A Terminál használata kezdőknek

aurora képe

Sokan idegenkednek a Terminál használatától. Ebben a leírásban nekik próbálok segíteni, de nem akarom a terminál használatát részletesen bemutatni, hiszen erről rengeteg leírás található.

Kezdjük talán azzal, hogy tisztázzuk, hogy mi is az a Linux Terminál.

A Linux terminál egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy parancsokat adjon és kommunikáljon a Linux operációs rendszerrel. Megjelenésében egy jegyzettömbre hasonlít.

A Terminál használatakor nagyon óvatosan kell eljárni, mert könnyen kárt lehet vele okozni, ha nem körültekintően használja valaki. De azért félni nem kell tőle.

Nem célom a terminálparancsok bemutatása. Ehelyett arra hívom fel a kezdők figyelmét, hogy a Fórumban megadott parancsokat lehetőleg ne gépelje be senki a Terminálba, hanem másolja, és illessze be. A terminálban egyetlen karakter eltérés is végzetes lehet! A legtöbb esetben erről nincs szó, és egy hibásan kiadott parancs nem okoz bajt, de itt nincs helye a kapkodásnak. Még azok is kénytelenek Terminált használni, akik nagyon nem szeretik, ha a kapott javaslat ezt megkívánja.
Sajnos a Fórumon sokan szeretnek a legegyszerűbb feladatok elvégzésére is terminálos megoldást javasolni, ami ráadásul sokszor jár azzal, hogy rendszergazdai jogosultsággal kell kiadni őket, amire amúgy nem is lenne szükség.

Példaképp említem a partíciók csatolásával kapcsolatos feladatokat, amik egy rendszerfájl szerkesztését igénylik. (Belső rendszerlemez, adatlemez, külső merevlemezek, stb)
A Fájlrendszerben van az etc nevű mappa, amiben van egy fstab nevű szöveges fájl, és ebben találhatók a rendszer számára a csatolási utasítások, és ennek a fájlnak a tartalmát rendszergazdaként módosítva tudunk a csatolási beállításokon változtatni. (Ezt megnyithatja a felhasználó, nézegetheti, még módosíthatja is, csak nem fogja tudni elmenteni a változásokat.)
Van viszont a Lemezek alkalmazás, amivel a csatolási feladatok túlnyomó többségét megoldhatjuk terminál használata nélkül is. És varázslatos módom még jelszót sem kér a használathoz.
Persze azért óvatosan kell vele bánni, mert egy kattintással tönkretehetjük a rendszerünket.

A Terminált többféleképpen indíthatjuk el

Rendszerenként is változó, de valamelyik megoldás biztosan működni fog. A Linux Menüből biztosan elindíthatjuk. Az Adminisztráció almenüben található. Ha elfelejtenénk, csak gépeljük be a Menü keresőjébe.
Linux Mint rendszeren a Ctrl+Alt+T billentyűkombinációval is elindíthatjuk, és így fog bejelentkezni:

felhasználónév@gépnév:~$

Ezt prompt jelnek hívják, ami ekkor azt jelzi, hogy a Terminál utasításra vár. De azután is megjelenik, ha a Terminál végzett egy utasítás végrehajtásával.

A @ előtti rész a felhasználónév, amivel elindították a Terminál, és ez általában a bejelentkezett felhasználó, vagyis Te magad, vagy a root, ami a rendszergazdát jelöli.
A @ után a számítógép neve szerepel, amit (megadtál a telepítéskor).
A kettőspont után még két jel látható. Kezdjük a $ jellel.
Ez azt jelenti, hogy jelenleg felhasználóként használod a Terminált.
Ha a $ jel helyett # jelet látsz, akkor kezdj el szaladni. Na nem kell megijedni, ez azt jelenti, hogy rendszergazdai jogosultsággal tevékenykedhetsz, és ilyenkor még óvatosabban kell használni a Terminált. Bizonyos utasításokat csak akkor fog végrehajtani a Terminál, ha rendszergazdaként adod ki a parancsokat.
A kettőspont utáni ~ jel azt jelenti, hogy „hol van most a terminál”, mi az aktuális munkakönyvtár.
A ~ a felhasználói könyvtár jele, vagyis a Saját mappa.

