Mint miatt jöjjenek az oldalra, hanem legyen ez az oldal disztribúciók felett átívelő közös hely, ahol megoszthatjuk tudásunkat, bővíthetjük ismereteinket, tájékozódhatunk, segíthetünk egymásnak – végül nem csak Linux témákban, hanem minden olyan témában, amiről érdemes beszélni és meghallgatni a másikat.

Hozzászólások

Csak Linux (Mint) versus offtopic

Ha csak Linux-témák lennének a Linux Mint oldalán, azt hiszem, jócskán csökkenne az oldal látogatottsága.

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (4 szavazat)
kami911 képe

Csak Linux (Mint) versus offtopic

#1 Lehet, hogy csökkenne. Például ha csak Linux Mint témákat engedünk, akkor az nagyjából havonta 1-2 cikket jelentene.

Linux tekintetében jóval többet.

Jelenleg, mivel nem szeretném magamat bekorlátozni témák tekintetében, meg nem tudjuk a szavazás eredményét, egyelőre felfüggesztem a hírek írását és a linuxmint.hu oldalon a tartalmak előállítását. Most rajtatok a sor, aki tudja minek lenne helye a linuxmint.hu oldalon, írja meg, én kiengedem az oldalra, ha minőségileg megfelelő. Eddig is kerestünk embereket, gondoltam közösségileg ez megoldható, de lényegében balacy közreműködését köszönve, one-man show volt sokáig mostanság a hírszekció. Túl lelkes voltam, és reméltem ehhez többek csatlakoznak majd. Addig is fórumozni, blogolni lehet, és mint mondtam híreket is lehet küldeni, mintaként, mint témák, mint minőség tekintetében. Nekem most ebbe túl sok időm ment bele az elmúlt 3 évben és lényegében nem látom a ROI-t sem hasznossági, sem érzelmi, sem szakmai, sem elismertségi, sem anyagi tekintetben.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
csuhas32 képe

Linuxmint.hu

Linux (Mint) versus offtopic
Ha a szavazás jelenlegi állását nézem, akkor a szavazók nagyjából fele csak linuxos témákkal szeretne találkozni, a másik fele szeretné ha az offtopic is maradhatna továbbra is. Bármi is legyen majd a végeredmény, már most biztos, hogy mindkét álláspontnak lesz legalább száz körüli híve.
Fenntartom az álláspontom, mindkettőjüknek igaza van, mindkét csoportot meg lehet tartani, ki lehet szolgálni, nem kell közülük választani, az egész a struktúrán áll vagy bukik.
Én továbbra is azt mondom, hogy a két tracker a dolog kulcsa. Egy tracker amin csak a linuxos témák jelennek meg és egy másik amin a Minden más (vagy linuxos+Minden más).
Így maradhatna az OFF topic, de mégis azok kívánsága is teljesülne, akik csak a linuxos témákra kíváncsiak.
A linuxos részbe az OFF topic témákat, hozzászólásokat nem kellene beengedni.

Szabályzat és moderáció
érdemi hozzászólást azzal kapcsolatban, hogy mi nem jó, sajnos énhozzám nem jutott el.”

Talán ez most eljut hozzád. :-)

Amennyiben megvalósulna a Minden más strukturális elkülönítése, akkor szerintem még erre vonatkozóan kellene beletenni valamit a szabályzatba, valahogy így:
A linuxos részből a nem oda való minden tartalmat törlünk vagy a Minden más részbe helyezünk át.

Amúgy a szabályzat alapvetően rendben van, szerepel benne, hogy a
Az oldal moderációs alapelve, hogy törlünk minden olyan bejegyzést és hozzászólást, amely:
...
Megfogalmazása trágár, bántó vagy igénytelen.

Az oldal legnagyobb baja szerintem eleddig az volt, hogy ez nem volt betartatva, de ez most úgy látom változott jó irányba.

(Úgy a nagybetűs életben sem lehet [össze]dolgozni, ha folyton beszólunk egymásnak, bántjuk egymást, ez az írásos formában is így működik. Az én meglátásom szerint nehéz begyűjteni szakérő és közreműködésre [segítségnyújtásra, tartalomgyártásra] hajlandó embereket, nagy luxus őket az ilyen stílus megengedésével hagyni egymásnak ugrani és végül mindkét felet elveszteni.

Most is van egy talán kevéssé gyakorlott felhasználótárs, ugyanannak a problémának már talán öt témát is nyitott és nem boldogul tökéletesen a parancskimenetek visszaadásával, azzal, hogy mit és hogyan mutasson meg a rendszeréről, de még senki nem szólt hozzá csúnyán és ennek örülök, szerintem korábban már kapott volna néhány csípős vagy durva megjegyzést, amely eltántorította volna a téma véghezvitelétől. Bizonyára volt vele plusz munkátok, hisz most már „csak” három mostanság általa nyitott témát látok, de a lényeg, hogy nem lett elüldözve. Reménykedem benne, hogy végül célba ér és örömmel fogja tudni használni a Linux Mint Cinnamon rendszerét.)

Ha jól figyeltem, most ezzel kapcsolatban bejött az a szabály, hogy ha valaki nem megfelelő hangnemben kommunikál, akkor kap egy fekete rókát az üzenőfüzetébe és aki begyűjti a három fekete rókát az határozott ideig kitiltásra kerül, melynek ideje alapértelmezetten három hónap, de súlyosságától függően a kitiltás ideje nőhet, kirívó esetben lehet akár végleges is.
Ezt is bele kellene szőni valamilyen értelmes megfogalmazásban a szabályzat ezen szakaszába:

Felhasználók felfüggesztése és kizárása

A LinuxMint.hu oldal szerkesztői csak a legvégső esetben szeretnének élni ezzel a drasztikus eszközzel. Ugyanakkor fenntartjuk magunknak a jogot, hogy szélsőséges esetben időlegesen felfüggesszük vagy akár véglegesen kizárjuk azon felhasználókat, akik súlyosan megsértik az oldal alapelveit.

Azért én a Minden más határával kapcsolatban is húznék egy vonalat valahol, hogy a Reggeli, a lapos föld és körömgomba már ne legyen itt, azt is beletenném a szabályzatba de te vagy a főnök, te tudod.
Meglehet, hogy ezzel kapcsolatban elég a most is meglévő:
„Emellett az Linuxmint.hu moderátorai fenntartják a jogot, hogy bármilyen bejegyzést, hozzászólást előzetes vagy utólagos tájékoztatás vagy magyarázat nélkül töröljenek.”

Csak nem kell belemenni ezzel kapcsolatban a dolog megvitatásába a felhasználókkal, ha úgy ítéli meg a modi, hogy valami már a Minden más-ba is sok, akkor dobja a témát aztán kész.

Hírek, blogok

Szerintem minél több van ezekből, annál jobb. Én sok olyan dolgot megtudtam ezekből, melyekről máshonnan nem értesültem volna. Hiányolom is a korábban megszokott gyakoriságú híreket az oldalról.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)

Linuxmint.hu

#2 A végleges kitiltáshoz:
A kitiltott ne tudjon új néven regisztrálni az oldalra.
Az adminisztrátor ne bírálja felül a moderátor kitiltását és engedjen vissza kitiltottat.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)
csuhas32 képe

Az adminisztrátor ne bírálja felül a moderátor kitiltását

#2.1 Ez érdekes felvetés.

Gondolkodtam a dolgon.
Amit írsz, az akkor fordulhat elő, ha egy modi egy ilyen súlyos döntést önkényesen hoz meg.
Ilyenkor az a kérdés: – Hol az igazság?
Ha jó a döntés, akkor bántja az embert, ha ezt utólag az admin felülbírálja, amennyiben viszont rossz a döntés (jogtalannak érzed), akkor meg az esik nagyon rosszul, ha nincs lehetőséged panasszal fordulni az admin felé.
Bárhogy is, az tényleg nem jól veszi ki magát, hogy utólag egymás döntését a nyilvános felületen felülbírálják.

A most érvényben lévő rendszer azonban tudtommal már nem ilyen.
Koppány a modi, KAMI az admin. Ha Koppány valakinek kiosztja a háromból a harmadik figyelmeztetést, az illető az alapértelmezett három hónapos kitiltásban részesül. Az admin dönthet úgy, hogy a kihágás súlyossága miatt a büntetés legyen hosszabb, akár végleges is.
Szerintem ez így rendben van. Itt a modi végül is csak magát a szabályszegést állapítja meg, a büntetés mértékét nem is ő szabja meg, lényegében nem is dönt, alkalmaz egy előre kihirdetett szabályt.
Nincs azzal baj, hogy az adminisztrátoré a végső szó, hiszen ő van a hierarchia csúcsán, a korábbi renddel inkább az volt a gond, hogy nélküle döntöttek első körben.

Elméleti háttér:
Egy ilyen súlyos döntést ne egy modi önmaga hozzon meg. Konzultáljon előtte az adminnal vagy legyen úgy mint most, az admin hozzon meg egy ilyen döntést, de ha idővel fejlődik az oldal és lesz megint több admin és modi is és egy ilyen döntést valamilyen közös értekezlet/szavazás előz meg az is jó.
A lényeg, hogy a döntés a háttérben, az admin(ok) jóváhagyásával születik, így utólagos felülbírálása érdemben nem merül fel. Ez kifelé is jobban néz ki. A döntés megszületett, ügy lezárva.

Talán valójában te is valami ilyesmit szeretnél, ha ez így van, akkor nyitott kapukat döngetsz, mert ez most így működik.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kami911 képe

Linuxmint.hu

#2.1 Ezt mondjuk nem tudom megakadályozni, van aki visszakéreckedett. Meghallgattam, megígérte, nem tartotta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linuxmint.hu

#2 Szeretem a Híreket. Ha tehetem elolvasom (ha nem is mindegyiket) de majd mindegyiket. Én azt gondolom, hogy jobb ha színes marad az oldal - de ez az én véleményem - azonban ahogy Csuhás is írta a Laposföld meg Chamtrail, Politikai részek szerintem is feleslegesek - nem ide valóak.

Én is írtam három kis Blogot - de nem Mint-l kapcsolatosat, hanem 2db Pi-re valót, valamint egy helyesírás ellenőrzésre vonatkozót WPS Office alá. Szerintem jobb ha több platformon húzodik az oldal - hiszen Linuxból is rengeteg van. Csak otthon 3 féle Linux fut a gépeken.

Örülök annak is, hogy most a moderálás láthatóan működik. Nem tudom miért jó az valakinek, hogy tönkretesz valamilyen oldalt, vagy a színvonalat rontja. Miért úgy válaszol ahogy? A nézet eltérés szerintem is elfogadható. Lehet érvelni pro és kontra de az is lehetséges, hogy a véleménykülönbség megmarad. Ezt el kell fogadni - ettől senki sem lesz szegényebb.

Szeretem azokat az oldalakat, ahol ha kérdezek valamit, akkor nem lehülyéznek, hanem segítenek. Jellemzően ilyenekkel találkoztam. Mind a Bunsen, Mind a Mabox, mind Git oldalakon teljesen kultúráltan válaszoltak minden kérdésemre. Szeretném ha ez az oldal is ilyen maradna.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Linuxmint.hu

#2 trackereket tudunk csinálni, azzal amennyire lehet szűrt tartalmat biztosítani, a blogok, fórumtémák és hírek tekintetében, akár kulcsszava alapján, akár az oldalon lévő elhelyezkedés alapján. A hozzászólásnál nincs nyilvántartva az offtopicság, így azt lehet így egyesével nem lehet szűrni. Meg akkor két offtopicság kellene minden egyes hozzászóláshoz, egyik csak a témában offtopic, a másik a Linux-os témát tekintve offtopic.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
csuhas32 képe

A hozzászólásnál nincs nyilvántartva az offtopicság

#2.3 Bevallom, most elvesztettem a fonalat.
Ha van külön tracker a linuxos témáknak, akkor szerintem már jók vagyunk (bár én nem vagyok oda az OFF-ért, de ha már bent van, hát bent van).

Téma lehet tracker szerint:

Linuxos
és
OFF

A „Linuxos”-ban nincs OFF téma és nincs a „Linuxos” szempontjából OFF hozzászólás. Nem vagyok rá felhatalmazva, hogy a többi „az oldalon kizárólag csak Linuxról szóló és azzal összeegyeztethető bejegyzések és blogok legyenek megengedettek”-ra szavazó nevében nyilatkozzak, de azt hiszem ezt így el tudnák fogadni.
Ehhez elég, ha témát tudtok mozgatni, hozzászólást törölni/rejteni, hozzászólást nem kell mozgatni.

Az OFF-ba kerül mindaz, ami a „csak Linuxról szóló és azzal összeegyeztethető bejegyzések és blogok legyenek megengedettek”-ba nem fér bele. Hogy hol van a külső határa az OFF-nak, mi az ami már abba sem fér bele (tudománytalanság, álhírek, trollkodás), azt majd ti eldöntitek vagy ha ez nem megy saját hatáskörben, akkor kiírtok erről egy szavazást és az OFF lelkes híveinek népes tábora eldönti.

Persze lehet, hogy néha lesz olyan téma, amelyről nehéz lesz eldönteni, hogy ez most még Linuxos vagy már OFF, de ezen szerintem nem kell fennakadni.

Ekkor a megvalósítás szerintem alapból valahogy így nézne ki:

Navigáció:
> Felhasználók pontok szerint
> Fórum
> Tartalom hozzáadása

Friss tartalmak
> Linux és ami ahhoz kapcsolódik
> Minden más

De elfogadható lehet a

Friss tartalmak
> Linux és ami ahhoz kapcsolódik
> Linux és „Minden más”
> Minden más

is.

Aztán volt még jelzett igény, hogy valakit zavar a trackeren a sok hír. Ha bírjátok cérnával, akkor felőlem elmehetünk abba az irányba is, hogy ebben az értelemben is szolgáljunk ki mindenkit.

Valahogy így képzelem:

Navigáció:
> Felhasználók pontok szerint
> Fórum
> Tartalom hozzáadása

Friss tartalmak
Linux és ami ahhoz kapcsolódik
> Fórumtémák, blogok, hírek
> Blogok és fórumtémák
Linux és „Minden más”
> Fórumtémák, blogok, hírek
> Blogok és fórumtémák

Ez volna az a pont, ahol én szívem szerint megállnék, szerintem ez volna az optimális.

(Az OFF híveinek kedvéért ezt akár még egy ilyennel is meg lehet toldani:)

Minden más
> Fórumtémák, blogok, hírek
> Blogok és fórumtémák
 

De akár teljesen túlzásba is eshetünk:

Navigáció:
> Felhasználók pontok szerint
> Fórum
> Tartalom hozzáadása

Friss tartalmak
Linux és ami ahhoz kapcsolódik
> Fórumtémák, blogok, hírek
> Blogok és fórumtémák
> Fórumtémák
> Blogok
> Hírek

Linux és „Minden más”
> Fórumtémák, blogok, hírek
> Blogok és fórumtémák
> Fórumtémák
> Blogok
> Hírek

Minden más
> Fórumtémák, blogok, hírek
> Blogok és fórumtémák
> Fórumtémák
> Blogok
> Hírek

Ha itt nem találja meg valaki a kedvenc trackerét, akkor sehol! :-)

Nem tudom mennyire nagy meló ezt így megcsinálni, de csak fórumtéma és csak blog trackert tudtatok létrehozni a Friss bejegyzések mellé, úgyhogy reménykedem, nem lehetetlenség.

Neked mi a meglátásod? Neked melyik felállás tetszik, melyiket tudnád elfogadni, elképzelni? Persze az általam most vázoltat lehet még variálni, kivenni belőle, hozzátenni...

Vagy esetleg egy ettől valami teljesen eltérőt szeretnél?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Linuxmint.hu

#2.3
Itt a megoldás! Ennyire egyszerű!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Linuxmint.hu

#2 A Minden más témával kapcsolatban én a demokrácia híve akartam lenni, de már elmúlt. Úgy voltam vele, hogy mindenki hozhat témát, kulturáltan megvitatjuk, abból lesz valami. A felrobban a föld téma például azért maradhatott, megy T. István fórumtárs olyan szakszerűen, tényekkel igazolva bizonyította be, hogy az eredeti felvetés hülyeség, hogy öröm volt nézni. A Reggeli magánakció az tényleg olyan volt, hogy legszívesebben kitiltottam volna a felhasználót, mert csakazért is minta alapján szart az asztalra. Mert azt nem tiltottuk. A tipikus, inteligens ember nem csinál ilyet, a többieknek tilos. Az oldallal kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy mindenkit értelmes felnőtt embernek tekintettem, de pár ember egyáltalán nem tud így veselkedni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Linuxmint.hu

#2 Az offtopic-kal kapcsolatban én továbbra is megengedőbb lennék, de kíváncsi leszek a szavazás eredményére. Mondjuk én Koppánynak javasolni fogom, hogy csak a nevesített szavazatokat számolja, mert a sok VPN-es szavazatnak szerintem nincs értelme, követhetetlen - hogy ez valódi akarat, vagy egy hack.

Ennek érdekében a tagoknak, mind, megy ki levél, hogy szavazzanak. Ha jönnek szavaznak, az a legjobb, mert látjuk az igényeket, Ha nem jönnek, akkor annyira nem érdekes nekik, így a szavazatot leadó felhasználók döntenek majd. Nem szeretnék választási matematikába úgy belekeveredni, hogy a nem szavazókat hova számoljuk, mert azt feltételezzük, hogy jó nekik ahogy mostanában volt. Sok hír, nagyobb pörgés, van miről beszélni. De ugyanúgy a másik oldalra se lehet ezeket a voksokat tenni - úgy gondolom.

Az offtopic témára visszatérve: lehet a dolgokat jobban elkülöníteni, amire vannak is törekvések a részemről, a fórumban is, meg ha van ötlet - például a tracker-es - akkor úgy is, amennyiben meg tudjuk valósítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sic transit gloria mundi

Az offtopic tiltása egyenes út az oldal eljelentéktelenedéséhez. Egyszerűen elmúltak azok az idők, már ha voltak olyanok egyáltalán, amikor csak linuxból el tud működni egy oldal, egy fórum. Most amikor egy jól paraméterezett kereséssel mindent is megtalálsz a neten, teljes tévedés bezárkózni.

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)
IG képe

Sic transit gloria mundi

#3
Ezzel nem értek egyet. Nem sok magyar nyelvű oldal van, ami linuxszal foglalkozik és képes olyan támogatást nyújtani, mint a linuxmint.hu és az ubuntu.hu.
Én célzottam nézem ezeket az oldalakat, de mikor tortareceptet meg euronews politikai szarságot kell olvasnom, hát...

Értékelés: 

3.4
Átlag: 3.4 (5 szavazat)

Sic transit gloria mundi

#3.1 Minek olvasod, ha nem érdekel? -- ez a hírek között jelent meg, nem a Linux-témák között.

Értékelés: 

2.333335
Átlag: 2.3 (3 szavazat)
IG képe

Sic transit gloria mundi Sic transit gloria mundi

#3.1.1

Nem olvasom el, de nem is akarok látni egy IT oldalon oda nem illő tartalmat, ezek szerint is szavaztam.

Azzal se értek egyet, hogy meg van szavaztatva a közösség ezzel kapcsolatban. Tudja már a tulajdonos, hogy mit akar:
A) vagy szakmai(bb) IT oldalt a linux mint mentén
B) vagy bulvárt.

Ehhez nem kell a közösség engedélye, döntés kérdése.

Értékelés: 

3.4
Átlag: 3.4 (5 szavazat)
kami911 képe

Sic transit gloria mundi Sic transit gloria mundi

#3.1.1.1 A tulajdonos azt gondolja, hogy jobb ha több információ van az oldalon, mert ez a világ nem csak az IT-ről szól, kísérletezünk ezzel-azzal, megnézünk új dolgokat, amely nem biztos, hogy a Linux Minthez köthetőek. Vérnyomás tippek is úgy kerültek az oldalra, hogy kellett egy vérnyomásmérő, megnéztem melyik működhet Linux alatt, milyen programmal lehet olvasni. Vettem egy ilyet, kísérleteztem, és gondoltam megosztom a tapasztalataimat. Ezután már jónak gondoltam, ha a működő, általam ajánlott vérnyomásmérőről is essen pár szó. Innen már csak egy lépés volt, hogy hogyan lehet csökkenteni a rizikót, magam számára és persze akkor ezt jó ha más is olvas róla. Nálam ezek a témák így érdekesek, összetartoznak, mivel foglalkoztam velük, közzétételre alkalmasnak gondolom.

Ugyanígy a recept is, amelyet már sokszor sütöttem, és sokan kérdezték, hogy hogyan készült. Elég csak a linket megosztani, és ha már bevált mással is beosztani. Továbbra is tartom, hogy a blog egy személyes műfaj itt az oldalon is, ahol elférnek ezek a személyesebb témák. De persze azt is elfogadom, hogy ez valakit nem érdekel, és az offtopic címkét, vagy egyéb jelölést kell, hogy kapjon.

Részlet a fenti bejegyzésemből:

Azt gondolom, és tartom ma is, hogy a száraz informatikai, például egy Linux Mint felhasználói kézikönyv mellet igenis jól elfér egy hasznos általános témájú cikkeket feldolgozó Trükkök az élethez könyv, amelyben aztán lehet szó az ARM alapú számítógépekről, az OpenStreetMap - térkép és navigációról, Androidos autós fejegységekről, vagy arról, hogy Hogyan kérdezzünk okosan, miképpen kezeljük a Pénzügyek, megtakarításokat, vagy hogy milyen módon Lehelj új életet régi androidos telefonodba, és mi az a Retró számítástechnika. Szerintem fontos, hogy tisztában legyünk a A számítógép biztonságos használata-val és adott esetben a Kiszolgálóüzemeltetés könyvben is – szerintem – hasznos információk (bár még most is hiányos) vannak. Ha valamit sikerült megoldani, vagy csak egy jó útmutatót összedobni, akkor azzal úgy voltam, őrizzük meg itt, hiszen egy Súgó oldalt bármikor be lehet linkelni, nem kell ismétmeg ismét leírni ugyanazokat a dolgokat se a fórumon, se ha valaki Messengeren kérdezi. Egészen egyszerűen azért, mert többek vagyunk mint csak az informatika, csak a kockulás. A retró, android, házimozi, és ki tudja mennyi minden mellett szeretek sütni főzni, és bár nem sok receptet adtam közre, de a blogban miért ne lenne jó egy Édes élet: Toszkán csokoládétorta bejegyzés, vagy a főoldalon Ingyenes és hasznos tartalmak Koronavírus idejére, hogy ne csak mindig informatika legyen. Persze nehéz felmérni, mikor kinek mire van igénye miért jött az oldalra, de úgy voltam vele, hogy a hasonló kezdeményezések, például: Társalgó - nem kifejezetten informatika jót tesztnek az oldalnak, mert nem csak szigorúan egy témáról esik szó, jobban lehet szocializálódni. Legalábbis én akkor így láttam és továbbra is így látom.

A kérdés nem a tulajdonostól indult és nem is szeretem igazán a tulajdonosi jelzőt, mert kb csak a domain van nálam. Én közösséget szeretnék építeni, mert úgy gondolom, hogy csoportosan könnyebben mehetünk együtt az úton, ami Linux-ozásnak hívhatunk.

Koppány jött az ötlettel, és nem is álltam az útjába. Kíváncsain várom a fejleményeket.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

S T G M

#3.1.1.1.1 Minden tiszteletem az eddig elvégzett munkádért, és legalább ennyi jól sikerült téma felvetést kívánok Neked és a Közösségnek!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
csuhas32 képe

Minek olvasod, ha nem érdekel?

#3.1.1 Bocsáss meg, de nekem ez egy kicsit olyan, mint amikor vasárnap reggel  hatkor flexel a szomszéd és szólok neki, hogy zavar, ő meg erre azt mondja:– Ha nem tetszik, ne hallgasd! Nem azért hallgatom mert akarom, hanem mert rám van kényszerítve, nem tudom megúszni, hogy találkozzak vele.

Ha nézem a szavazás pillanatnyi állását, akkor a 191 szavazó 53%-a arra voksol, hogy NEM szeretné látni az OFF topic témákat.

„ez a hírek között jelent meg”
Fórum, hírek a nagyvilágból, de én nem ismerek senkit aki azon struktúra szerint nézné az oldalt, a tracker a mi mozink, azon pedig ott van „szépen” vegyesben.

Szerintem a szavazók többségét (ha megfordul a szavazás eredménye, akkor nagy részét) meg lehetne tisztelni azzal, hogy az óhajuk figyelembe van véve és megkapják az a lehetőséget, hogy ne kelljen nekik az OFF topic témákat kerülgetni.
Mint ahogy úgy vagyok vele, ha már a vezető ezt nem tudta saját hatáskörben eldönteni (vagy éppen ő is az OFF topic szerepeltetésének pártján áll) és ezért megkérdezte a közösséget, akkor most már a jelentős számú OFF topic támogatót sem érdemes azzal megsértenünk, még akkor sem, ha esetleg a szavazás lezártakor ők lesznek az abszolút kisebbség, hogy az OFF topic-ot száműzzük.

Most már más szóba jöhető megoldást én nem látok, minthogy aki találkozni sem akar vele, annak ne kelljen, aki továbbra is szeretné írni/olvasni az ilyen témákat, az megtehesse. Csak így megvalósítható, hogy senki ne sérüljön és a lehető legnagyobb létszámú tagságot megtartsa és a jövőben bevonzza az oldal.

Szerintem ez a feladat:

A mostani


helyett:

Navigáció:
> Felhasználók pontok szerint
> Friss linuxos tartalmak
> Friss linuxos és minden más tartalom

> Fórum
> Tartalom hozzáadása

(Természetesen a „Friss linuxos és minden más tartalom” helyett lehet magában a „Minden más”, ebben én nem foglalnék állást, de remélhetőleg az elképzelésem megvitatásra alkalmas formában meg tudtam mutatni.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Minek olvasod, ha nem érdekel?

#3.1.1.2 Ha nézem a szavazás pillanatnyi állását, akkor a 191 szavazó 53%-a arra voksol, hogy NEM szeretné látni az OFF topic témákat.

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan? Ha most még ehhez hozzáteszem, hogy bejelentkezés nélkül is lehet szavazni egy "IT oldalon"..angel

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan?

#3.1.1.2.1 A Föld lakósságának pedig egészen elhanyagolható piciny százaléka, de azt hiszem, hogy itt most mégis csak a szavazáson magát aktivizáló, azon a voksát leadó felhasználók véleményével kell foglalkoznunk és nem elbagatellizálni a számukat pusztán azért, mert esetleg nem a szájunk íze szerint alakult a kérdésre adott válaszok száma, aránya.
(Amúgy talán azt szeretted volna írni, hogy a 3500 regisztrált tagnak, nem pedig azt, hogy a 3500 szavazónak, de nem a szavakon akarok lovagolni. Azt hiszem még valamennyi ideig javítani is tudod, ha esetleg szeretnéd.)

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (2 szavazat)
IG képe

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan?

#3.1.1.2.1.1

OFF

Kétharmad, kétharmad!
Akik nem szavaznak a 3500-ból azok vélt szavazatát adjuk hozzá a bulvárt támogatókhoz, és akkor minden rendben.

Komolyan, irigylem a türelmed csuhas32: hatezerkétszáznegyvenhétszer leírtad 567 helyen, hogy mi lenne a megoldás, erre szavazgatunk. És még itt is van türelmed hatszáztizenkettedszer is leírni ugyanazt, meg még a sok ökörségre kulturált választ adsz. Le a kalappal!

OFF!!

Értékelés: 

3
Átlag: 3 (4 szavazat)

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan?

#3.1.1.2.1.1.1 Tetszik, ahogy kedvesen belemagyarázol valami olyat a mondandómba, amit nem mondtam. wink

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

OFF Nincs új a Nap alatt

#3.1.1.2.1.1.1

Nem a szavazással van baj, a feltett kérdés zsákutca.

A valami létezésével kapcsolatban két szélsőséges választ elfogadóan feltett kérdés mindig árkot ás a megkérdezettek csoportja közé, közöttük akaratlanul is ellentétet szít. Hidat kell tenni az árok fölé és máris megvan az átjárás a mesterségesen megosztott csoportok között. :-)

Ez így megy sokezer éve.

Ezt a

Legyen OFF? Igen/Nem

kérdést egyszer már kitárgyalta a tagság egy része a honlaptervekkel kapcsolatos témában és akkor is elég paprikás volt a hangulat amíg a két véglet közül próbáltak választani, az élet vagy halál típusú kérdések kiélezik az ellentéteket, mert azzal, hogy valamelyiket választod óhatalanul a másikra nemet is mondasz, azt elutasítod. Akkor is sokat nyugodtak a kedélyek, amikor bedobtam, hogy lehet ám jobb vagy bal helyett középálláspontot is felvenni, pont te voltál az egyik, aki változtatott a másképp feltett kérdésre az álláspontján és így már az 'Én nem szeretném látni, ha ez megvalósítható úgy, hogy nem öljük meg, akkor felőlem éljen boldogan' típusú lehetőséget jelölted meg és ekkor a veled perlekedő 'Neked mi bajod az Off-fal, te gyilkos!' típusú hangok is elcsitultak, mert az eddig ezt megszólaltatók többé már nem érezték magukat támadva.

Most ugyanez történik szavazás formájában. :-(

Éljen vagy haljon?

Mi az én dolgom most? Ha azt látom, hogy valaki az így feltett kérdés hatására megijed attól, hogy

- most aztán le lesz nyomva a torkán amit ő nem szeretne

- kitiltják a számára kedves Off-ot

és felül az érzelmi hullámvasútra, még mielőtt egymás torkának esnének, gyorsan

Az OFF

- Éljen

- Haljon

helyett

- Szeretem /de nem bánom, ha a csak linuxos témákra kíváncsiak miatt el van tőlük különítve/

- Nem szeretem /de ha megoldható, higy ne is lássam, felőlem nyugodtan maradhat/

formát felkínálni.

Na ez  ugyanarról mindjárt az éljen/haljon helyett egy sokkal lágyabb szeretem/nem szeretem kérdéspár.

Az ellentét magától elsimul, foglalkozhatunk olyan dolgokkal 'Mint a mókus fenn a fán? ' és egyebek.

Hurrá!

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

OFF Nincs új a Nap alatt

#3.1.1.2.1.1.1.2 Az a gond, hogy ezen az oldalon, mármint ezen a verzión, már nem biztos hogy nagyobb ívben ezt meg lehet oldalni, ha a tracker elég, akkor az megoldás lehet, azt talán meg tudom csinálni, De lehet az offokat majd valakinek, valakiknek, a közösségnek címkéznie kellene.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan?

#3.1.1.2.1.1 A lehetséges szó maradt ki, bocsi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan?

#3.1.1.2.1.1.2 Semmi gond, én is tévesztek, mindenkivel előfordul, ezek szerint így is értettem.

Eddig a kiugróan legtöbb befutott szavazat 1000 körül volt, a következő 600-as, utána egy 300-as nagyságrend jön, már a mostanáig elért 200 körüli szavazat is jelentős aktivitásnak számít ezen a téren.

Lehet sok inaktív fiók  és nyilván az aktívak közül se szavaz mindenki.

Május 12-én okosabbak leszünk, de a 3500-tól szerintem mindenképp jelentősen el fog maradni az összes leadott szavazat száma.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ami a közel 3500 szavazónak hány százaléka is pontosan?

#3.1.1.2.1.1.2.1 Vannak egyértelműen nem működő fiókok, azokat most törölni fogom. Lássuk az tiszta számokat, kinek van fiókja, amit használatba tud venni (működik az email címe), ki az aki használja is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ébresztő alvó tagok!

#3.1.1.2.1.1.2.2 Meglátjuk. Még nem ment ki az összes email nagyjából eddig 7% fiók mehet a levesbe, mert nincs mögötte működő emailcím.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ébresztő alvó tagok!

#3.1.1.2.1.1.2.2

"Sajnos" én is alvó vagyok. Ennek az az egyszerű oka, hogy évek óta teljesen jól működik, vagy kiegyeztem a rendszerem sajátosságaival. Ezt egy öreg laptop 17-eséről írom, se frissítés, se semmi, de nekem megfelel. Anno a fórum segítségével varázsoltam rajta pont eleget, és egyszer sem kellett újratelepíteni. :) Naoszt nekem teljesen jó. Egy másik gépen 21 fut, azzal pedig semmi pótlólagos igényem nincs, mert egyszerűen mindent biztosít, amire szükségem van. Visszabutultam vindózos szintre? Lehet. De "túl jó" a Mint, és így hatvanhoz közel nincs meg az a gyermeki kíváncsiság, mint ami kellett a néhai nyolcas (ez volt az első Mintem) rendszeres buherálásához. Szóval, ez az oldal kissé kívül esik (esett) az érdeklődési körömön.

Mindezek mellett nem szeretnék kívül rekedni, és köszönöm az utóbbi megkereséseket, ugyanis erre az oldalra szükség van, függetlenül attól, hogy én használom-e.

Ennyit a szakmai oldalról.

Az egyéb hírek - témák oldalt tekintve osztom azt a nézetet, hogy inkább legyen szélesebb perspektívánk, mint jól bekockulni, és lassan elkopni, perifériává válni. Egy lecsórecept mellé is lehet figyelemfelkeltő linket betenni, miszerint Jóskapista622 véleménye a bútszektor bizgeréjének átkonfigolásáról. Hátha érdekel. Hátha onnan találok egy tudat alatt mocorgó nekem való témát, amibe szívesen belevetem magam. Nemtom.

Nem tudom, szükséges-e a szavazás. Egy egyszerű döntéssel ketté lehetne választani a szakmai, és egyéb műfajt. Aztán, mindenki arra kattint, amerre akar. Aki pedig helytelenkedik, kidobás helyett moderátor-szolgálatra lehetne fogni, napi 5 óra kötelezettséggel, pakolgassa csak a sértő, vagy off hozzászólásokat!

Én így látom.

Tiszteletem!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sic transit gloria mundi

#3.1 https://forums.linuxmint.com/

Ha megkérdezhetem miért szeretnél katolikusabb lenni a pápánál? Mi ez a nagy buzgalom? Ha a disztró saját oldalán elfér ez a rengeteg offtopic, akkor itt miért nem fér el?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
csuhas32 képe

Sic transit gloria mundi

#3.1.2 Az se mindegy mit értünk OFF topic alatt, ha jól látom, akkor amott az OFF a honlaphoz kapcsolódó, vagy valamilyen műszaki téma. Pénzügyi ismeretek, Laposföld és politika szerintem ott sincs.

Vagy rosszul láttam és te tudsz olyat linkelni?

Az ottani trackeren mi van?

https://forums.linuxmint.com/search.php?search_id=active_topics

Szerintem egy ilyen tartalmúval mi is kiegyeznénk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sic transit gloria mundi S T G M

#3.1.2.1

#3.1.2.1 "Szeretné-e a közösség,hogy az oldalon kizárólag csak Linuxról szóló és azzal összeegyeztethető bejegyzések és blogok legyenek megengedettek?"

Ennek jócskán ellentmondanak az ottani offtopikok:

https://forums.linuxmint.com/viewforum.php?f=58

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Rövid lett a kiemelésed

#3.1.2.1.1 kizárólag csak Linuxról szóló és azzal összeegyeztethető

Szerintem ezt így egyben kell érteni és lehet más fogalmunk a Linuxszal összeegyeztethetőről, de azért tudható, hogy ez nagyjából mit takar.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

S T G M 2

#3.1.2.1.1.1 Ha már ÁJTI oldal, akkor fussuk már át, hogy mit jelent a két állítás közötti ÉS(AND) kapcsolat. A kimenet csak akkor igaz, ha mindkét állítás igaz. Már egy vagylagos kapcsolat is nagyobb mozgásteret hagyott volna. Szerintem úgy fogunk járni, mint a Galaxis útikalauzban. Lehet, hogy kapunk egy választ a szavazás végén, de utána fel kell tennünk egy újabb szavazást, hogy mi is volt a kérdés, amire ez a válasz született.smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Sic transit gloria mundi

#3.1 Lehet, hogy csökkenne a hírtartalom. Például ha csak Linux Mint témákat engedünk, akkor az nagyjából havonta 1-2 cikket jelentene.

Linux tekintetében jóval többet.

Jelenleg, mivel nem szeretném magamat bekorlátozni témák tekintetében, meg nem tudjuk a szavazás eredményét, egyelőre felfüggesztem a hírek írását és a linuxmint.hu oldalon a tartalmak előállítását. Most rajtatok a sor, aki tudja minek lenne helye a linuxmint.hu oldalon, írja meg, én kiengedem az oldalra, ha minőségileg megfelelő. Eddig is kerestünk embereket, gondoltam közösségileg ez megoldható, de lényegében balacy közreműködését köszönve, one-man show volt sokáig mostanság a hírszekció. Túl lelkes voltam, és reméltem ehhez többek csatlakoznak majd. Addig is fórumozni, blogolni lehet, és mint mondtam híreket is lehet küldeni, mintaként, mint témák, mint minőség tekintetében. Nekem most ebbe túl sok időm ment bele az elmúlt 3 évben és lényegében nem látom a ROI-t sem hasznossági, sem érzelmi, sem szakmai, sem elismertségi, sem anyagi tekintetben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Sic transit gloria mundi

#3.1 Tegyük azt hozzá, az offtopic részben és a Blogoknál, ami jelenlegi ajánlás szerint egy személyesebb forma. Én például szívesen olvastam T. István számítógépház átalakítási bejegyzéseit, amit ezek szerint szintén nem olvasnál, hiszen nem Linux-téma a flexelés, festés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Ez a határeset, amit említettem

#3.1.4 Ezen el lehet gondolkodni. Szerintem mondjuk a számítógép felújítás egyáltalán nem OFF, hisz minden Linux, az összes Linux MInt számítógépen fut, ennek a blogsorazatnak simán lehet az a vége, hogy a felújított gépre egy Mint kerül.
Itt nem ezzel van a gond. Szerintem mindenkinek a szemöldöke a Föld felrobbanásától, a vérnyomásmérőtől, meg a pénzügyi ismeretektől és hasonlóktól szalad fel. Ezeknek semmi köze a Linuxhoz. Az tök mindegy, hogy milyen szépen van cáfolva, hogy a Föld felrobbanásának felvázolása marhaság.
Rajzolok egy kört. Ráírom, hogy Linux. Amit ebbe bele tudok tenni az maradhat, amit nem az OFF.
Blog és a Fórumtéma megkülönböztetése olyan módon, hogy a blog egy szabadabb műfaj, tehát abba a nagymamám körömcipője is belefér, szerintem hibás kiindulás, hiába blog, NEM LINUX. Talán ez ebben a tárgykörben a legtöbb nézeteltérés forrása.

A linuxot is használó embernek is van vérnyomása, ő is mérheti a vérnyomását, ezért tehát a vérnyomásmérő is belefér hibás indoklás, ettől felmegy a vérnyomásom. :-)
A Föld fel fog robbanni, a linuxosok is a Földön élnek, szóval a téma maradhat, ettől felrobbanok.
Egy tapasztalatlan curry kóstoló feljegyzései. Aki linuxozik, az is szokott enni, maradhat. Ettől elmegy az étvágyam a LinuxMint.hu-tól.
<POL> Mi ezzel a valódi céljuk? Ott van az elején a POL. Alszotok vagy most már a politika is jöhet?!
Euronews tulajdonosvaltas Az én rendszeremen is kinn van az Euronews parancsikonja a panelen, de könyörgöm, ez is politika! Mi a... Majdnem csúnyát írtam, elnézést!
Reggeli Én bizony nem tiltanám ki. Fricska, de ha a curry kóstoló szerzője maradhatott, akkor ennek is itt a helye, Linuxot szoktam használni és minden nap reggelizek...

Ezeket én mind meg tudom nyakatekerten úgy indokolni, hogy beleférjenek a Linux halmazba. Ilyen alapon kategorizálni hiba.

Szól a blog, fórumtéma avagy hír a Linuxról vagy legalább köthető hozzá (szorosan)? Ha a kérdésre a válasz a NEM, akkor nem való a Linux halmazba. Ennyi.

Az hogy az OFF-fal mit kezdünk egy másik kérdés. Ha a szavazás eredményeként az Igen marad többségben, akkor ha jól gondolom, az összes OFF onnantól kezdve tiltva lesz, szóval nem kell foglalkozni a két trackerrel.
Viszont lehet, hogy az OFF-ra voksolók egy picit meg lesznek sértődve.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kami911 képe

Ez a határeset, amit említettem

#3.1.4.1 Tegyük hozzá, hogy a vérnyomásmérő úgy került a kazalba, hogy lett hozzá olyan program, ami működik Linux-on is. Én is úgy használom, ez alapján az se Súgó, se Hír, se Blog kategóriába nem fér bele?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Ez a határeset, amit említettem

#3.1.4.1.1 Linux vagy Linuxhoz szorosan kötődő, így természetesen benne van a Linux kategóriában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Ránéztem a vérnyomásos cikkekre

#3.1.4.1.1 Szerintem egy Linux: https://linuxmint.hu/sugo/universal-blood-pressure-manager-univerzalis-v...

A többi OFF. Ettől még mind elfér, egy a Linux között, abban lehet akár linkelni a többit, a többi az Minden más kategóriában.

Engem is érint, sőt érdekel is és amellett, hogy most éppen az ssh-val igyekszem barátkozni, nem csak így átfutva, hanem rendesen át fogom olvasni. Köszi!

De ettől függetlenül akkor is áll, hogy csak az egyik cikknek van közvetlen linuxos vonatkozása. Ettől még hasznos lehet a többi, van akit érdekelhet, csak az NEM linuxos téma.

Pénzügy sem gond amúgy (még akkor sem, ha mind OFF), meséltem itthon, hogy mi a szitu a mint.hu-n, aztán lehet, hogy ezt valaki majd elolvassa. Ha a Minden más-ban van, szerintem rendben ez mindenkinek. Ha viszont találsz egy olyat, hogy valami tőzsdei árfolyamfigyelőt hogyan kell használni Linuxon vagy írsz egy olyan cikket, hogy a Calc-ban hogyan vezethetjük a havi kiadásainkat... azok mehetnek a Linuxba és jöhetnek a végükre a linkek a Minden más-ban lévő pénzügyi ismeretek dolgokra.

Szerintem így volna helyes, ennyi az egész.

Nagyjából:

Ránézel és lényegét tekintve:

Linux vagy ahhoz szorosan kapcsolódik, akkor Linux.

Szorosan vagy egyáltalán nem kapcsolódik a Linuxhoz, akkor Minden más.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Sic transit gloria mundi

#3.1 De miért nem írsz olyan bejegyzést, hírt, blogot ami neked jobban megfelel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Sic transit gloria mundi Sic transit gloria mundi

#3.1.5

#3.1.5
Írtam eddig is, de nálam eddig terjed a szakmai tudás. Sőt, ez az egyetlen oldal, ahol megpróbálkoztam írással.
Van pár blog, illetve fórumhozzászólásom is. Ettől komolyabbakat nem tudok írni, mert nem rendelkezem olyan komplex szakmai tudással, mint itt sokan.

A "Reggeli" című akcióval nem az asztalraszarás volt a cél, hanem a figyelemfelhívás arra, hogy már nincs kerete az oldalnak. De ez korábban többször is meg lett fogalmazva több embertől kulturált formában. Egyébként a "Reggelii" alatt van egy Nem ovi bejegyzés is részemről.

A kereteket kell meghatározni, aztán azok az emberek fognak itt maradni, akiknek bejön. Akiknek meg nem jön be, el fogják hagyni az oldalt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Sic transit gloria mundi

#3.1 Kíváncsi vagyok, hogy akkor miről kellene itt hireknek szólnia, miről nem, miről szólhat a blog, és mi kerülhet a súgóba és mit nem szabad odatenni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Sic transit gloria mundi

#3.1.6 Te vagy az oldal VEZETŐJE, úgyhogy ezt neked tudnod kell. Ha nem ha te vagy, akkor meg kérdezd meg az oldal vezetőjét.
(Ha nincs az oldalnak vezetője, az baj, mert ha nincs senki a kormánynál, akkor egyrészt a linuxmint.hu hajója megy amerre sodorja az ár valamint időről-időre valakinek lesz valamilyen határozott elképzelése és magához fogja ragadni a kezdeményezést, oda fog ugrani a kormányhoz és kedve szerint teker egyet rajta. Amennyiben így van, akkor ki kellene valakit nevezni erre a posztra.)

Értékelés: 

3.666665
Átlag: 3.7 (3 szavazat)
csuhas32 képe

Sic transit gloria mundi

#3 Másik nézőpont szerint az OFF-topik beengedése maga az oldal eljelentéktelenítése, elveszi az oldaltól azt a lehetőséget, hogy egy jelentős szakmai oldal legyen, amit érdemes látogatni, olvasni.
Mindenféle van mindenhol, ha átlagos vagy, nincs különlegességed, amivel kitűnsz az átlagból, akkor nincs nagy jelentőséged.

Én maradnék továbbra is a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon felállásnál.

„Linux és minden más”

Helyett:

„LINUX”

és

„Minden más”

Mindkét csoport kívánsága teljesül, akik azt keresik megtalálják vegytisztán a linuxos „szakmai” részt, ezzel megvan az oldal különlegessége és ugyanakkor nincs kitiltva a Minden más sem csak az egy aldobozba kerül, akit ez is érdekel vagy akár kifejezetten csak ezért jön, az meg olvashatja csak ezt vagy ezt is.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

Oldalak