Visszatérés

szhf62 képe

 Üdv újból mindenkinek.

Hosszas kényszerű távollét után ismét (majdnem) "üzemképes" vagyok. Történtek közben "apróbb" változások (sok része nem idevaló ezeknek, úgyhogy nem terhelem vele az olvasók látóidegeit).

Eközben javult a gépem "képessége" is, úgyhogy már a Linux Mint 18.3 MATE (64 bit) fut rajta, mindez 4 GB RAM-mal "megfűszerezve". Az internet problémám is teljesen megszűnt, a szolgáltató lecserélésével. A telepített rendszer jól működik, de némi "zavar van a mátrixban". Némelyik alkalmazást amit elég sűrűn használtam, már ezen a rendszeren már nem tudom telepíteni, viszont van néhány meglepően jól működő más kiegészítés hozzá.

Egyenlőre a wifit nem tudtam (még) kipróbálni ezen a rendszeren, a többi alkalmazás (szinte) probléma nélkül használható rajta.

 

Először kicsit furcsa volt az ubuntu alapra épülő mate környezet, de vannak olyan "apróságok" benne, amit xfce-n kissé komplikáltabb beállítani, itt "alapból benne van" a rendszerben. (Pl: az internet adatsebességmérő, időjárás, processzorhőmérséklet panelalkalmazás.) Régebben már használtam több ubuntu kiadást (is), úgyhogy nem volt nagyon idegen ennek a rendszernek a használatba vétele. A 64 bites rendszer eleinte egy kis gondot okozott a megszokott 32 bites rendszerek használata után. (Néhány alkalmazás kicsit másként működött, de ezt hamar megszoktam.)

 

Némelyik telepített alkalmazás a kernelfrissítéssel megtréfált. (Pl: a Skype-on az eddig használt kamerák /2 db/ közül az egyik nem hajlandó képet "adni", holott a megszűnt 4.3.37-es verzión mindkettő - még ha kicsit akadozva is, de - működott. A másik olyan mint a mese: "hol volt, hol nem volt" - kép. Egyszer van, máskor nincs... Mielőtt valaki az illesztőprogramot "hiányolná", az "újabb" kamera Trust márkájú, ami /régebben/ csak Windowsra készült, a régi az "noname". Ehhez illesztőt keresni... Majd inkább egy "webkamera-képes" mobiltelefont...)

 

Egy darabig itt nem engedtem a kernelt frissíteni a rendszeren, de egyszer "próbából" megtettem hogy hajlottam a dologra. Ekkor is értek meglepetések... Némelyik program "megadta magát" (furán viselkedett a frissítés után - gondolom, a már nem támogatottak közül).

Érzésem szerint ennek a rendszernek jót tesz a kernelfrissítés, vannak olyan változtatások benne amivel simábban, élvezetesebben lehet használni, néha újabb funkciók is bele kerülnek a frissítésbe.

 

A Szoftverkezelő (a 18.3-nál) szép, "ubuntus" kialakítású lett, de kevesebb "választékkal" rendelkezik mint az elődje. (Szerencsére néhány alkalmazás .deb fájlját kimentve tárolom, és amit enged a rendszer azt telepítem. (Sok esetben függőségi hibákra utalva nem sikerül a telepítés.)

Néhány játék is bekerült, ami az előzőkben nem volt.

Ha már ubuntura épült ez a rendszer, az Ubuntu Software Center-t sem ártott volna betenni a telepíthető alkalmazások listájába. Itt jóval több alkalmazást lehetne találni ami működhet a mostani, és a későbbi Linux Mint rendszereken.

 

Az Avidemux-ot (már) kénytelen vagyok ezen a rendszeren nélkülözni, a LM 17.3-on tökéletesen ment a linuxos verzió. Próbáltam ezt terminálból telepíteni, Wine emulátorral is futtatni ezt .exe-ből, de az valahogy nem működött úgy, mint a jól megszokott (32 bites) változata.

Ennek ellensúlyozására (még) "kóstolgatom" a Pitivi-t. (Az Avidemux-szal képkocka pontossággal lehe(tet)t vágni, más (konvertáló-) szerkesztőknél a képet nem lehet látni (pl: Transmaggedon), itt könnyen, akaratlanul is jelentősen "megrövidülhet" a műsoridő...