Ha követni akarod, amiket írok, állítsd a böngészőt fél képernyő szélességűre: Fogd meg a böngésző fejlécét, és húzd a képernyő (jobb) szélére, majd engedd el.
Nyiss egy terminált, és a fejlécnél fogva húzd a (bal) felső sarokba, amivel negyed képernyő méretűre állítottad, majd ismételd ezt meg a Fájlkezelővel, amit meg a (bal) alsó sarokba húzol.

Kattints a Saját mappára a Fájlkezelőben.
Írd be a Terminálba ezt:

ls

(kis L és kis S) majd nyomj Entert.
Az ls azt jelenti, hogy list, (magyarul listázás), ami parancsként úgy értelmezhető, hogy Listázd!
Már a prompt jelnél látható volt, hogy háromféle színnel jelent meg, aminek megvan a szerepe.
Most az láthatod, hogy a Terminál válaszának egy része kékkel, lilával, vagy fehérrel íródott.

(Ezek Terminál beállításában megváltoztathatók.
Ha összehasonlítod a Terminál kimenetét a Fájlkezelőben láthatókkal, akkor megállapíthatod, hogy a mappákat kékkel jelöli, a képeket lilával, a szöveges fájlokat fehérrel.)

Most kattints a Dokumentumok mappára, majd írd be a Terminálba azt, hogy

cd dokumentumok (Enter)

Válaszul ezt fogod kapni:
bash: cd: dokumentumok: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

Nincs dokumentumok mappa? Nincs, csak Dokumentumok. (Hacsak nem hoztál létre egy dokumentumok mappát)
Nézzük így:

cd Dokumentumok (Enter, de ezt a továbbiakban már nem írom hozzá)

Ekkor a Terminál átlép a Dokumentumok mappába, amit így fog jelezni:
~/Dokumentumok$
(A kettőspontot, és az előtte lévőket nem írtam ki)

Most tehát a Dokumentumok mappában vagyunk. A cd jelentése ugyanis change directory, vagyis Válts könyvtárat.
Hogy erről megbizonyosodjunk listázzuk ki a tartalmát:

ls

Láthatjuk, hogy valóban a Dokumentumok mappában vagyunk.

Ha a Nemo fájlkezelőben a hely beviteli mezőt az utánalévő ikonra kattintással, vagy a Ctrl+L kombinációval átváltod, akkor láthatod az elérési utat.

Ha a Fájlrendszer>user>share>dpkg mappában akarsz tevékenykedni, akkor a cd utasítás után add meg a dpkg mappa elérési útvonalát, amit a fájlkezelőből kiolvashatsz:

cd /usr/share/dpkg

De más módon is eljuthatsz ide. Ha a Fájlkezelő már itt van megnyitva, és nyitni akarsz itt egy Terminált, akkor egyszerűbb, ha jobb klikk után kiválasztod a Megnyitás terminálban lehetőséget.
Ha ezt teszed, a prompt így fog kinézni:
felhasználónév@gépnév:/usr/share/dpkg$

A másolás és beillesztés a Terminálban

Fontos dolog, hogy a mindenki által jól ismert másolás-beillesztés a Terminálban máshogyan működik.

A Fórum oldaláról a Ctrl+C (Copy) billentyűk lenyomásával tudjuk másolni a kijelölt részt.
De a Terminálba nem fogjuk tudni bemásolni a Ctrl+V billentyűkombinációval.
Ha megpróbáljuk, látszólag nem történik semmi.

Másoljuk ki innen ezt:
ls
majd próbáljuk meg beilleszteni a terminálba a Ctrl+V kombinációval.
Nem fog megjelenni semmi, és ha lenyomjuk az Enter gombot, akkor ez jelenik meg:
^M
A Terminálba az egérrel, vagy a Ctrl+Shift+V kombinációval tudunk beilleszteni szöveget.
Ezt egy ideig talán el fogjuk felejteni, és miután rájövünk, mert nem történt semmi a Ctrl+V lenyomása után, majd lenyomjuk a Ctrl+Shift+V kombinációt, de az sem fog működni, ezt fogjuk kapni:
^[[200~^M~
^M~: a parancs nem található
Ha eltévesztettük, a Ctrl+V kiadása után nyomjuk le kétszer a Backspace gombot, majd a Ctrl+Shift+V gombokat, vagy nyomjunk Entert, és úgy adjuk ki a helyes kombinációt.

Ezt azért írtam le ennyire részletesen, mert annak idején az unokahúgom már itt fel akarta adni a Terminál használatot.
Megijesztette a sok krikszkraksz amit a Terminál válaszolt.

Esetleg a középső egérgomb lenyomásával is beilleszthetjük a vágólap tartalmát, de ezt én nem ajánlom, mert bajt is okozhat.
Ha kijelöljük a ALMA szöveget, és a másolást választjuk, majd kijelöljük az KÖRTE szöveget, akkor más és más lesz a beillesztés eredménye!
A Ctr+Shift+V hatására (vagy Terminálon kívül a Ctrl+V hatására) az ALMA kerül beillesztésre, ahogy az egér jobb klikk: Beillesztés után is: vagyis a kimásolt részt illesztődik be.
A középső gombbal történő beillesztés eredménye viszont KÖRTE lesz, mert az az utoljára kijelölt szöveget fogja beilleszteni.
Terminál esetében jobb, ha ez utóbbi lehetőséget nem használjuk! Nagyon nagy baj lehet, ha mást illesztünk be, mint amit kell! Felelőtlenség ennek a lehetőségnek az ajánlása, és nem csak kezdők számára!

Hogyan válhatunk rendszergazdává a terminálban?

Erre több megoldás is van, és a részletek ismertetése túlmutat ennek az ismertetőnek a keretein.
Fogadjuk most el a következőt:
Ha egy Terminálparancs sudo kifejezéssel kezdődik, az azt jelenti a Terminál számára, hogy rendszergazdai jogokat szeretnél kapni.
Önállóan is ki lehet adni olyan parancsot, ami után rendszergazdai jogosultságod lesz, ez például a
sudo su
Ekkor elkéri a jelszavadat, amit be kell gépelned, és amiből semmit sem fogsz látni, mert itt nem jelennek meg csillagok. Az Enter lenyomása után két dolog történhet:
Vagy újra jelszót kér, vagy ezt fogja kiírni:
root@gépnév:/home/felhasználónév#
Figyeld meg, hogy most megváltozott a promt jel, aminek most # áll a végén.

Ez az egész a legtöbb ember számára értelmetlennek tűnik, hiszen általában egyedül használjuk a gépet, és nincsenek korlátozott jogú felhasználók a gépben. A bejelentkezéskor már megadtuk a jelszót, és ha a Terminálban valamihez nincs jogosultságunk, akkor kérhetünk, és kapunk, de ezt el kell ilyennek fogadnunk.
Ez a megoldás arra is jó, hogy figyelmeztet minket arra, ha olyasmit készülünk tenni, amivel nagyon óvatosan kell bánnunk.

Legyünk óvatosak, de ne féljünk a használatától!
Olvassunk utána, hogy mik a legfontosabb terminálparancsok. A Google szívesen segít.
Ha nem is tudjuk majd önállóan használni, azért legyen valami fogalmunk arról, hogy milyen alapvető szabályokat kell betartanunk.

A felkészültebbek minta, vagy leírás alapján már önállóan is kiadhatnak parancsokat. Viszonylag egyszerű eldönteni, hogy melyek azok, amik túl veszélyesek a kísérletezésre.

Remélem, sikerült bátorságot öntenem azokba, akik idegenkednek a Termináltól.

Hozzászólások

devil képe

kezdo linuxfelhasználoként

kezdo linuxfelhasználoként szintén olvastam terminálos blogokat...az egyik azzal végzodott,hogy miket semmiképp ne irjunk a terminálba...beírtam!!!...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

kezdo linuxfelhasználoként

#1

Én is gondoltam rá, hogy megemlítem, de féltem, hogy valaki kipróbál egyet, és kitör az atomháború, mert állítólag van egy olyan kód is, amit egy nagy piros gombhoz rendeltek hozzá.
A gomb egy nagyon bölcs amerikai ember keze ügyében van, éjjel nappal.
Csak nehogy azt tegye, amit te!
– Mi is ez a gomb?
– Elfelejtettem.
– Mindegy, megnyomom, mi baj történhet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Van amikor jó a terminál

Félreértés ne essék, minden olyan esetben, amikor látom a kijelzőt (ha a magam gépén dolgozok, ha ott ülök a segítendő fél mellett vagy képernyőmegosztást alkalmazva távolról segítek neki) én is a grafikus felületen futó alkalmazásokat részesítem előnyben, terminálozzon a rossz nyavalya, ha nem muszáj (még akkor is így van ez, ha egyébként megfelelő gyakorlottság mellett a parancssor ilyenkor is gyorsabb lenne)!

Azonban írásos formában történő segítségnyújtásnál sokszor nehézkes a grafikus felületen látható információk visszaadása, és annak elmagyarázása, hogy a következő négyet hová kellene kattintani, nem tudod mi történik a túloldalon, mi lett az eredménye. (Volt már hogy azt írta a kérdező, megcsinálta a grafikus felületen futó alkalmazással a kapott javaslatot, a folyamat lefutott. Aztán nagy sokára kiderült, hogy egy túróst, megkísérelte ugyan megcsinálni a javaslatot, kezdeményezte a folyamatot, de az hibát jelzett, nem futott le.)
Ezért ilyenkor jobb a parancssor. Látod a folyamatot, hogy mit csinált, ha elakadt, azt is, sőt rögtön előtted a hibaüzenet is, mint amikor egy távoli szerverrel dolgozol. Persze, ha valaki nem adja vissza a parancskimeneteket, hanem annyit ír: Nem csinált semmit, rossz volt a parancs és hasonlók, na ott így tényleg nehéz segíteni.

Az én tanácsom a kezdőknek: Ha egy segítőtől parancssoros javaslatot kapnak és megbíznak az illetőben, akkor másolják be a terminálba, futtassák le és az eredményét másolják vissza!
(Olykor előfordulhat, hogy a segítő jelzi, egy parancskimenet nem is kell teljes egészében, elég annak egy meghatározott része, ezt is érdemes lehet megfogadni, mert például ez az oldal jelenleg nem kezeli jól a hosszú parancskimeneteket.)

Kicsit részletesebben felvázolva néhány gondolatot terminál és a grafikus felület összehasonlításáról olyan esetben, mikor valakinek írásos távoli segítségre van szüksége:

Segítségnyújtáskor információk beszerzésére nagyon jó a terminál. Nem függ a sokféle különböző felülettől, nem kell a kérdezőnek profin kezelni hozzá a rendszert. A kapott parancsot bemásolja, futtatja, az eredményét visszamásolja. Ennyi amit a kérdező meg kell tudjon csinálni, a többi a segítő dolga.

Egy lsusb, lspci, df -h, inxi -G biztos nem fog semmilyen kárt tenni a rendszerben.

A grafikus felületen futó Lemezek indítható rendszergazdai jog nélkül, de például partíciók formázásához vagy a csatolási beállítások megváltoztatásához ugyanúgy jelszót kér mint mondjuk egy sudo nano /etc/fstab parancs és ugyanúgy el is lehet tolni a rendszert vele, mint a parancssoros módszerrel.

Én még olyannal nem találkoztam, hogy egy sudo parted -l parancs kiadása miatt valaki eltolta volna rendszerét. A grafikus párja, a GParted, is kér jelszót indításakor, de ha már rémeket akarunk látni és azért indítja valaki ezt, hogy megnézze a partíciókat, lemezeket, hát bizony akár elkezdhet össze-vissza kattintgatni, könnyen törölhet lemezt, partíciót. Ilyen sem szokott történni.

Ha valaki a Lemezekben piszkálja a csatolási beállításokat, akkor jó eséllyel csak a rendszer következő indításakor veszi észre, hogy valamit elszúrt, a rendszer el sem indul. Amennyiben egy felelős segítő a sudo nano /etc/fstab parancsot kiadatva szerkeszteti ugyanezt a beállítást, akkor utána lekér egy cat nano /etc/fstab kimenetet is, leellenőrzi az eszközölt változást és csak ezután járul hozzá a rendszer leállításához, újraindításához, így a kérdező rendszere szerintem még akár nagyobb biztonságban is lehet ebben a konkrét esetben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Van amikor jó a terminál

#2 "lekér egy cat nano /etc/fstab kimenetet"

Nem elég a lekérni egy cat /etc/fstab kimenetet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

cat /etc/fstab

#2.1 De, persze! Köszönöm, hogy figyelsz! Sajnos a hozzászólást már nem tudom javítani, de ez a helyes!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Van amikor jó a terminál

#2 Teljesen egyetértek azzal, amiket itt írtál, csak azzal nem, hogy ide írtad! laugh
Azt bizonygatod, hogy van amikor jó a terminál használata egy blog alá, amit éppen azért írtam, hogy a bizonytalanokat a használatára biztassam.
Egy másik bejegyzésnél volt köztünk ellentmondás ez ügyben, de én nem vagyok terminál-ellenes. Napi rendszerességgel használom.
De ha csatolási problémám van, a Lemezek megoldja, pedig az fstabot 14 éve ismerem. Korábban azt szerkesztettem, ha ilyen gond volt, de minden sokkal egyszerűbb az alkalmazásban.
Ha valaki tudja fejből az fstab szerkesztés minden lehetőségét, akkor neki talán egyszerűbb, de ha a kis kockás füzetből kell kinézni, akkor már értelmetlen. Nekem el van mentve egy csomó fstab, amiket később mintának használtam, de már évek óta felé se néztem.
És a lemezfoglaltsági gondoknál a Lem.elemzőt használom.
De alapvetően nincs köztünk vita, és pláne nem a hasznosságát illetően, mindössze én azt tartom fontosnak, hogy olyan ismeretet adjunk, amit egy év múlva is fog tudni használni.
És ha megtanulta, hogy van Lem.elemző, akkor ha egy év múlva újra ilyen gondja lesz, emlékezni fog rá.

OFF
Mivel ez az én blogom, nyugodtan belepofázhatok.
Néha eljárok melózni 24 órás szolgálatban. Van ott egy 1 m széles tévé, amihez nincs távkapcsoló, ezért nem lehet pendrvájról filmet nézni, mert nem lehet belépni a menüjébe.
Tegnap bevittem egy régi PC, ami a leggyengébb a négy közül, gondoltam, majd arról nézek filmet, aztán otthagyom nekik.
Abban a gépben egy dual proci van 2 GHz-en fut, és 4 GB RAM van benne.
Feltettem rá a LM21.1C-t, de nem jött be. Szaggatva vitt egy sima filmet.
Ekkor feltettem rá a Xubuntu 22.04-et "csökkentett módban", amikor csak a legszükségesebb összetevőket telepíti.
Azért ezt tettem fel, és nem egy régebbit, mert ez még egy évig támogatott.

Szépen vitte a filmeket, egy wifi kütyüvel vette a telefonom wifijét, és így még net is volt.
Én évekig használtam az Ubuntu után, és a LM előtt. De amit ez előadott, az kiborított.

Boss néven telepítettem, és csináltam egy mezei felhasználói fiókot. De amikor telíteni vagy beállítani akartam valamit, nem kínált fel olyan lehetőséget, hogy rendszergazdaként megtehetem.
Kérte a jelszót, beírtam, de kiderült, hogy nem az enyém kell neki, hanem a felhasználóé, amit aztán persze nem fogadott el.
Azt írta, hogy ez nem megengedett dolog, és jelenteni fogja. Szét röhögtem volna magam, ha nem lettem volna pipa.
Aztán bemásoltam egy sudo kezdetű parancsot a terminálba, mire feldobott egy ablakot, hogy ez nagyon veszélyes dolog, és jól gondoljam meg.
Oké, de sehol egy megértettem a kockázatot jelölőnégyzet, és minden alkalommal elismételte ezt a játékot.
Csináltam egy linket az Asztalra, mire azt írta, hogy ez egy nagyon veszélyes hely, és inkább ne tegyem.

Mikor lett ilyen szar a Xubuntu? Nekem felüdülés volt az Ubuntu Unity után.
Vagy csak azért aggódott ennyire, mert a felhasználói fiókban matattam?
De ott nincs olyan lehetőség, hogy Megnyitás rendszergazdaként.
Terminálba hiába írtam be, hogy sudo. Kérte a felhasználói jelszót, majd nem fogadta el.
A sudo su, vagy sudo -i sem működött rendesen.
A su boss után minden happy volt, csak az Asztal akkor nem az az Asztal, hanem egy másik, és itt elegem lett belőle.
Kitettem egy ikont, ami működött, aztán újraindítás után nem volt sehol.smiley

Végül feladtam, egy ilyen rendszert nem hagyhatok ott három Windowshoz szokott embernek.
Sajnos a Cinnamon túl sokat eszik.
Visszahoztam a gépet, majd egerészek rá valamit.

Amúgy azt nem értem, hogy egy rendszer miért nem alkalmazkodik a viszonyokhoz. Ha látja a Cinnamon, hogy szűkösek a lehetőségek, miért nem vesz vissza a memóriafalásból?
Röhej, hogy egy filmet nem tud lejátszani azon a gépen, amin a Xubuntu csont nélkül lejátssza.

A régi Windowsok ismerték azt a trükköt, hogy Felhasználói élmény(???) vagy hasonló. Amikor fel volt sorolva egy csomó kikapcsolható huncutság. Árnyékok például, hogy egy gyengébb gép ne akadjon meg, ha nem muszáj.

A legelső gépemben egy 4.5 GB-os HDD volt, aminek akkor még Winchester volt a neve. Windows Millenium volt rajta.
Apósomnak mutattam, hogy elindítottam négy példányban a médialejátszót (Gomplayer) negyed képernyőméretre állítottam őket, és megnyitotta négy különböző filmet. A hangot levettük, és néztük egyszerre akadás mentesen a négy filmet. Oké azok nem 10 GB-os filmek voltak, az igaz, de hogy 1 filmet ne tudjon lejátszani egy rendszer, amikor semmi mást nem csinál, az elég nagy szégyen.

 

Értékelés: 

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Van amikor jó a terminál

#2.2 egy okos távirányító szerintem alkalmasabb ilyen célokra.

>Amúgy azt nem értem, hogy egy rendszer miért nem alkalmazkodik a viszonyokhoz. Ha látja a Cinnamon, hogy szűkösek a lehetőségek, miért nem vesz vissza a memóriafalásból?

A Mint alapból úgy települ, hogy vissza van véve minden erőforrás zabáló dolog, tehát amit kapsz az a minimum helyzet. Ezt aztán fel lehet turbózni effektusokkal, kisalkalmazásokkal, bővítményekkel, ha van kraft, és erős videokártya, mindenféle beállításokkal, na, ebből lehet visszavenni, ha mégsem elég a kakaó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Van amikor jó a terminál

#2.2.1 Hárman vannak, de nem akarnak költeni egy 3 ezer forintos távirányítóra. Én meg nem veszek nekik.
Amúgy elég ismeretlen márkájú tévé, valami Tehnika, így k-val. És ahhoz nehéz kódokat találni. Próbáltam, mert behoztak két távirányítót, de nem jártam sikerrel.
Engem nem izgat, beviszem a PC-t és rádugom. De két óránként feldob a tévé egy ablakot, hogy kikapcsolja-e magát: Igen vagy Nem. Ilyenkor ki kell húzni a konnektorból, majd vissza kell dugni, és megy tovább.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Van amikor jó a terminál

#2.2.1.1 Az egy lengyel gyártmányú TV, elég sokat adtak el anno nálunk a boltokban anno, nem hiszem el, hogy nem találni a használt piacon hozzá táviránytót még alább olcsóbban is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Van amikor jó a terminál

#2.2.1.1.1 Hárman dolgoznak ott egymást váltva, és nekik jó így. Egy Digi antennás dobozhoz kapcsolódik hozzá Scart csatlakozóval, és annak a távirányítójával tudnak csatornát váltani, és hangerőt állítani.
Be sem tudták kapcsolni, mert nincs távirányítója, csak ott porosodott. Mondtam, hogy kell lennie rajta gomboknak, azt mondták, hogy nincs. Van.
Egy pici kis pöcök áll ki a hátulján, ami oldalra néz. Azt kell 7-8 másodpercre benyomni, és akkor kapcsol be.
Aztán le és fel mozgatható, és egyik irányban a hangerőt lehet állítani, a másikban pedig a bemeneti forrást lehet kiválasztani. Kiválasztható a pendrájv is, de onnan már nem sikerül kiválasztani mondjuk a Filmek mappát.
Nem lehet fényerőt, kontrasztot állítani, bár szerencsére az így is megfelelő.
Én nem nézek tévét, engem nem zavar. Vinni szoktam a tabletet, és azon nézek filmeket, de ha hétvégén, vagy ünnepnap megyek, akkor viszem a PC-t, és van minden.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Lemezek

#2

„A grafikus felületen futó Lemezek indítható rendszergazdai jog nélkül, de például partíciók formázásához vagy a csatolási beállítások megváltoztatásához ugyanúgy jelszót kér..”

A Lemezek alkalmazás jelszókérése egy nagyon átgondolt döntés eredménye.
Partíció törléséhez, létrehozásához, és formázásához NEM kér jelszót, csak a csatolási beállítások megváltoztatásához. Tehát törölhetek bármit, de nem csatolhatom máshová.
Van ebben logika, csak nagyon nehéz megtalálni.
Ha a /mnt alá lett csatolva, vagy oda akarod csatolni, akkor persze kérni fogja a jelszót.

Amúgy én az egész koncepciót nem értem.
Belépek a rendszerbe, és megadom a jelszavamat, olyan felhasználóként, akinek rendszergazdai jogai vannak. Majd elindítom a terminált, ami esetenként jelszót kér tőlem. Sőt a GParted már az elinduláshoz is jelszót kér.

Mindent meg lehet magyarázni, de azt, hogy termelési-átalány-juttatás, azt én sem értem.
Ez erre az esetre is vonatkozik.

Én például 110%-ban egyedül használom a gépemet, és eddig összesen egymilliónégyszáztizenötezerhatszázhuszonkilenszer írtam be feleslegesen a jelszavamat, és ez szerintem nem normális.

Nagyfiú vagyok, és megértettem a kockázatot!
Nemelehetnee egy jelölőnégyzet, hogy soha a büdös életben ne kérjen jelszót, ha én lépek be?

Itt jönnek majd az ellenérvek, és magyarázatok:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

OFF jelszó

#2.3 „Amúgy én az egész koncepciót nem értem.

Belépek a rendszerbe, és megadom a jelszavamat”

Mert így állítottad be a rendszered, az álmoskönyv szerint a telepítésnél lehet azt is kérni, hogy csak bekapcsolod a gépet, aztán jelszó megadása nélkül automatikusan belép a fiókodba a rendszer.
Ezen a képen „Log in automatically”.

„Én például 110%-ban egyedül használom a gépemet, és eddig összesen egymilliónégyszáztizenötezerhatszázhuszonkilenszer írtam be feleslegesen a jelszavamat, és ez szerintem nem normális.”
Nézd a jó oldalát: Folyamatosan gyakorlod, így nem felejted el. :-)

Amúgy nem egyformák az emberek.

Van akinek jó, hogy jelszót kell megadnia olyan művelet előtt, amivel akár nagy kárt is tehet a rendszerén. Másnak van fiókja, abba be tud lépni a jelszavával, de ezzel a jelszóval adminisztrálni nem tud, a rendszergazdai jelszót meg nem kötik az orrára...

„Nagyfiú vagyok, és megértettem a kockázatot!
Nemelehetnee egy jelölőnégyzet, hogy soha a büdös életben ne kérjen jelszót, ha én lépek be?”

Talán lehet ilyesmit is. A Puppy mindenféle jelölőnégyzet nélkül nem alapból valahogy úgy működik, hogy maximum a bejelentkezési képernyőn kér jelszót, utána mindent adminként művelsz? Ha igen, akkor lehet, hogy az illene az igényedhez.

A fórum is így működik, egyszer bejelentkezel, aztán egy csomó helyen nem kér semmit a tartalom beküldéséhez, (néhány helyen viszont kér CAPTCHA-s azonosítást). Lehet, hogy náladnál kevéssé felnőtt felhasználóknak, mint amilyen én is vagyok, itt is néha jó lenne, ha a „Mentés” gomb megnyomása után feldobna még egy figyelmeztető ablakot:
„Most cseréltünk elemet a bim-BAN csengőben!
Biztos beküldöd? Megfelel az írott és íratlan szabályoknak? Nem szemetelsz vele feleslegesen, nem sértesz meg vele másokat?
Ha a fenti három kérdésre a válasz sorrendben: „Igen”; „Igen”; „Nem”, akkor a jelszavad beírása és a „Mentés” ismételt megnyomásával küld be a tartalmat!”

:-D

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
aurora képe

OFF jelszó

#2.3.1 Nagyjából 14 éve tisztában vagyok azzal, hogy létezik automatikus belépés, de nekem nem azzal van bajom. Az jó, hogy olyankor kér jelszót, ahogy a telefon is, amikor felélesztem. De a telefonom utána nem cseszeget, ha elindítok egy alkalmazást. Legfeljebb az alkalmazás készítői teszik ezt.
Igazad van, hogy van akinek jó így. Például ha egy családban van kis gyerek, vagy ha többen használják a gépet.
Én nem jelszó nélkül akarom használni a gépet. De ha beléptem, és van jogosultságom, akkor ezt miért kell 5 percenként bizonygatnom?
A különböző nyavalyáknak nem kell jelszó, és mégis hozzáférnek a géphez.

De vajon miért nem kér jelszót a böngésző?
Se elinduláskor, se olyankor, ha érkezik egy fájl a netről, ami akármi lehet.

Amit az elfelejtésről írtál, az nagyon igaz, bár már elfelejtettem, hogy mi volt az.
Lehetnék amerikai elnök, csak sajnos nem Amerikában születtem, így csak kormányzó lehetnék Kaliforniában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Mindent IS lehet

#2.3.1.1 Elöljáróban felhívom a kedves fórumtársak figyelmét, hogy ha olyan rendszerrel találkoznak, amely az alábbi videóban látható módon működik, akkor a javaslatom:
Azonnal telepítsék újra vagy kezdjenek el szaladni bármilyen irányba, de NE HASZNÁLJÁK!
Persze aurora úgy alakítja és használja a saját rendszerét, ahogy csak szeretné, legyen meg az Ő kívánsága is:
https://youtu.be/s_qc7jXf5dw

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve