Bitwarden jelszókezelő

aurora képe

A kezdet az volt, amikor csak a PC böngészőjében kellett jelszókezelő. Aztán már a telefonban is szükség lett rá.
Van sok kiegészítő, sőt a böngészők tartalmaznak beépített jelszókezelőt is, amiket aztán szinkronizálni lehet a számítógépek, és a mobil eszközök között.

A Bitwarden egy önálló alkalmazás, de van böngészőkiegészítő is, ami sok platformon, és sok böngészőn használható. Gondolom, mindenki tudja, hogy mire valók ezek a jelszókezelők, és talán nem sok különbség van köztük. De a Bitwarden annyival több, mint egy böngészőben lévő jelszókezelő, hogy telepíthető önálló alkalmazásként is. Akár a mobiltelefonunkra, és akár a Linuxra is.

Ez sokakat biztosan nem hoz lázba, legfeljebb azokat, akik paranoiásan óvják az adataikat.
A paranoiás szót nem elítélő értelemben használom. Vannak, akik inkább félnek, minthogy megijedjenek.

Nos ők talán értékelni tudják azt, ha a jelszavaikat nem a böngésző, vagy egy kiegészítő tárolja.
Ha a Bitwarden telepítve van a gépükre, de a böngészőben nincs, akkor kevésbé valószínű hogy hozzáfér valaki.
A Bitwarden futhat állandóan, ahonnan egyszerűen kimásolhatók a jelszavak.
És nem is kell feltétlenül minden adatunkra fokozottan vigyázni.
A Linux Mint Fórum felhasználónevünk és jelszavunk nem tartozik a szenzitív adatok közé, így azokat tárolhatja a böngésző, és csak a kényesebb adatokat kell a Bitwardenben tárolni.
Ugyan ki tenne olyat, hogy ír helyettünk egy hozzászólást? (Hacsak nem egy moderálatlan moderátor.)

Hozzáteszem, hogy nem csak felhasználónév, jelszó tárolására alkalmas, hanem bármilyen szövegeket elrejthetünk a kíváncsi szemek elől.
A PC-n megírjuk, aztán a mobilon is hozzáférhetünk a mentett szöveges tartalomhoz. De űrlapok kitöltését is rábízhatjuk, ami aztán vagy jó lesz, vagy nem. A telefon SIM-kártyák, és bankkártyák PIN-kódjait is tárolhatjuk benne.

Van egy új veszélyforrás. Régen az ember nem felejtette el a bankkártya kódját, mert naponta használta. Most viszont az ujjlenyomattal nyitom fel a telefont, és értékhatártól függetlenül nem kér PIN-kódot. Így aztán könnyen elfelejtheti az ember. Egy időben 3 bankkártyám volt.
A SIM-kártyák kódját is könnyen elfelejti az ember, bár én azokat átírtam.

Van egy nagyon fontos dolog a Bitwardennel kapcsolatban. Az alkalmazást egy úgynevezett mesterjelszó védi. Ha ezt elfelejtjük, akkor nem férünk hozzá az adatokhoz.
Tapasztalatom szerint szinte bármit el lehet felejteni. Sok ember a saját telefonszámát se tudja, és azzal védekezik, hogy nem szokta magát hívni.
Ezért a mesterjelszó ne legyen bonyolult, mert azt a végén még elfelejti az ember.
Ne felejts el, hogy csak azt az egyet kell megjegyezned!
Ha már az se megy...