 

Ami nagyon sokat fejlődött (ubuntun szerettem, de akkor még - ehhez a mostani változathoz képest - kissé "fapados" volt), az a Cairo Dock. (Ha nem állítok be az elején egy "jól összeválogatott" panelt, ezt hagyom meg helyette. Nem szeretem "teleszórni" az asztalt ikonokkal, csak módjával teszek ki jól és könnyen áttekinthető formában indítót.)

Egy kis szépséghibája van ennek, hogy a rendszerbejelentkezésnél a gnome és plasma mód nem működik, csak az alapértelmezett mate. (Lehet hogy még kiegészítő programokat kíván?) A plasmát ugyan elindítja, de annak a betöltött indulása után a kezdeti képernyő kivételével nem történik (azon kívül hogy itt be kell jelentkezni a rendszerbe, ez után csak fekete képernyőt ad, és a kurzort) semmi. (Ebből az állapotából csak a főkapcsoló szűnteti meg a "problémát".)

 

A LM 17.3 xfce-n a BleachBit (nálam) eléggé megbízhatatlanul működött, sokszor hosszabb idő alatt sem fejezte be a rendszertisztítást. Ez talán géphiba is (az előzőnél) lehetett, de szerencsére felfedeztem az Ubuntu Cleanert (computer janitor), ami itt is működik. Ezzel könnyen eltávolíthatjuk a régebbi kernel(eke)t is (de ezzel együtt a .deb telepítőfájlok is "veszélyben vannak". Ezeket is képes törölni ez a program!) Érdemes ezt mindig körültekintően beállítani a rendszertakarítás előtt!

Gondolom, a BleachBit és az Ubuntu Cleaner más "helyről" tisztít, lehet hogy érdemes a kettőt egyszerre (is) használni - netán a beállításaikat "összehangolni", hogy a rendszer kitakarítása és a lemezterület felesleges fájljainak törlése teljes legyen. (A BleachBiten a böngészők jelszavainak kivételével - és sokszor a szabad terület törlésének kivételével - mindent bejelölök tisztításra. Az Ubuntu Cleaner "megmutatja" a törlendő részeket.)

 

Az elején említett 2 webkamera közül a Trust a mostani (mate) rendszerrel és a Cheese alkalmazással kép helyett csak színes csíkokat ad, a Camorama ezzel a kamerával "leadja" a képet. (A 32 bites rendszeren mindkét kamera kicsi akadozással /késéssel/ működött mindegyik alkalmazással, és a Skype-on is (leginkább 32 bites rendszeren). A mésik (névtelen) kamera mindkettővel ad képet.

 

Az ubuntu apró "gyengeségét" (még) nem tudták kiküszöbölni, itt is megvan ugyanez: Ha az egérmutató (pl: jelszó beírásnál) kissé távolabb kerül a megadott mezőtől, a karakterek beírása megszakad, és/vagy nem látható a beírt rész. Ez a korábbi LM rendszereken nem volt jellemző. Néha megesik, hogy az egeret arrább löki az ember, ilyenkor kellemetlenül érinti ez. Az előző LM verziókon nem volt ez a "jelenség".

A 16.04-es ubuntun (indulásnál is) találhatók egészen izléses háttérképek (pl: "Radioactive"), amiből egy-két "klón" elfért volna a LM 18-as változatában is.

 

Amit még sajnálok hogy "ennek vége", az a LM 17.3-on (még) meglevő opció (a 4-es kernelverzión ez már eltűnik), ami a videók és hangok tulajdonságának "átszerkesztését" lehetővé tevő rész. A "tulajdonságok"-on belül volt az (a negyedik) opció hogy "Hang". Erre kattintva lehetett szerkeszteni a műsorszám adatait, elég részletesen. A 18-as Linux Mint sorozatban ez már nem érhető el, a videók, zeneszámok úgy tárolódnak el, ahogy "érkeznek". (Kissé bosszantó az a dolog, amikor a filmek elején megjelenik az a karaktersor - számok, írás, egyéb -, amivel le lett töltve. Ezt legalább ki lehetne törölni belőle valahogyan. A zenelejátszó(k) is "furán néznek ki" a szám címének megjelenítésével (pl Audacious: - csak egy példa: - "Pa-D?-D? - Bye bye Sz?sa". Ez a szerkesztéssel a zenelejátszó "számára" is "értelmezhetőbbé válik". Más lejátszók is másképpen "reagálnak" erre...

 

Talán még a bluetoothnál vannak még (kissebb) változások, ami teljesen "átjött" a 16.04-es ubunturól. A régi LM rendszerek BT beállításai sokkal részletesebbek voltak, itt alig van lehetőség a "finomhangolásra". Kissé más a fájlt átküldeni egy másik készülékről, a fájlböngészési funkció hiánya "kellemetlen meglepetés". Mennyivel egyszerűbb volt a párosított (és bekapcsolt) BT-k között a fájlokat "válogatni"... (Még szerencse, hogy a BT láthatósága állandó, de az nem annyira jó, hogy egy idő után a rendszer megszakítja a kapcsolatot az eszközzel, amiről lenne az átvitel.)

Az ubuntu 16.04-en a bluetooth-ot minden alkalommal ki kellett kapcsolni miután a rendszerbe bejelentkezett, és betöltött. Szerencsére a Linux Mint eztaz állapotot "megjegyzi", hogy milyen módon induljon el. (ki-, vagy bekapcsolt BT-al.)

 

Aki még nem próbálta, de lenne kedve hozzá, a Vivaldi böngészőt tudom ajánlani neki. Ez egy Chrome alapú, fiatalos, színes, sok funkciós, gyors és fejlődő böngésző, csak (nekem) az a kicsi hiányossága van, hogy (úgy mint a Chrome) nem tud weboldalakat szinkronban lefordítani. A Chrome Webstore-ból feltelepíthető rá a Google Fordító, de ezzel egy kicsit "több munka" az oldalak fordítása, és nem mindig garantált a siker... (A Chrome nagyon kevés weboldallal "nem tud megbírkózni" fordításban, de itt jóval több a "kudarc" - nem vészesen számottevően!...)

 

Minden esetre aki mostanában térne át más rendszerről Linux Mintre, egy "pörgős" jól működő rendszerrel találkozik. A kernel frissítés(ek) is sokat javíthatnak a rendszeren, és az újabb, elérhető funkciók sem utolsók rajta.

(A képernyőkép friss, "ropogós".)

 

Hozzászólások

szhf62 képe

Kiegészítés a bloghoz.

Mivel ezt az írást nem itt "helyben" írtam, csak bemásolva illesztettem az oldalra, a témák közötti "térközök" nem láthatók rajta. Elnézést kérek ezért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hallo ismét!

Hallo ismét!

Ha a Formátumban a normált adod meg a tagolás megfelelő lesz, így már leszedheted az extra újsorokat is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AviDemux

AppImage formában itt
http://avidemux.sourceforge.net/download.html
elérhető a Linux Mint alá.
(https://wiki.ubuntuusers.de/Avidemux/)

Állítólag
http://avidemux.sourceforge.net/download.html
a GetDeb-ről is.

Több forráson alapuló PPA:
https://launchpad.net/~rebuntu16/+archive/ubuntu/avidemux+unofficial

Egy sebtében lefordított csomag (v2.7), némi kodek hiánnyal (a rendszeren kellett volna telepítve lenni a forgatás előtt):
http://www.mediafire.com/file/jlhg20gjdhni7d6/avidemux_2.7.0_Final_sourc...

Letöltöd, kibontod, belépsz a debs könyvtárba, majd:

sudo dpkg --install *.deb
sudo apt-get -f install

A debugger csomagokat törölheted -a telepítés előtt- ezek a nevükben 'dev' fájlok ... gondolom.

Némi zene: https://www.youtube.com/watch?v=Y7Keu5BOK3s&t=2727s
... de ez nem egy végleges verzió, és nem az AppImage, hanem a telepíthető változat (Linux Mint 18), a forráskódból leforgatva, pluginokkal (ami a rendszeren a forgatás időpontjában elérhető .... pontosabban, már telepítve van) és a Qt5 fejlesztési környezettel és debugerrel. 64bit-es rendszerre (x86_64).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Kiegészítés a bloghoz. Kiegészítés a bloghoz.

Idő közben valaki segített ezen a problémán - amiért utólagosan köszönetem  az illetőnek - talán így már könnyebb lesz elolvasnod. :) (Mellesleg nekem is ki fog folyni a szemem, annyit kell olvasnom a sok bejegyzést, amiről "lemaradtam" ez alatt a hosszú idő alatt...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve